11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Krcić pozvao lokalnu upravu da saopšti što je preduzela u vezi koncesije za Luku Kotor

Mirza Krcić
Mirza Krcić

Funkcioner Opštinskog odbora Liberalne partije Kotor i direktor lokalne turističke organizacije Mirza Krcić pozvao je kotorsku lokalnu upravu, ali i menadžment Luke Kotor da se izjasne šta su u koordinaciji sa Vladom preduzeli u vezi sa budućeg upravljanja nad operativnom obalom podno Starogradskih zidina.

Razlog je to što privremena koncesija koju je Vlada donjela opštinskom preduzeću Luka Kotor ističe krajem ove godine, pri čemu nije izmjenjen Zakon o lukama koji za upravljanje obalom predviđa raspisivanje međunarodnog tendera za izbor koncesionara, čime bi gazdovanje najprometnijom crnogorskom putničkom lukom bilo omogućeno drugoj kompaniji.

„U julu su SDP i LP na državnom nivou tražili promjene zakona kako bi se uklonila pravna praznina u vezi sa odrebama o koncesijama,međutim, nedpstajao je jedan glas da se to izglasa. Sada imamo zakon kojni je takav da da se raspiše međunarodni tender. Postavlja se pitanje kakvo ćemo uslove postaviti, jer ako raspušete međunarodni tender pojaviti će se neko ko će kupiti ne samo Kotor i „Luku“ , nego će kupiti i državu, budući da su to moćne kompanije koje barataju sa milijardama. Ukoliko se to desi Kotor može da doživi sudbinu da vrata grada nijesu naša- kazao je Krcić za „Dan“ najvljujući da će Liberali vjerovatno opet inicirati izmjenu zakona.

On je kazao da su spremni da preuzmu odgovornost.

Ukoliko se dogodi da se raspiše međunarodni tender, podnosim ostavku na mjesto direktora Turističke organizacije jer nemam više tu šta da tražim – kazao je Krcić.

Upozorijo je da su uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera aktuelnog zakona limitirajući za domaće firme, jer za učešće je neophodna i bankarska garancija, koju ni jedna banka u Crnoj Gori ne može dati.

„Uslovi predviđaju ulaganja od preko četri miliona, što Luka Kotor realno ne može, ali može grad.“

Luka Kotor - foto Ivka Janković
Luka Kotor – foto Ivka Janković

Šta je u interesu države i grada?

„Ako se raspiše raspiše međunarodni tender i pojavi se novi koncesionar nad operativnom obalom njemu ne treba imovina Luke Kotor, poslovna zgrada, lučki terminal, plovila, zaposleni…

Suština priče je ako nemate upravljanje nad operativnom obalom, samo preduzeće vam vrijedi dva do tri miliona, a čak je i pilotaža koja čini preko pedest odsto prihoda Luke Kotor, sporna, jer se po mojim saznanjima, lučka uprava priprema da raspiše tender za tu djelatnost. Dakle nije samo u pitanju koncesija, već set oduzimanja djelatnosti“ – kazao je Krcić.

Luka Kotor - Foto Ivka Janković
Luka Kotor – Foto Ivka Janković

Prilagoditi zakonska riješenja

Krcić je istakao da je izmjenama Zakona o lukama postojala mogućnost da se postojećem koncesionaru Luci Kotor, čiji je većinski vlasnik Opština Kotor sa 57 odsto akcijskog kapitala, dodjeli prioritetna koncesija na 12 godina.

Neophodno je sva zakonska riješenja prilagoditi kako bi „Luka Kotor“ i dalje upravljala operativnom obalom, ali i da se izvrši dokapitalizacijatog opštinskog preduzeća kupovinom akcija“ naveo je Krcić

Vlada je preduzeću Luka Kotor prvobitno dodjelila privremenu koncesiju za privredno korišćenje operativne obale od 17.maja do 17.sepembra, nakon čega je produžila do kraja godine.

B.M

Najčitanije