7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru obilježena 175. obljetnica Matice Hrvatske

Ogranak Matice hrvatske u Boki Kotorskoj u srijedu je u crkvi „Svetog Duha“ svečano obilježio 175. obljetnicu Matice hrvatske.

O povijesti, značaju Matice hrvatske u prošlosti i danas govorili su Marija Mihaliček predsjednica nedavno utemeljenog ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske i glavni tajnik Zorislav Lukić.

Predsjednica ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj Marija Mihaliček podsjetila je na činjenicu da je Matica u Boki bila prisutna još tokom 19. stoljeća, prinosom Hrvata koji su u to vrijeme pohodili Boku Kotorsku, kao Ljudevit Gaj, Ivan Trnski, Ivan Kukuljević Sakcinski, Mavro Broz i ostvarivali veze sa bokeškim intelektualcima u vrijeme Ilirskog preporoda.

„Među Bokeljima koji su bili članovi Matice spomenut ću samo dvojicu, Mihovila Flovia svećenika, slikara i pjesnika s Prčanja i Peraštanina don Srećka Vulovića, povjesničara i profesor kotorske gimnazije. Važnu ulogu za širenje hrvatske nacionalne svijesti imale su ovdašnje publikacije i časopisi Matice hrvatske, a bokeljske privatne biblioteke bile su ispunjene matičinim izdanjima. Nastojat ćemo potaknuti ovdašnje mlade istraživače na nova otkrića i na znanstvenu ulogu koju je imala Matica hrvatske u prošlosti Boke Kotorske“ kazala je Mihaliček.

On je istakla da je kulturni ambijent Boke Kotorske, jedinstven spoj materijalnog i duhovnog naslijeđa u kojem je trajno ugrađeno prisustvo i doprinos generacija Hrvata.

“Valorizacija tih kulturno-istorijskih zasluga za stvaranje baštine, očuvanje etničkih i identitetskih osobenosti namjeravamo promovisati našim djelovanjem uz veliki ponos na kulturne, nacionalne i konfesionalne različitosti jer upravo ta preplitanja čine Boku Kotorsku i njeno naslijeđe posebnim u korpusu kulturnog kruga istočne Jadranske obale i Mediterana” – kostatovala je Mihaliček.

Predsjednik Matice Hrvatske akademik Stjepan Damjanović  je kazao da Matica danas djeluje u razgranatoj mreži s oko 130 ogranaka u Hrvatskoj  i drugim zemljama, te izrazio zadovoljstvo što je među njima i Crna Gora s nedavno utemeljenim Ogrankom Matice Hrvatske u Boki Kotorskoj.

U Kotoru obilježena 175. obljetnice Matice Hrvatske – Stjepan Damjanović

„Matica je kao nijedna druga ustanova u Hrvatskoj širila uvjerenje da je kultura ne samo potrebna nego i nužna, a osobito je širila ljubav prema knjizi, prema hrvatskoj knjizi. Matica Hrvatska je najstarija hrvatska kulturna ustanova utemeljena u Zagrebu 1842. godine Iz Matice nastale mnoge danas najstarije ustanove, Hrvatsko sveučilišta, Akademije znanosti i umjetnosti, Društvo hrvatskih književnika. Matica hrvatska od samih početaka presudna za promicanje nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkoga, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva. Matica Hrvatska godišnje objavi oko 250 izdanja i održi 500 kulturnih manifestacija. Najznačajniji kulturni projekti Stoljeća hrvatske književnosti, Povijest Hrvata, posebno značajni projekti posvećeni mladima, Filozofska  i Komunikološka škola, Medijski susreti, Mladi glazbenici i likovni umjetnici“- istakao je između ostalog akademik Damjanović.

“Matica Hrvatska, kako kroz povjest tako i danas, radi na temeljima svojih osnova, a to je u prvom redu izdavaštvo. U izdavaštvu naših knjiga posebno se ističu nekoliko velikih projekata među kojima je najveći Biblioteka Stoljeća hrtvatske književnosti” – kazao je tajnik Matice Hrvatske Lukić.

U muzičkom dijelu programa nastupile su flautistkinje Angela Mijušković i Andrea Živković, i violinistkinja Noemi Peričić.

Najčitanije