20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski topovi meta objektiva nakon vraćanja ispred glavnih vrata …

Nakon skoro desetak godina, topovi  su vraćeni ispred glavnih vrata Starog grada. Ovaj posao obavila je ekipa Komunalnog preduzeća Kotor. Topovi su restaurirani, a uređena su i njihova postolja.

Topovi su ovih dana izazvali pažnju brojnih posjetilaca, uglavnom su meta fotoaparata i mobilnih telefona.

„U pripremama za svečano otvaranje Grada poslije 10-godišnje restauracije 1987.g. predložio sam predsjedniku Opštine Anđelku Kovačeviću postavljanje topova na kamena postolja u sklopu radova na postavljanju novog pločnika od glatkih danilovgradskih ploča. Predlog je odmah prihvaćen i topovi stavljeni na betonska postolja obložena kamenom, onakva kakva su mnogi zapamtili!

Međutim, prilikom zadnje izmjene pločnika nakon prolaska vodovodnih i kanalizacionih cijevi duž čitave kontakt – zone od mosta na Škurdi do onog na Gurdiću, tokom 2008-2009.g. fina kamena bunjasta postolja su jednostavno srušena – ne zna se po čijem nalogu – a topovke cijevi su dugo ležale u malom skveru ispred bedema, da bi zatim volšebno nestale. Tek nedavno su otkrivene u Industrijskoj zoni, a onda su trudom Komunalnog preduzeća postavljene na nove lafete i donesene na staro mjesto, pred vrata Vrata Grada, nadam se zauvijek“ – kazao je za naš portal mr. Jovica Martinović.

Najčitanije