10 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – u srijedu će se znati opstaje li koalicija?

Kotor – panorama – foto Boka News

Nastavak 16. i početak 17. redovne sjednice Skupštine Opštine Kotor na kome je trebalo da se pored ostaloga, odlučuje i potvrđivanju 14 odluka koje je u međuvremenu donio gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate), juče nije održana jer ju je predsjednica lokalnog parlamenta Dragica Perović (DSS) otkazala zbog „nemogućnosti prisustvovanja sjednicama u zakazanom terminu dijela odbornika vladajuće koalicije.”

Prema našim saznanjima kolegijum predsjednice SO održaće se u srijedu kada bi se trebalo konačno definisati da li će se lokalni parlament uopšte više sastajati do 29.decembra. Tada ističe rok od pola godine u kojem po zakonu, ako nema sjednice SO, Vlada uvodi prinudnu upravu u Opštinu, kao uvod u vanredne lokalne izbore.

“Sa naše strane još jednom ćemo, uprkos tešim riječima koje su se čule proteklih dana, razgovaramo sa našim partnerima i pokušamo razumno, prevazići problem i sačuvati lokalnu vlast. Ipak, za dogovor je potrebna i druga strana”- kazao nam je izvor iz vrha kotorske lokalne uprave.

Vladajuća koalicija (Demokrate, DF, URA i SDP) u SO Kotor, uz parlamentarnu podršku SNP, raspolaže sa 17 glasova odbornika, dok opozicija koju čine DPS i njemu bliske stranke, ima 16 odbornika.

Kotorski parlament posljednji put zaisjedao je 29.juna, kada je sjednica prekinuta naknj što nisu izglasane odluke o kupovini nekretnina Jugopetrola u Škaljarima i u industrijskoj zoni, jer su protiv toga bili Nova i SDP. Od kraja juna parlament je praktično u blokadi zbog neslaganja među akterima lokalne vlasti, prevenstveno Demokratama i URA sa jedne strane i SDP sa druge. Partija Ranka Krivokapića povukla je podršku kupovini nekretnina Jugopetrola a na kojoj su i njeni kadrovi radili od početka tog posla ocijenjenog kao veoma bitnog za dalji razvoj Kotora.

Vladimir Jokić – foto Boka News

Gradonačelniku Vladimiru Jokiću (Demokrate) SDP zamjera da “uzurpira osnovno Ustavno i zakonsko pravo odbornika Skupštine opštine da odlučuju, ne sazivajući ih”, te da je u međuvremenu navodno, donio niz nezakonitih odluka, na što Jokić odgovara da je na to po zakonu imao pravo i dužnost u situaciji kada je blokiran rad lokalnog parlamenta. SDP Jokića optužuje i da “kao oruđe otpadnice iz SNP-a Snežane Jonice”, u UO lokalnih javnih preduzeća smjenjuje  kadrove SNP i na njihova mjesta imenuje Jonicu ili njene saradnike sa kojima ona navodno, pravi novu partiju. SDP se osjetila ugroženo jer je iz krugova bliskih Jonici najavljena moguća smjena kadrova Krivokapićeve partije Mladena Lučića sa mjesta direktora Komunalnog, odnosno Safeta Lukovića sa pozicije direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija. SDP je kadrovima DF i Joničinog krila SNP koje kontroliše sve osbornike SNP u kotorskom parlementu, već morao prepustiti nekoliko značajnih mjesta u opštinskom preduzeću Luka Kotor,  a što nikako ne odgovara toj partiji.

Iz DPS se još nisu izjasnili hoće li formalno podnijeti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Jokiću jer nisu imaju li odlučujući, 17-ti glas za to među odbornicima stranaka što su na državnom nivou, zvanično “teška” opozicija DPS-u.

SDP drži ključ opstanka koalicije

Iz OO SDP Kotor su nam potvrdili da će prisustvovati kolegijumu predsjednice SO  u srijedu „kako bi ponovno zatražili da se vrati zakonitost u radu lokalne samouprave i napokon održi sjendica SO koja bi odlučivala o odlukama što su donijete u njeno ime“.

„Za nas je primarni interes poštovanje zakona i volje birača koji su jasno stavili do znanja da izvršna vlast mora raditi u interesu građana.“- naveli su iz kotorske SDP.

Izvor:S.L

Najčitanije