Kotor slavi svog nebeskog zaštinika

Katedrala Svetog Tripuna - foto Boka News
Katedrala Svetog Tripuna – foto Boka News

Kotorska biskupija i grad Kotor danas slave svog zaštitnika Svetog Tripuna.

Rođen je u gradu Kampsadi oko 232. – 249. (Mala Azija). poštovanje ovog sveca započelo je nakon mučeničke smrti u Nicej, gdje mu je suđeno pred prefektom cijele Male Aziije, Akvilinom (za vlasti rimskog imperatora Decija).

Tada je na upit Akvilina: “Kojeg si stanja?” – Tripun priznao da je kršćanin, izjavom: “Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!”. Nakon provedenog suđenja odrubljena mu je glava. Tijelo Svetog Tripuna nakon smrti je bilo preneseno u Kampsadu, odatle u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor.

Kađenje moći Svetog Tripuna 2018.

Vanjska proslava će se održati u nedjelju 4. februara. U 9.30 – doček podružnica Bokeljske mornarice iz Herceg Novog i Tivta pred glavnim Gradskim vratima. U 10 sati slijedi Kolo Bokeljske mornarice u čast Svetom Tripunu na trgu pred Katedralom.

U 10.30 će biti pontifikalna sveta misa – služi mons. Agidius Zsifkovics, biskup Eisenstadt-a (Austrija), a nakon toga je svečana procesija.

U nedjelju, 11.februara, sveta misa će biti održana u 11 sati, a spuštanje zastave u 12 sati čime se završavaju Tripundanske svečanosti.

Andree Saracenis

U arheološkim istraživanjima krajem 1840. pronađen je sarkofag s latinskim natpisom Andree Saracenisa, Kotoranina i njegove žene Marije, koji je otkupio moći Svetog Tripuna od mletačkih trgovaca i njemu u čast u Kotoru sagradio prvu crkvu početkom IX. vijeka.

Temelji te crkve otkriveni su u arheološkim istraživanjima poslije katastrofalnog potresa 1979. godine. Osim toga sačuvan je i dio parapetne ploče iz IX. vijeka na kojoj je latinski natpis, koji pominje biskupa Ivana i navodi datum, mjesec i godinu – 13. I. 809. koji i faktički potvrđuje datum prenosa moći zaštinika grada Kotora, Svetog Tripuna.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.