8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – reagovanje Komisije za raspodjelu sredstava NVO povodom saopštenja Matice Boke

Kotor – panorama – foto Boka News

Prenosimo reagovanje povodom saopštenja NVO Matice Boke na rad Komisije za raspodjelu sredstava NVO za 2017 god. u opštini Kotor:

“Ništa novo se ne dešava kada su u pitanju reakcije pojedinaca,udruženja ili ustanova,u slučajevima nedobijanja očekivanih sredstava po raznim konkursima lokalne uprave. Nikad samokritični i objektivni , samo nezadovoljni i frustrirani.-ističe u ime članova Komisije za raspodjelu sredstava NVO, njena predsjednica Ljiljana Popović Moškov.

Tako NVU Matica Boke kroz svoje saopštenje, nijednim argumentom ne potkrepljuje svoje tvrdnje da je “oštećena”, već se, za nas nerazumljivim jezikom, poziva ne neku “ideološko-nacionalnu-političku matricu, koja i dalje dominira kulturnom politikom ovog grada, iako je došlo do promjene vlasti” .

Da li to znači da je Vaš projekat kojim ste konkurisali za sredstva imao ideološku,ili političku,ili nacionalnu pozadinu? Sedam članova Komisije, u sastavu : prof.dr Ilija Lalošević (ispred građana Kotora); prof. Ljiljana Odža (ispred građana Kotora); Davor Sedlarević (izabrani predstavnik NVU); Vesna Đukić (izabrani predstavnik NVU); Petar Đakonović (ispred lokalne uprave); Jelena Vukasović (ispred lokalne uprave) i Ljiljana Moškov (ispred lokalne uprave), u nijednom dijelu projekta nijesu prepoznali to što Vi tvrdite, a da je kojim slučajem prepoznalo, sigurno bi Vam i taj navod bio naveden kao razlog odbijanja projekta.

Uostalom,da ste bili prisutni na zajedničkom sastanku svih podnosioca projekata (na koji ste bili uredno pozvani) i na kojem su detaljno obrazloženi razlozi odbijanja projekata, od svih članova Komisije,možda bi izbjegli ovakav vid komunikacije i ponovnog obrazlaganja sa naše strane.

Projekat NVU Matica Boke je odbijen na osnovu Odluke o raspodjeli sredstava NVU i jasnim pravilima koje ta Odluka definiše.Naime u čl.1 stav 2 piše: “Ova Odluka o raspodjeli sredstava za NVO ne odnosi se na aktivnosti NVO vezane za štampanje knjiga,publikacija,organizovanje zabava,kulturnih I sportskih manifestacija,zdrastvenih usluga,humanitarnih pomoći I uopšte drugih vidova pomoći transferom novca, I sl.” Zatim,a još jasnije u čl.21 I naslovu “Projekti koji neće biti podržani”, između ostalog stoji: “projekat koji se isključivo temelji na jednokratnoj izradi, pripremi i štampanju knjiga,brošura,biltena, časopisa i sličnog ukoliko objava takvih publikacija nije dio nekog šireg programa ili sveobuhvatnijih I kontinuiranih aktivnosti”

Podsjećam da se vaš projekat u cjelosti odnosio na snimanje DVD (10 epizoda po 5 minuta),što je vid publikacije i zbog čega je ocjenjen “neprihvatljivim”. Pored toga, cjelokupan budžet vašeg projekta (15.235 eura) se odnosi na troškove probnih i glavnih snimanja,čiji realizator nije Matica Boke, već je nosilac cijelog budžeta druga nezavisna produkcija ,a vi samo posrednici za transfer novca ka drugom korisniku.

Sa tim u vezi pomenuta Odluka (po kojoj je Komisija radila),takodje u čl.21 navodi “da se neće podržati projekti koji isključivo imaju profitnu odnosno komercijalnu svrhu”, upravo da bi se sprječilo prihvatanje projekata NVU koje služe isključivo za transferisanje cjelokupnih budžeta ili većih njegovih djelova ka drugim korisnicima (i koji na taj način stiču profit).

Kao što vidite, razlog jednoglasnog odbijanja projekta od strane članova Komisije (kako vašeg tako i još 17 drugih projekata) je poštovanje donesenih akata, pa vas molim da unesete malo samokritičnosti i objektivnosti pri ovakvim obraćanjima, a da neargumentovane tvrdnje i insinuacije ostavite po strani”, kaže se u saopštenju Komisije za raspodjelu sredstava NVO opštine Kotor, koje potpisuje predsjednica Ljiljana Popović Moškov”.

 

Najčitanije