13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovački zimski festival predstavljen u Kotoru

Program Dubrovačkog zimskog festivala predstavljen je u srijedu 29.novembra na press konferenciji u Galeriji Solidarnost u Kotoru.

4. Dubrovački zimski festival uz arancine, likere i druge delicije dubrovačkog kraja predstavili su Francesca Vlašić iz PR festivala, Ana Hilje pročelnica za kuturu grada Dubrovnika, pročelnik UO za turizam Marko Miljanić i zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

“Pozivam stanovnike Kotora i Boke da nas posjete. Mi dijelimo puno toga zajedničkog, oba grada su pod zaštitom UNESCO-ka, ponosimo se onim što smo naslijedili… Kroz ovaj zimski program pokušavamo Dubrovnik reklamirati kao destinaciju i za kraće zimske odmore, što nam je važno za cjelogodišnje turističko poslovanje…” – kazala je između ostalog Tepšić.

Festival počinje u subotu 2.decembra na Stradunu, paljenjem prve adventske svijeće u 19.30 sati ispred Katedrale dok će se dekorativna blagdanska rasvjeta upaliti u 20.30 sati, nakon čega će uslijediti koncert Gibonnija s početkom u 21 sat.

Predstavljajući festival, Francesca Vlašić je kazala da je središte festivalskih koncertnih zbivanja najljepša svjetska pozornica – Stradun, gdje će svaki vikend nastupati najveće zvijezde hrvatske estrade – osim Gibonnija, to su Jacques Houdek, Massimo, Pavel i Marko Tolja Septet, a u susret novogodišnjem dočeku, 30. decembra i The Frajle.

Dubrovački zimski festival predstavljen u Kotoru

Za sam doček Nove godine vrhunski muzičko-scenski spektakl na Stradunu priredit će regionalna zvijezda Dino Merlin, uz Pravila igre i Songkillers-e, te atraktivni vatromet.

Tradicionalno, na prvi dan nove godine, na Stradunu će se tačno u podne, uz Dubrovački simfonijski orkestar, pjenušac i kamenice, zaplesati valcer.

Dubrovački zimski festival održavati će se  na više lokacija u gradu. Nova lokacija je Medov park, koji je inače maskota Festivala, na Pilama, gdje će društvo medu, koji se prije nalazio na Stradunu, praviti njegova sekica medvjedica od 1. decembra.

Jedinstveni ugođaj u Gradu donosi kolendavanje kao tradicionalni dubrovački običaj pjevanja kolendi dubrovačkim ulicama i trgovima. Osim toga, klapska pjesma uveseljavat će Dubrovčane vikendima, u điru od Brsalja, preko Straduna i Prijekoga, do Gundulićeve poljane, gdje će također biti organizovan muzički program uz gastronomsku ponudu u kućicama.

Ono što je ove godine novost je veliki Božićni koncert u hotelu Valamar Lacroma koji će se održati 22. decembra. Nastupiće Dubrovački simfonijski orkestar uz brojne soliste i tri dubrovačke klape, Ragusa Subrenum i Kaše.

– Novi program će biti u Uvali Lapad, a teniski tereni će biti pretvoreni u klizalište. Otvaranje je u subotu, u 15 sati. Tamo ćete moći vidjeti i Plesni studio Lazareti na ledu, sigurno atraktivnu tačku svoj djeci. Kroz uvalu Uvali Lapad će voziti i vlakić, koji će povezivati klizalište i luna park, na plaži. Još jedna novost su nedjeljna adventska popodneva u Mokošici – kazala je Francesca Vlašić.

Dubrovački zimski festival predstavljen u Kotoru

Dubrovnik Winter Festival naziv je mobilne aplikacije koja građanima i posjetiocima pruža informacije o programu Festivala, te lokacijama na kojima su ukrašeni borovi, jelke, jaslice i slični tradicionalni i vjerski motivi. Pri fizičkom dolasku na lokaciju, korisniku se otvara mogućnost korištenja kamere u aplikaciji. Nakon fotografisanja s filterom na lokaciji, fotografija korisniku ostaje na uređaju uz mogućnost dijeljenja preko društvenih mreža kroz samu aplikaciju.

Počevši od 2. decembra, svakog dana od 17 sati pa sve do posljednjeg noćnog polaska u voznom, redu Libertasovi autobusi vozit će besplatno na svim linijama u gradskom saobraćaju.

Kompletan program možete ovdje pronaći.

Najčitanije