7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – klapa Sveti Juraj u čast Tripunu

„Klapa „Sveti Juraj“ posvećena je očuvanju tradicionalne dalmatinske pjesme, kao i pjesama sakralnog i domoljubnog karaktera. Ova dva žanra, donekle klapu čine posebnom na sceni klapskoga dalmatinskog pjevanja, koji je 2012. godine UNESCO uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine. Oni nisu pri put u Kotoru. Veseli nas što je klapa iskazala želju da još jednom bude sa nama, jer nosi ime Svetoga Jurja, prvotnog zaštitnika Kotorske biskupije i starokršćanskih vremena. Vojnici su, koji ne nose oružje, već osvajaju pjesmom“ – kazao je  generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan, u najavi večerašnjeg koncerta klape Hrvatske ratne mornarice u katedrli Svetog Tripuna.

Klapa Sveti Juraj svojim nastupom oduševila je brojne posjetioce i hodočasnike koji su se zatekli u Kotoru. Osim sakralnih izveli su i popularne klapske pjesme.

Mješoviti hor kotorske katedrale na početku koncerta pod dirigentskom palicom Andrea Orlando Tripović izveo je himnu u čast svecu Svetom Tripunu, zaštiniku Kotorske biskupije i Grada.

Koncert klape Sveti Juraj

Koncertu su prisustvovali kotorskog biskupa mons. Ilija Janjić, mons. Tomo Vukšić – vojni biskup BiH, Luigi Pezzuto apostolski nuncij koji će sutra predvoditi Pontifikalnu svetu misu, Antun Sbutega admiral Bokeljske mornarice, Hrvoje Vuković konzul Hrvatske u Crnoj Gori, sveštenici Kotorske biskupije.

Koncertu su prisustvovali i brojni hodočasnici iz regiona koji će u nedjelju 5. februara  prisustvovati vanjskoj proslavi Svetog Tripuna.

Marija Jovović

Kako nam je kazala Marija Jovović iz Velike Gorice pored Zagreba,  po trideseti put dovela je hodočasnike u drevni Kotor i Boku. Ovog puta iz župe Ludebreg – Hrvatskog zagorja.

„Ja sam inače crnogorska snaha, moj muž je iz Bara, ovde me dovodi ljubav prema svom mužu a onda me osvojila Boka. Hodočasnici gotovo ništa nisu znali o Boki Kotorskoj. Sada ne mogu doći sebi od iznenađenja, od prirodnih ljepota, kulturne baštine, duhovnosti…Sutra smo na svečanosti nakon čega se vraćamo kući“ – kazala nam je Jovović

 

Najčitanije