16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor: Izletničkih autobusa nema, parkinzi prazni

Parking Kotor – foto Dan

Ove godine što je tu je, ali sledeće nadamo se da će cijela ova priča imati smisla, s obzirom na to da se nadamo da ćemo sledeće sezone imati turista bar upola manje nego 2019. godine, kaže Tamara Lompa iz Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaja Kotor.

Preduzeće „Komunalno Kotor“ potpisalo je ugovor o trogodišnjem zakupu prostora bivše „Autoboke“ (sa mogućnošću produženja) koji će biti stavljen u funkciju parkinga. Radi se o površini od 9.172 metra kvadratna gdje će biti 79 mjesta za parkiranje malih vozila i 46 za parkiranje turističkih autobusa. Prema cjenovniku usluga koji je utvrdio odbor direktora ovog preduzeća, a na koji je lokalni parlament na sjednici 30. juna dao „zeleno svjetlo“, parkiranje turističkih autobusa dnevno će koštati 50 eura, putničkog vozila po započetom satu 0,60 eura, kombija i minibusa 10, a kampera i autoprikolica 15 eura po započetom satu.

Formiranje novog parkinga „Autoboka“ uslijedilo je nakon što je „ugašen“ glavni na rivi koji je ustupljen AD „Luka Kotor“. Kako bi se iznašlo rješenje za nedostatak parking prostora, prije svega za sve veći broj izletničkih autobusa kojih je, prema procjenama, u Kotoru godišnje oko 20 hiljada, a u okviru priprema za ovogodišnju turističku sezonu (koja je nažalost usljed epidemije virusa korona propala), pristupilo se formiranju novog parkinga.

– Na prostoru bivše „Autoboke“ napravili smo projekat i dobili bismo znatan broj parking mjesta, pogotovo za turističke autobuse. Na tom mjestu smo bili planirali i da se vrši iskrcaj i ukrcaj putnika, naplata takse za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara, i naplata izletniče takse, koji je prihod Turističke organizacije, kaže šefica Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Tamara Lompar.

Obrazlažući zašto će na ovom parkingu dnevna karta za parkiranje autobusa koštati 50 eura, pojasnila je da je izvršena uporedna analiza sa gradovima u okruženju poznatim po izletničkom turizmu. Kao reper je uzet Dubrovnik gdje se iskrcaj putnika u centru grada naplaćuje 105 eura, dok se bilo koje zadržavanje preko deset minuta naplaćuje oko 600 eura za pravno lice i 250 za odgovorno lice u pravnom licu ili fizičko lice.

– Na ovaj način smatramo da ćemo zaokružiti priču oko smještaja autobusa. Ove godine što je tu je, ali sledeće nadamo se da će ovaj ugovor i cijela ova priča dobiti smisla, s obzirom na to da se nadamo da ćemo sledeće sezone imati turista bar upola manje nego 2019. godine – saopštila je Lompar.

Odbornik Vido Drašković (LP) pitao je da li se za porodice koje žive u Starom gradu može obezbijediti po jedan parking prostor gratis. Lompar je odgovorila da je građanima Starog grada omogućeno da po povoljnoj cijeni od 20 do 30 eura mjesečno koriste parking „Benovo“, a niža cijena omogućena je i penzionerima.

Drastično skočile cijene parkinga na „Puču“

Utvrđen je i cjenovnik za usluge korišćenja na već postojećem parking prostoru „Puč“ na kojem je parkiranje drastično postkupjelo. Tako će parkiranje autobusa po danu umjesto dosadašnjih 10 eura koštati 60 eura, dok će se za putnička vozila po započetom satu, umjesto dosadašnjih 0,50, plaćati 0,70 eura, za kombi i minibus umjesto 1,5 eura cijena je 15 eura, a za kampere i autoprikolice je sa 3 eura po započetom satu „skočila“ na 20 eura. Tamara Lompar je podsjetila da se od 2015. godine na „Puču” autobusima naplaćivala dnevna karta u iznosu od 10 eura.

– Budući da smo sada donijeli odluku za cjenovnik za „Autoboku“ gdje će biti 50 eura za autobuse, nije logično da na parkingu „Puč“ koji je asfaltiran i u mnogo boljim uslovima, cijena ne bude bar 10 eura veća. Zbog toga je cijena u odnosu na prethodnu od 10 eura, povećana na 60 eura – zaključila je Lompar.

Najčitanije