17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor dogodine domaćin Skupštine udruženja pomorskih kapetana zemalja EU

Bokeljska mornarica, Unija pomoraca, Sindikat Pomoraca, Udruženje pomorskih kapetana i Udruženje strojara priredili su danas u Kotoru tradicionalno druženje i okupljanje pomoraca povodom blagdana Svetog Nikole- zaštitnika mornara,  djece i putnika.

U prostorijama Bokeljske mornarice u Starom gradu okupilo se nekoliko desetina iskusnh morskih vukova – kapetana i upravitelja stroja, ali i oficira i članova niže posade trgovačkih brodova što „tuku“ sva svjetska mora. Među njima su bile i neke od pravih legendi našeg pomorstva, poput čuvenog i prekaljenog veterana, kapetana Slavka Ivanovića iz Kotora, ali i brojni predstavnici pomorske privrede, te potpredsjednica Opština Kotor Ljiljana Popović Moškov.

Skupu su prisustvovali i direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu saobraćaja kapetan Vladan Radonjić, lučki kapetani u Kotoru Bruno Brkanović i Baru Predrag Ratković, rektor Univerziteta Crne Gore dr Danilo Nikolić, dekan Fakulteta za pomorstvo u Kotoru dr Špiro Ivošević, direktor Pomorsjog trening centra „Azalea“ kapetan Nenad Lazović, kao i predsjednik Borda direktora Barske plovidbe, kapetan Ljubo Kočović.

„Posebne čestitke za Svetog Nikolu upućujem onima koji su danas na brodu, sa željom da se sretno vrate svojim domovima“- kazao je, obraćajući se okupljenima, predsjednik Udruženja pomorskih kapetana mr Mario Pilastro.

Sa skupa pomorskih kapetana u Kotoru

Naglašavajuči moto pomoraca da „ploviti se mora, a živjeti ne mora“ Pilastro je istakao da je i druženje povodom blagdana njihovog zaštitnika, jedna od zajendčlkih aktivnosti strukovnih pomorskih udruženja i Bokeljske mornarice, a kakvih će ubuduće sve više biti, posebno u domenu riješavanja najbitnijih prpblema za naše pomorce i unapređenje položaja pomorske industrije u Crnoj Gori.

Pilastro je naveo da je Udruženju pomorskih kapetana Crne Gore pripala čast da u maju naredne godine, bude organizatori i domaćin godišnje Skupštine Konfederacije udruženja pomorskih kapetana zemalja Evropske Unije (CESMA), čiji su oni pridruženi članovi. Skupština CESMA održaće se u Kotoru od 3.do 5.maja i već su počele pripreme za organizaciju tog veoma bitnog međunarodnog stručnog skupa.

Pročitani su i pozdravni telegrami koje su pomorcima povodom njihovog praznika uputili Živana Petranović, direktorica beogradskog predstavništva italijansko-švajcarske brodarske kompanije MSC koja je ujedno i najveći poslodavac naših pomoraca, kao i gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

„Pomorstvo i pomorci su vjekovima ugrađivali sebe u temelje ovog grada, doprinoseći njegovoj istorijskoj i kulturnoj prepoznatljivosti. Želim da se popmorstvo u našem gradu u budućnosti nastavi razvijati, pa lokalna uprava i ja kao gradonečlnik, stojimo na raspolaganju za svaku vrstu pomoči i zajedničke saradnje.“- stoji u čestitci koju je uputio gradonačelnik Jokić.    Svim crnogorskim pomorcima, posebno onima koji su trenutno ukrcani na brodovima širom svijeta, kao i cijeloj našoj pomorskoj industriji, čestitke je juče uputio i direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore Safet Kočan sa saradnicima.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije