19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Koron virus drastično smanjio promet putnika na Debelom brijegu

Na Debelom brijegu na granici sa Hrvatskom i EU promet putnika smanjen je za preko 70 odsto. Do uvođenja preventivnih mjera protiv širenja zaraze tu granicu je dnevno prelazilo oko 2.000 putnika I 500 vozila. Broj kamiona koji prenose robu ostao je isti – granicu pređe oko sto kamiona dnevno.

Karmela Mujičić zdravstveno sanitarna inspektorka kazala je za Boka News da imaju dosta posla.

“Sinoć je stiglo obavijest da se građani Austrije, Švajcarske, Njemačke, Slovenije I Japana moraju staviti pod zdravstveni nadzor. Nije im ograničeno kretanje, ali   moraju  da se javljaju  svakih 12 sati Epidemoiološkoj službi u gradu u kome borave i da obavijeste nadležne o tačnom datumu napuštanja Crne Gore”, objašnjava  Mujičić. Ona ističe da je državljanima Italije I Španije zabranjen  ulaz u Crnu Goru, a naši državljani koji dolaze iz tih dana stavljaju se u 14 to dnevnu kućnu samoizolaciju.  Putnici za koje se posumnja,  ili imaju neke od simptoma zaraze, se zdržavaju na granici dok ne dođu epidemiolozi i odrade , za to predviđene procedure.

Svi kamioni koji ulaze u Crnu Goru se dezinfikuju, ali postoji problem sa vozačima kamiona koji dolaze iz zemalja čiji se građani moraju stavitiu samoizolaciju. Uvoznici mogu da preuzmu robu, a vozači ne mogu nazad u Hrvatsku pa to usložnjava situaciju”, navodi Mujičić.

Karmela Mujičić- foto S. Kosić Boka News

Među putnicima koji prelaze granicu na Debelom brijegu najčešće su građani pograničnih dijelova Crne Gore i Hrvatske . Najviše je Konavljana koji, kao i do sada, uglavnom dolaze na nekoliko sati – u trgovinu i na kafu .

Na granici smo zatekli Francuza koji je iz Slovenije došao u Crnu Goru na sedmodnevno kampovanje. Kaže da ga nije strah zaraze i da na putu nije imao problema zbog kontrole na korona virus.

Granični prelaz Debeli brijeg CG-HR foto S.Kosić

Do sada je oko 100 putnika, naših državljana  koji su prešli granicu na Debelom brijegu stavljeno u kućnu samoizolaciju. Riječ je o mladima koji studiraju u Italiji, a preko Dubrovačkog aerodrome su se vratili kući i o grupi od 45 turista koji su bili u Španiji. Od sinoć je i 25 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor.

Primjetili smo da ni policajci na sanitrana inspektorka, koji su u “prvim redovima” susreta sa opasnošću  ne nose maske i rukoavice. Mujačić objašnjava da je to predvidjeno za osobe koje imaju simptome zaraze, a ne za zdrave osobe. Oni su u obavezi  da stave maske i rukavice kada posumnjaju na moguću zarazu, ali zato obavezno koriste sredstva za dezinfekciju.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije