15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Konferencija žena Tivat – „Žućenica festa“ ove godine po svemu sudeći neće biti ?!

Konferencija žena Tivat

Tradicionalnog i veoma popularnog „Žućenica festa“ ove godine u Tivtu po svemu sudeći, neće biti jer je NVO koja je stajala iza te veoma uspjele turističke i manifestacije gastronomske i etnološke kulture – Organizacija žena Tivat (OŽT), ostala bez adekvatnog prostora za rad.

„Žućenica fest, odnosno njen najatraktivniji i najprepoznatljiviji dio – gastro šou „Pjat od žućenice“ u ovim uslovima ne može se pripremiti niti održati. Jednostavno, mi smo nakon 28 godina rada, dovedene u situaciju da zbog problema sa prostorom, moramo na žalost značajno redukovati svoje aktivnosti“- kazala nam je predsjednica OŽT Blaženka Vučurović.

Ta NVO nosilac je Novembraske nagrade – najvećeg priznanja grada Tivta, a koju je dobila i Vučurović kao pojedinac. OŽT je poznata i po svom humanitarnom i društveno-korisom radu pa pored „Žučenica festa“ njene članice bivaju nezaobilazan faktor svake značajnije humanitarne akcije u gradu, a lani su bile i sjajne domaćice koje su hranile i dočekivale desetine vatrogasaca i vojnika što su se u Tivtu skoro dva mjeseca borili sa velikim šumskim požarima,

Poneđene prostorije

OŽT je nedavno (simbolično – na međunarodni Dan žena 8.marta) iseljena iz barake u Đačkoj ulici u centru Tivta jer je vlasnik tog objekta i okolnog placa – Centralna banka Crna Gore najavila da će početi rušenje barake i gradnju davno planiranog i obećanog novog poslovno-administratvnog objekta na ovoj lokaciji. Nakon što su se članice OŽT i ostali korisnici prostorija barake iselili, Opština je objavila da gradnja novog kompkesa ipak neće početi na proljeće, već tek u septembu pa se dio korisnika i vratio u baraku, a okolno zemljište i ovog ljeta će tivatski Parking servis koristiti kao naplatni parking.

„Ne mogu da vjerujem da opštinari u koordinaciji sa CBCG nisu mogli i OŽT ostaviti u baraci do jeseni do kad bi se već moglo naći neko adekvatno riješenje i mi preseliti u odgovarajuće druge prostorije. Ogorčena sam što smo 8.marta maltene morale izaći na ulicu i sve svoje stvari navrat-nanos, seliti u prostorije bivšeg kafića „Mar-Mar“ u Donjoj Lastvi koji nam je Opština privremeno ustupila i gdje bi trebali da u istom prostoru radimo sa MZ Lastva-Seljanovo, što jednostavno nije moguće“- kaže Vučurović dodajući da OŽT raspolaže sa namještajem i kuhinjsom opremom za koju treba prilagoditi zapušteni prostor u Donjoj Lastvi,a njihove aktivnosti isključuju mogulnost da se istovremeno, u tih manje od 50 kvadrata, okuplja i sastanke održava rukovodstvo MZ.

Poneđene prostorije

Ona ističe da im je Opština nudila prostor u Domu kulture u Gradiošnici ali da im on ne odgovara jer je mali i udaljen od centra grada gdje živi većina od 70-tak aktivnih članica OŽT.

„Najveći dio nas je već pomalo u gidinama, a Gradiošnica je daleko i nema dobrog javnog prevoza do tog dijela grada. Ni Donja Lastva nije idelano riješenj, ali je bolje od Gradiošnice, samo prostoriju treba prilagoditi i u njoj ne možemo biti i mi i MZ. Uz to, iz Opštine su nam rekli da je prostor u Donjoj Lastvi na tenderu i da će ga izdati ako nađu zainteresovanog zakupca, pa nam je i to potpuno nesigurno riješenje.

Svjesni smo da Opština nije u obavezi da jednoj NVO poput naše obezbjeđuje prostor, ali smatramo da smo za ovih 28 godina rada učinile dosta za grad da bi se on trebao potruditi da nam nađe adekvatan prostor i omogući da nastavimo sa brojnim humanitarnim, društvenim i kulturnim aktivnostima koje sprovodimo“- kaže Vučurivić dodajući da se članice OŽT sastaju svake srijede i da će nastaviti sa dijelom svojih aktivnosti. Tako je već odrađen tradicionalni „Martovski bal“, počinje organizacija medicinskih i pregleda na mamografu za sve Tivćanke, a slijedi i organizacija izleta na Lušticu sa branjem divljih jestivih i ljekovitih trava i njihovom turističkom prezentacijom. „Žućenice festa“ i tradicionalnih raskošnih koktela koje OŽT priređuje za skoro svako značajnije dešavanje u Opštini i Centru za kulturu, sigurno neće biti do daljnjeg jer članice te NVO nemaju gdje da postave svoju kuhinju iz koje izaze Tivćanima i turistima tako omiljene đakonije.

Žućenica fest 2017.

„Našlo se u Tivtu opštinskog prostora za privatni fakultet, za privatni biro rada, pa bi valjda red bio da se nađe nešto i za nas“- rezimira Blaženka Vučurović pokazujući nam prostor u Donjoj Lastvi gdje se članice OŽT još nisu skućile ni raspakovale, jer ne znaju kada će i iz njega morati da izađu pred novim zakupcem.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije