10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Konfederacije udruženja pomorskih kapetana zemalja Evropske unije 4. maja u Kotoru

Pomorci

U organizaciji Konfederacije udruženja pomorskih kapetana zemalja Evropske unije i Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, 23. godišnja skupština ove strukovne asocijacije biće održana 4. maja u Kotoru, saopštio je za naš portal predsjednik Udruženja pomorskih kapetana CG, Mario Pilastro.

Konfederacije udruženja pomorskih kapetana zemalja Evropske unije (CESMA) je osnovana 1995. i predstavlja 15 udruženja pomorskih kapetana iz 12 zemalja EU kao i pridruženih članica EU, uključujući i Crnu Goru (2011).

Cilj ove strukovne organizacije je predstavljanje interesa svojih članica u Komisiji EU odnosno parlamentu EU a koji se odnose na pomorsku sigurnost, zaštitu morske okoline i obrazovanje i obuku pomoraca.

CESMA je učestvovala u raznim programima Komisije EU kao što su METNET,EMRF, MARNIS i SAGMAS a sada je uključena u program Quality Shipping Industry Charter i u Planning Group od strane EU Maritime Industries Forum. (Framework Program no. 6)

Pored proučavanja i upoznavanja sa problemima pomorske industrije EU, CESMA takođe daje konsultantske usluge i svjete.

Kapetani

Ciljevi 23. godišnje skupštine CESMA su:

– da se donesu rezolucije, koje će biti upućene tijelima EU koji pripremaju i donose pomorsku zakonsku regulativu, a koje se odnosi na unapređenje života i rada Zapovjednika i pomoraca na brodu, unaprijeđenje pomorske sigurnosti i poboljšanje zaštite morske sredine,

– da informiše javnost zemalja EU odnosno članica CESMA o problemima u pomorskoj industriji,

– da zadrži i razvija najveća pomorska znanja i iskustva u Evropi,

– da se promoviše potrebu istraživanja u pomorstvu i saradnje sa drugim Evropskim institucijama i organizacijama,

– da promoviše pomorsku tradiciju i kulturno istorijske spomenike Boke Kotorske i Crne Gore, i

– da promoviše potencijale kongresnog turizma Kotora.

Najčitanije