14 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncesija za tvrđavu Goražde

Tvrđava Goražde

Plan davanja koncesija za valorizaciju kulturnih dobara za 2020. godinu i Predlog plana i Izvještaj sa javne rasprave po tom pitanju usvojen je na sjednici Vlade Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Planom je predviđeno davanje koncesija za tvrđave Goražda (zaleđe Boke kotorske – mirac) i Besac i zadužbinu Ljubatovića, kao oblika podsticaja privatnih investicija u obavljanju djelatnosti od javnog interesa, a radi obezbjeđivanja zaštite i očuvanja kulturnog dobra.

Na ovaj način će se postići optimalna turistička valorizacija izuzetno vrijednih prirodnih resursa i kulturnog nasljeđa.

“Glavni cilj davanja koncesija je obezbjeđenje adekvatnog tretmana nepokretnih kulturnih dobara, koji podrazumijeva sprovođenje mjera na zaštiti i unapređenju stanja, funkcionisanje i upravljanje na održivoj osnovi, ali i obezbjeđivanje eksternih izvora finansiranja za zaštitu kulturne baštine. Osim toga, na ovaj način se poboljšava turistička privreda i izgrađuje mreža turističkih destinacija, van uobičajenih ruta na primorju”, navodi se u saopštenju Vlade.

Najčitanije