15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Komunalije u Kotoru od 67 do 200 eura za bespravno izgrađene objekte

Kotor foto Boka News

Vlasnici bespravno izgrađenih objekata i onih koji će se tek graditi komunalije će, zavisno od zone, plaćati od 67 do 200 eura po kvadratnom metru.

To je, predviđeno odlukama o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte i naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koja se odnosi na buduću gradnju, koje se nalaze na javnoj raspravi. Riječ je o dokumentima koje su lokalne uprave obavezne da donesu po Zakonu o planiranju prostora i izgadnji objekata.

Područje opštine podijeljeno je u šest zona. Kvadrat u prvoj zoni u kojoj su Stari grad, Perast i državne studije za lokacije 15 i 16, košta 200 eura. Naknada od 167 eura po kvadratu predviđena je za Dobrotu, Škaljare i Muo. Ko je gradio ili planira da gradi na području Orahovca, Dražinog Vrta, Risna, Strpa, Morinja, Kostanjice, Stoliva, Prčanja i Privredne zone plaćaće za komunalno opremanje građevinskog zemljišta 134 eura, koliko iznosi kvadrat u trećoj zoni.

U četvrtoj zoni u kojoj je cijena kvadrata 109 eura je područje Radanovića, Lastve Grbaljske, Kavača, kao i lokalne studije lokacije Grbalj I i II. Cijena kvadrata u visini od 83 eura (peta zona) predviđena je za naselja Bigovo i Trsteno, područja lokalnih studija za Trašte i Vrmac, kao i državnu studiju sektora 38. Posljednja, šesta zona, obuhvata područja koja se nalaze van prethodnih pet, a visina naknade je 67 euro po kvadratnom metru. Vlasnici bespravno izgrađenih objekata plaćaće naknadu uvećanu 2,5 odsto za objekte osnovnog stanovanja, i od pet do 20 odsto za ostale, u zavisnosti da li se dug izmiruje odjednom ili u ratama.

“Vlasnik bespravnog objekta osnovnog stanovanja dug može da izmiri jednokratno ili u 240 mjesečnih rata, a ostalih objekata u 120 rata”, navodi se u odluci.

Lica koje gradnjom objekta rješavaju stambeno pitanje, platiće samo 20 odsto od ukupnog iznosa naknade predviđene za komunalno opremanje.

“Pod rješavanjem stambenog pitanja smatra se stambeni prostor, koji se odnosi na jednu zasebnu stambenu jedinicu, površine do 100 kvadratnih metara. Za ostatak stambenog prostora preko te površine, naknada se ne umanjuje. Da bi investitor ostvario to pravo dužan je da priloži dokaz da ima stalno prebivalište na području Kotora, da on i njegov bračni drug ne posjeduju kuću ili stan na području opštine, te dokaz da je punoljetan”, piše u odluci.

Najčitanije