15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara “So”- novi naslovi

Knjižara So
Knjižara So

Jubilarni 60. međunarodni beogradski sajam knjiga juče je zvanično završen primopredajom Otvorene knjige koju je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin predao predstavniku Irana koji će 2016. biti počasni gost sajma.

Mnogi sajamski hitovi već se šepure u izlogu hercegnovske Knjižare So, odakle nam ovoga puta, u formi preporuka za čitanje dolaze naslovi u nastavku…

U prozi Viktora Peljevina, savremenog ruskog pisca svjetskog glasa, uvijek se prepliću tipično ruski i univerzalni sadržaj, realno i virtualno, pa je to tako i u knjizi Kristalni svet. Sve što je u njoj napisano predstavlja briljantnu minijaturu i zaokružen sažetak nenapisanog romana. Izdavač je Laguna.

Najnoviji roman Umberta Eka Nulti broj, pravi triler koji se čita u jednom dahu, otkriva nam kako je novinarstvo još tokom 90-ih godina prošlog vijeka poprimilo tabloidnu formu i postalo oružje u rukama onih koji žele da se dokopaju moći i bogatstva. Novine su se, naime, pretvorile u mašine za blaćenje, zarad lične koristi vlasnika. Radnja romana dešava se u Musolionijevoj Italiji i pomaže nam da skinemo ružičaste naočare kada posmatramo sve što se oko nas dešava. Izdavač je Nova knjiga.

Teslin čudesni svet autora Branimira Jovanovića na preko 300 bogato ilustrovanih stranica približava nam i oslikava život, djelo i doktrinu nenadmašnog genija. Knjiga ima visok dokumentaristički nivo kome su umješno udahnuti život i emocija. Fokus je na tri stvari. Prva je cjelovita rekonstrukcija Teslinog života. Druga stvar je bila proniknuti u njegovu unutrašnjost, kao osnov za objašnjenje naučnikovog psihološkog portreta. Treća, po riječima samog autora i najvažnija stvar, bila je sintetisanje Teslinih ključnih misli o budućnosti civilizacije. I pored toga što je gotovo cijeli život posvetio tehničkim otkrićima Tesla je proročki tvrdio kako ona ipak ne mogu ići u pravcu istinske kulture i prosvjetljenja bez rješavanja socijalnih, moralnih i duhovnih pitanja. Izdavač ove svojevrsne enciklopedije o Tesli je Vulkan.

Kako govoriti o knjigama koje nismo pročitali francuskog autora Pijera Bajarda britka je, duhovita i nepretenciozno napisana studija koja će u svakom pogledu revidirati naše poglede na knjigu. Proučavanje različitih načina na koje možemo ne pročitati neku knjigu, delikatnih situacija u kojima se nađemo kad o njoj treba govoriti te načina na koje se u takvim situacijama možemo snaći, pokazuje da je, suprotno opšteprihvaćenom mišljenju, moguće strastveno razgovarati o knjizi koju nismo pričitali. Izdavač je V.B.Z.

Zavisnost od video-igara knjiga je za djecu Dženifer Mur-Malinos obogaćena sjajnim ilustracijama. Niko nije bolje od Jovana Vujovića znao koliko neumjerenost može biti loša, a naročito kad je u pitanje igranje video-igara. Opsjednut pobjedom, Jovan postaje žrtva video-vampira. Potpuno iscrpljen, blijedog lica i praznog pogleda on ostaje čak i bez prijatelja. Tek na kraju knjige saznaćemo da li će Jovan ostariti sam pred kompjuterom ili će pobijediti zavisnost od video-igara. Izdavač je Pčelica.

Tradicionalna čajanka u knjžari So

Svakog drugog petka po okončanju beogradskog Sajma knjiga, knjižarski tim hercegnovske Knjižare So organizuje tradicionalnu čajanku – uvijek novim sajamskim naslovima u čast.

Tradicionalna Čajanka predstavlja srećno pronađeni model knjižarskog gostoprimstva, jedno unikatno veče – kada se na 550 km od Beograda mogu da prelistaju, omirišu i kupe hvale vrijedni izdavački hitovi. Razne arome, kriške limuna, šolje sa stilizovanim ribama u mnogim toplim rukama, te razgovor o novim knjigama – povlašćeni su, rekli bismo – trenuci u kalendaru Knjižare So ali i u vansezonskom kalendaru grada Herceg Novog. Knjižarska čajanka, 11. po redu, biće održana 13. novembra u 18.sati.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije