13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Valentinovo – Katedrala u Kotoru čuva relikviju Svetog Valentina

Relikvijar Svetog Valentina u Kotoru foto Boka News

Danas obilježavamo Svetog Valentina ili popularnije rečeno Dan zaljubljenih.

Sveti Valentin bio je ljekar, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu. Odlikovao se mudrošću i kreposnim životom. Zbog toga je uživao velik ugled i kod pogana i kod hrišćana. Ipak je mučeničkom smrću preminuo 269. godine na Flaminijskoj cesti. Od 15. stoljeća. Valentina su počeli poštovati kao zaštitnika zaljubljenih parova.

Sveti Valentin se slavi već u ranom srednjem vijeku, posebno u Engleskoj, a poslije u cijelom svijetu. Poznato je da su u 16. stoljeću mladići ostavljali ljubavne poruke i čestitke na pragu svoje odabranice. Čestitke su bile pažljivo izrađene, obrubljene čipkom ili ukrasnom vrpcom i to su vjerojatno bile prve čestitke i razglednice ikada poslane.

Postoje još mnoge legende o Svetom Valentinu a Valentinovo je, vremenom, postalo praznik zaljubljenih i kao takvog ga obilježavaju svi koji se vole, a da često i ne znaju zašto se praznik ljubavi slavi baš 14. februara.

Riznica katedrale Svetog Tripuna u Kotoru čuva relikvij Svetog Valentina koji potiče iz 16. stoljeća

Relikvijar Svetog Valentina u Kotoru foto Boka News

„Relikvija Svetog Valnetina je od nekuda došla u Kotor i napravljen je relikvijar, koji prema stilskoj analizi pripada kotorskom zlatarstvu 16. stoljeća. Izrađen je od pozlaćenog srebra. Križ u kojem je relikvij Svetog Valentina nekada se nosio, postavljao se na vrh sprave u kojoj se polažu srebrni relikvijari antropomorfni u obliku ruku i nogu koje nosi Bokeljska mornarica u procesiji za dan Svetog Tripuna“ – kazao nam je don Anton Belan.

Križ Svetog Valentina u procesiji

Međutim, nije poznato kako je u 16. stoljeću relikvij Svetog Valentina došao u Kotor, kao i mnogi drugi u to vrijeme.

O komercijalizaciji Svetog Valentina don Anton Belan kaže:

„Kult Svetog Valentina meni nije poznat da je postojao u vrijeme Mletačke Republike. Ni u zadnje vrijeme nije postojao tako jaki kult ali sama prisutnost relikvijara govori da je bio u upotrebi na ovim prostorima, kada, gdje i u koje vrijeme nije nam poznato.

Valentinovo

Danas je proslava Svetog Valentina komercijalizovana, prvo na zapadu pa sada sve više prodire i kod nas. Crkva je protiv takvog poštovanja relikvija ili svetaca“.

Don Anton Belan

Za relikviju Svetog Tripuna znamo iz prvih pisanih historiografskih podataka kod bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta koji piše djelo o upravljanju carstvom oko 950. godine, u kome konstatuje da Kotor časti moći Svetog Tripuna“ – kaže don Belan.

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Tripuna koji je kao i Sveti Valentin svetac nepodijeljene crkve, skoro da su u isto vrijeme podnjeli smrt, Tripun 250. godine, Valentin 273. godine, čije životopise nam donosi Jeronimski martirologij.

„Osjeća se određeno protivljenje pravoslavne crkve prema kultu Svetog Valentina, a to znači protivljenje zajedničkoj tradiciji, jer kult Valentina je prisutan i na istoku, on se slavi krajem jula. Ako neko misli da kult Svetog Valentina ugrožava kult Svetog Tripuna koji se na istoku slavi istoga dana kada i Valentin onda duboko griješi jer može tog dana poći u pravoslavnu crkvu u Kotoru i vidjeti koliko je kršćana prisutno na dan Svetoga Tripuna koji ga časte. Svetac umire kada se gubi njegovo slavljenje i čašćenje. Sveti Tripun je 1209. godina prisutan u Kotoru. Da su pravoslavni vjernici prisutni na Tripun dan ako ne 3. februara, ono 14. februara, gdje bi stali obzirom na broj koliko ih je u Kotoru. Prema tome kult Svetog Tripuna kod pravoslavnih vjernika u Kotoru i Crnoj Gori nije zaživio…“ – zaključio je za naš portal don Anton Belan.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije