Valentinovo – Katedrala u Kotoru čuva relikviju Svetog Valentina

Relikvijar Svetog Valentina u Kotoru foto Boka News

Danas obilježavamo Svetog Valentina ili popularnije rečeno Dan zaljubljenih.

Sveti Valentin bio je ljekar, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu. Odlikovao se mudrošću i kreposnim životom. Zbog toga je uživao velik ugled i kod pogana i kod hrišćana. Ipak je mučeničkom smrću preminuo 269. godine na Flaminijskoj cesti. Od 15. stoljeća. Valentina su počeli poštovati kao zaštitnika zaljubljenih parova.

Sveti Valentin se slavi već u ranom srednjem vijeku, posebno u Engleskoj, a poslije u cijelom svijetu. Poznato je da su u 16. stoljeću mladići ostavljali ljubavne poruke i čestitke na pragu svoje odabranice. Čestitke su bile pažljivo izrađene, obrubljene čipkom ili ukrasnom vrpcom i to su vjerojatno bile prve čestitke i razglednice ikada poslane.

Postoje još mnoge legende o Svetom Valentinu a Valentinovo je, vremenom, postalo praznik zaljubljenih i kao takvog ga obilježavaju svi koji se vole, a da često i ne znaju zašto se praznik ljubavi slavi baš 14. februara.

Riznica katedrale Svetog Tripuna u Kotoru čuva relikvij Svetog Valentina koji potiče iz 16. stoljeća

Relikvijar Svetog Valentina u Kotoru foto Boka News

„Relikvija Svetog Valnetina je od nekuda došla u Kotor i napravljen je relikvijar, koji prema stilskoj analizi pripada kotorskom zlatarstvu 16. stoljeća. Izrađen je od pozlaćenog srebra. Križ u kojem je relikvij Svetog Valentina nekada se nosio, postavljao se na vrh sprave u kojoj se polažu srebrni relikvijari antropomorfni u obliku ruku i nogu koje nosi Bokeljska mornarica u procesiji za dan Svetog Tripuna“ – kazao nam je don Anton Belan.

Križ Svetog Valentina u procesiji

Međutim, nije poznato kako je u 16. stoljeću relikvij Svetog Valentina došao u Kotor, kao i mnogi drugi u to vrijeme.

O komercijalizaciji Svetog Valentina don Anton Belan kaže:

„Kult Svetog Valentina meni nije poznat da je postojao u vrijeme Mletačke Republike. Ni u zadnje vrijeme nije postojao tako jaki kult ali sama prisutnost relikvijara govori da je bio u upotrebi na ovim prostorima, kada, gdje i u koje vrijeme nije nam poznato.

Valentinovo

Danas je proslava Svetog Valentina komercijalizovana, prvo na zapadu pa sada sve više prodire i kod nas. Crkva je protiv takvog poštovanja relikvija ili svetaca“.

Don Anton Belan

Za relikviju Svetog Tripuna znamo iz prvih pisanih historiografskih podataka kod bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta koji piše djelo o upravljanju carstvom oko 950. godine, u kome konstatuje da Kotor časti moći Svetog Tripuna“ – kaže don Belan.

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Tripuna koji je kao i Sveti Valentin svetac nepodijeljene crkve, skoro da su u isto vrijeme podnjeli smrt, Tripun 250. godine, Valentin 273. godine, čije životopise nam donosi Jeronimski martirologij.

„Osjeća se određeno protivljenje pravoslavne crkve prema kultu Svetog Valentina, a to znači protivljenje zajedničkoj tradiciji, jer kult Valentina je prisutan i na istoku, on se slavi krajem jula. Ako neko misli da kult Svetog Valentina ugrožava kult Svetog Tripuna koji se na istoku slavi istoga dana kada i Valentin onda duboko griješi jer može tog dana poći u pravoslavnu crkvu u Kotoru i vidjeti koliko je kršćana prisutno na dan Svetoga Tripuna koji ga časte. Svetac umire kada se gubi njegovo slavljenje i čašćenje. Sveti Tripun je 1209. godina prisutan u Kotoru. Da su pravoslavni vjernici prisutni na Tripun dan ako ne 3. februara, ono 14. februara, gdje bi stali obzirom na broj koliko ih je u Kotoru. Prema tome kult Svetog Tripuna kod pravoslavnih vjernika u Kotoru i Crnoj Gori nije zaživio…“ – zaključio je za naš portal don Anton Belan.

6 Komentari

 1. Gospodine Belan, Pravoslavna crkva se ne protivi “kultu svetog Valentina” kako Vi to kažete, već duhu komerzijalizacije i profanizacije koji dolazi sa zapada u vezi sa ovim danom. Sveti Valentin, kao i sveti Trifun koga danas Pravoslavna crkva proslavlja su svetitelji prvih vjekova hrišćanstva i kao takvi imaju duboko poštovanje, kao uostalom i svi ostali svetitelji iz svih perioda. Pravoslavnom duhu je prosto stran taj da se tako izrazim postupak falsifikovanja svetitelja u smislu da pod imenom i djelom svetoga nastane nešto što sa tim svetim nije imalo dodirnih tačaka za njegovog života. Primjer svetog Valentina kao zaštitnika zaljubljenih parova ili recimo svetog Nikole od koga je nastao planetarno popularni Deda Mraz su nešto nepoznato i neprihvaćno u istočnoj tradiciji.

 2. Draga gosođo Lejdi,
  Vi prepjevavte Don Belana ,
  To što Vi kažete on je to i napisao, čemu ponavljate istu stvar
  Napišite malo o današnjoj proslavi Sv.Tripuna u Kotoru to bi bilo zanimljivo a o
  komercijalizaciji piše već Don Belan.

  • Poštovani gospodine Valentine, ne prepjevavam ja ništa već iznosim svoj stav po pitanju cirkusa koji je sa zapada uvezen i u naše krajeve. Taj cirkus nije svojstven Pravoslavnoj crkvi. Mi svetitelje slavimo na potpuno drugačiji način.

   Pitate kako se slavio sveti Trifun danas? Neke porodice proslavljaju sv Trifuna kao svoju krsnu slavu. Nadam se da Vam je poznat taj pojam. U nekim hramovima se služi sveta liturgija, ne obavezno u svim jer ipak sveti Trifun nije praznik obilježen tzv crvenim slovom ( takođe se nadam da Vam je pojam poznat). Pošto se smatra da je on zaštitnik vinogradara, posebno ga svečano proslavljaju vinogradari-ali opet na liturgijski i molitven način, bez ikakve histerije i prenaglašavanja.
   Dakle svako slavi na svoj način onako kako mu je svojstveno.

 3. Kult Svetog Tripuna je jak kod katolika u Boki to je tacno, dosta slabije kod pravoslavaca ,mada ima imena i Trifun i Trifko kod Pravoslavaca i Tripo kod Katolika .
  Sv.Tripuna bokeljski Katolici vezuju i za Hrvatstvo,moze li mi neko objasniti zasto u Hrvatskoj nema imena u narodu Tripo ,i zasto nema katolickih crkava u Hrvatskoj posvecenu Sv.Tripunu.
  Kod Srba van Boke npr samo u Beogradu imaju nekoliko crkava posvecenih Sv.Trifunu takodje kod Srba u BiH i kod Srba u Hrvatskoj ,takodje medju Srbima ima dosta imena Trifun i prezimena Trifunovic.

  • Poštovani,
   upućujem Vam srdačne pozdrave. Često bolje reći svakodnevno pratimo Vaš portal kao prozor događanja u našoj Boki.
   Sa zadovljstvom prenosimo da se u Hrvatskoj obilježio Sveti Tripun i to u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, a Odredi Bokeljske mornarice su se postrojili i odigrali Kolo Svetom Tripunu u Rijeci i u Puli.
   U Rijeci se Misa slavila u Crkvi Uznesenja Blažene Marije Djevice, a odred Bokeljske Mornarice je odigrao kolo ispred crkve, o čemu vam dostavljam nekoliko fotografija. Novi list je popratio taj događaj.

   U Puli je Sveta Misa slavljena u Svetom Antunu, a događaj je u izvješću prenio Glas Istre. Vjerujemo da će slušateljima i posjetiteljima weba, ove informacije biti interesantne.
   Srdačno,
   Tomislav Brguljan
   Evo kako je Novi list izvijestio o proslavi Svetok Tripuna u Rijeci http://www.novine.novilist.hr
   Jedinstveno Kolo sv. Tripuna
   RIJEKA – Sv. Tripun, zaštitnik Kotorske biskupije i Grada Kotora jučer je, u nedjelju kojom Crkva slavi i Dan života, proslavljen i u Rijeci, misom u crkvi Uznesenja Marijina kojoj su nazočili i članovi riječke zajednice Bokelja. Crkveni zbor pjevao je himnu Sv. Tripunu, Mali admiral Bokeljske mornarice 809 izgovorio je lode, župnik vlč. Mario Gerić propovijed je posvetio sv. Tripunu, a nakon mise je na trgu pred crkvom Odred Bokeljske mornarice 809 Rijeka otplesao Kolo sv. Tripuna. Primjer vjere sv. Tripuna, sveca kojeg slave i Istočna i Zapadna Crkva – rekao je, među ostalim, župnik Gerić – već 12 stoljeća oduševljava vjernike, a on je svojim životom davao jasno svjedočanstvo vjere i po njoj bio spona zajedništva među ljudima.
   – Čast i poštenje, poklič je i današnji pozdrav Bokeljske mornarice 809, čija je godina nastanka ujedno godina dolaska sv. Tripuna u Kotor, donošenja u Kotor njegovih relikvija. Tada, pa sve do danas Bokeljska mornarica 809 u svojem radu nosi ove vrijednosti. Kolo sv. Tripuna je srednjevjekovno Kolo koje pleše (bala) isključivo Odred Bokeljske mornarice 809 i to u čast sv. Tripuna i osim te prilike pleše Kolo samo u rijetkim prilikama određenih blagdana. Kolo sv. Tripuna ima obilježja obrednog, sakralnog, ali i svjetovnog pomoračkog kola nastalog pod utjecajem i kao posljedica života i rada pomoraca. Sastoji se od 12 figura u kojima dominiraju oblici: vrtlog, verige – lanac, sidro i drugih obilježja koja označavaju pomorstvo i život pomoraca. Kretnje su lagane i decentne, u kretnjama se stvaraju lukovi, pod lukovima se sagibaju i prolaze mornari (igrači) što simbolizira vjeru, pokornost, ali Kolo sugerira jedinstveno i solidarnost zajednice, objašnjava Tomislav Brguljan, jedan od članova riječkog Odreda Bokeljske mornarice. Za okupljene Riječane je Kolo sv. Tripuna, ples u tradicionalnim odorama, bio lijep i jedinstven doživljaj.
   M. GRCE
   www. glasistre.hr o obilježavanju sv. Tripuna u Puli
   U Puli obilježen Dan sv. Tripuna
   Pula- Misnim slavljem u crkvi sv. Antuna u Puli Hrvatska bratovština Istarske županije “Bokeljska mornarica 809” obilježila je Dan sv. Tripuna. Osim misnog slavlja, u dvorištu crkve za sve je posjetitelje održan prigodni program, odnosno, otplesano je poznato Bokeljsko kolo nakon čega je druženje nastavljeno u prostorijama župnog dvora.
   Današnji je program zapravo je jedna u nizu svečanosti koje će u narednom razdoblju obilježiti Tripundanske svečanosti. Vrhunac će biti u subotu, 23. ožujka, na Bokeljskoj večeri u Domu hrvatskih branitelja.
   U Puli je registrirano oko 150 članova okupljenih u udrugu, koja ove godine slavi 18 godina djelovanja u Istarskoj županiji. Brojka 809 označava godinu kada su iz Male Azije u Kotor donesene moći sv. Tripuna, zaštitnika Boke i Bokelja, a još i danas se čuva glava sv. Tripuna u istoimenoj katedrali u Kotoru. U Boki kotorskoj živi između pet i šest tisuća bokeljskih Hrvata. (N. SOFTIĆ; snimio A. KANCELAR)
   I u Dubrovniku se već tradicionalno godinama proslavlja sv.Tripun, pa tako i ove godine.
   Sv. Misa služena je 27.2.2013. u dubrovačkoj Katedrali pred okupljenim Bokeljkama i Bokeljima, brojnim simpatizerima i prijateljima a predvodio je uz katedralnog župnika don Stanka Lasića i pročelnik Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije don Marin Lučić.
   I Katedralni madrigalisti godinama uveličavaju ovu našu proslavu, pa je tako bilo i ove godine, pjevanjem himne Sv. Tripunu i Bokeškim kolom za kraj.
   Tatjana Božinović

   • Sretna Proslava Sv.Tripuna

    Rijeka , Misa u Crkvi Uznesenja Blazene Marije Djevice.
    Pula, Misa u Crkvi Sv Antona.Udruga za proslavu Sv.Tripuna (tradicije 12 stoljeca) u Puli stara 18 godina.
    Dubrovnik,Misa u Dubrovackoj Katedrali.
    Zupnik Geric kaze kako Sv.Tripun odusevljava vjernike 12 stoljeca.
    Da li u Hrvatskoj postoji ijedna katolicka Crkva,Katedrala koja nosi ime Svetog Tripuna s obzirom na tradiciju 12 stoljeca ???,
    Ako ne zasto s obzirom na tradiciju 12 stoljeca ????
    Da li u Hrvatskoj postoji ijedna familija dje se ime Tripo (u cast Sv Tripuna) daje na krstenju i koje se prenosi sa djeda na unuka????
    Ako ne zasto s obzirom na 12 stoljeca dugu tradiciju kulta Sv Tripuna u Hrvatskoj kod Hrvata???

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.