“Južni Jadran” – Lazaret u Meljinama – zašto svjesno krše zakon?

“Južni Jadran” o Ministarstvu finansija: Zašto svjesno krše zakon?

Kompleks Lazaret u Meljinama
Kompleks Lazaret u Meljinama

Iz nevladine organizacije “Južni Jadran” konstatovali su da kompanija ruskih državljana Imperio Holding Limite ne može biti vlasnik 5.000 kvadrata zemljišta Lazaret u Meljinama.
Oni su podsjetili da je firma Carine Čedomira Popovića privatizovala Turističko preduzeće Južni Jadran, u sklopu kojeg je bio i Lazaret, ali da tada nijesu platili tržišnu cijenu za zemljište koje mu je pripalo na korišćenje.

Predstavnici NVO podsjećaju da je Ministarstvo finansija usvojilo žalbu ruske firme i donijelo rješenje koje je Imperio Holding umjesto korisnik, postao vlasnik vrijedne zemlje na morskoj obali.

“Uspio je Popović da obmane i rusku firmu Imperio i proda im objekat Lazaret za 12 miliona eura. Problemi su nastali kada su u Upravi za nekretnine Herceg Novi vidjeli da je napravljena greška i njihovim Rješenjem ispravili što je potvrdio i Upravni sud. Nijedna od ovih institucija nije obavijestila državnog tužioca i prijavila moguću zloupotrebu. To je, prije godinu dana, uradila NVO “Južni Jadran” koja zastupa manjinske akcionare, ali odgovora do sada nema”, piše u saopštenju koje potpisuje Nada Popović.

“Pritisak je bio vrlo jak kada se državni organ svjesno opredijelio da krši zakon”

Ona je ocijenila da drugostepeni organ – Ministarstvo finansija nije interesovala ni činjenica da u tom predmetu postoji zabilježba da se vodi upravni postupak i da se po tom pitanju već izjasnio Upravni sud.

“Nema sumnje da je pritisak, kako prodavca i povezanih lica koja stoje iza njega tako i kupca, bio vrlo jak kada se državni organ svjesno opredijelio da krši zakon”, tvrdi se u saopštenju.

Lazaret
Lazaret

Ona je podsjetila da je Popović 2001. godine kupio 31 odsto akcija TUP “Južni Jadran” za oko 237.000 DEM ili za pet odsto od ponuđene početne cijene.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.