Još se ne zna za koga crtaju novi plan

Vlada pokrenula izradu izmjena dijela planskog dokumenta za atraktivno područije Tivatskog zaliva

Dio Kalardova koji potpada pod ovu DSL

Vlada Crne Gore na posljednjoj sjednici donijala je odluku o pristupanju izmjeni i dopuni Državne studije lokacije za zahvat 25 Prostornog plana posebne namjene Morskog dobra „Kalardovo-Ostrvo cvijeća-Brdišta“ u opštini Tivat.

Kako se navodi u odluci, pristupa se izmjeni aktuelnih riješenja koja se odnose na površinu od oko 17,5 hektara u postojećoj DSL „Kalardovo-Ostrvo cvijeća- Brdišta“ a koju je 2010. uradila podgorička kompanija Urbi Monttenegro po narudžbi tadašnjeg Ministarstva uređenja prostora.

Inače, ova DSL obuihvata područje plaže i izletničkog punkta Kalardovo sa akva parkom, makiju i poljoprivredno zemljište uz jugozapadni obod kompleksa tivatskog aerodroma, naseljsku strukturu Brdišta i turističke komplekse Ostrvo cvijeća i uvala Brdišta, a originalno je važila do 2020 godine. Ukupna površina obuhvaćena originalnim DSL-om iz 2010 je 146,24 hektara.

Detalj sa Ostrva cvijeća

Iako je u tek usvojenoj Odluci o izmjenama i dopunama DSL za ovaj krajni jugoistiočni dio basena Tivatskog zaliva navedeno da je njen „sastavi dio“ i Programski zadatak, taj zadatak nije dostupan na sajtu Vlade pa se još ne zna zbog čega se i na čiji zahtjev pristupa izmjeni ovog planskog dokumenta i što je konkretan sadržaj izmjene.

Navedeno je da će izmjene DSL biti obavljene u skladu sa važećim kontroverznim i centralističkim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, te će nosilac tog posla biti Ministarstvo održivog razvoja i turizma na čijem je čelu Pavle Radulović (DPS). Posao treba da bude gotov za pola godine od dana imenovanja rukovodilaca izrade izmjena DSL, a za to vrijeme uvodi se moratorijum na gradnju u području koje će biti tretirano izmjenama i dopunama. Ovako izmijenjena DSL Kalardovo-Ostrvo cvijeća-Brdišta na snazi će biti do stupanja na snagu Plana generalne regulacije Crne Gore koji takođe izrađuje MORT.

2 Komentari

  1. Znademo za strateške INVESTITORE stacionirane u Podgorice podrijetlom iz ruralno naprednijeh vukojebina opštine Nikšić. Vidi kako im Novljani daju otpor oće Sima pa taman Miloševića Podgoričani ALI Novljani ne dadu BRAVO Herceg Novljani svaka vi dala.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.