12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić: Dok sam ja tu, takva devastacija prostora se neće dopustiti…

Boka Kototrska – Montenegro

Skupština Opštine Kotor pozvala je Vladu da bez odlaganja stavi na dnevni red pitanje Kostanjice jer je lokalna uprava treba da odluči o izdavanju građevinskih dozvola za enormnu novu stambenu izgradnju na tom dijelu zaštićenog UNESCO područja Kotorskog zaliva.

Kostanjica je već u velikoj mjeri devastirana gradnjom velikih naselja “turističkih vila” koje su koja je već uništile vizuru na ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa iz Perasta.

U proceduri za izdavanje je još osam građevinskih dozvola kojima bi se na sada u najvećoj mjeri netaknutim zelenim površinama u Kostanjici, omogućila gradnja  čak 30 novih stambenih objekata, sa preko 14 hiljada kvadrata bruto građevinske površine. Takva gradnja, prema riječima gradionačelnika Vladimira Jokića (Demokrate), vode Kotor najprije na listu ugroženog područja Svjetske kulturne baštine, a onda i u brisanje sa UNESCO liste.

“SO Kotor poziva Vladu Crne Gore da bez odlaganja stavi na dnevni red pitanje Kostanjice onako kako je predsjednik Opštine Kotor predložio svojim dopisom od 6. decembra prošle godine kao i zaključcima Savjeta za upravljanje područjem Kotora od 16. januara ove godine. SO Kotor podržava napore lokalne samouprave u očuvanju statusa Kotora na UNESCO-voj listi”- stoji u zaključku koji je lokalni parlament usvojio u utorak na sjednici što je obilježila rasprava o stanju u vezi sa gradnjom u Kostanjici i Dobroti.

Kostanjica – foto Boka News

“Ajmo da ovaj grad jednom zna da li je Kotor i njegov status interes ove države, ove državne uprave i da se u skladu sa time ona i ponaša. Ono što mislim da će na kraju da pojede ovu društvo i ovu državu je stepen licemjerja gdje isti oni koji su sve ovo doveli u poziciju u koju su doveli, javno izlaze i dijele savjete što treba uraditi, a što ne treba uraditi  u Opštini Kotor”- ističe Jokić.

On je podsjetio da je o svemu što se događa sa gradnjom u Kostanjici i Dobroti koja direktno ugrožava status Kotora na listi UNESCO-a, dopise uputio predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, premijeru  Dušku Markoviću, predsjedniku Skupštine CG Ivanu Brajoviću, ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću, ministru pravde Zoranu Pažinu, Anastaziji Miranović iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, direktoru Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandru Dajkoviću, Milici Nikolić iz Nacionalne komisije za UNESCO, te Svetislavu Popoviću sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, ali se skoro niko od prozvanih do sada nije oglasio po tom pitanju. Odgovorio je samo ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović koji je poručio da Opština „postupi po zakonu“ i izda građevinske dozvole za projekte za koje su zahtevi podnešeni prije uvođenja moratorijuma na izgradnju na podrulju Kotora. Moratorijum je Vlada uvela lani – zvanično, da time Kotor zadrži na listi UNESCO-a.

Vladimir Jokić gradonačelnik Kotora – foto Boka news

Inače, uz zahtjev da se Vlada najhitnije izjasni o zahtjevu Jokića, Savjet za upravljenje prirodnim i kulturno-istorijskim podruljem Kotora 16.januara je Vladu „i sve druge nadležne državne organe, kao i cjelokupnu javnost“ upozorio da bi „nastavak gradnje na području Kotora, aktivnosti na izgradnji mosta Verige, izgradnja kupališta na lokaciji Kamp kao i neoprezno postupanje sa drugi lokacijama koje su od ranije prepoznate kao ranjive od strane UNESCO-a i nadležnih institucija, mogle ugrozoti status Kotora na listi Svjetske baštine UNESCO-a“.

Pogled na Gospu od Škrpjela – foto Boka News

Takav status Kotora, zaključeno je, predstavlja „vrhunski nacionalni interes“, a  njega bi „bez dileme ugrozila dalja neplanska ili prekomjerna gradnja“. Sa ovakvim stavovima Savjeta se u utorak složio i kotorski parlament i još jednom pozvao državnu upravu da prekine ćutanje o novoj gradnji u Kostanjici koja bi zakucala posljednji ekser u sanduk očuvanja Kotora na listi UNESCO-a.

„Tražimo od države i svih nadlećnih instutuicija da se uključe u riješavanje pitanja Kostanjice. To nije pitanje ni današnje koalicione vlasti u Kotoru, ni one vlasti što će sutra doći. Ovo je pitanje očuvanja prostora koji smo dobili da čuvamo, ovo je pitanje očuvanja Kotora na UNESCO listi. „Stameno ćutanje“ države stim uvezi je zapanjujuće. Mislim da je vrijeme i red da mi u ovom gradu konačno dobijemo odgovor na pitanje da li država Crna Gora namjerava da očuva status Kotora na UNESCO listi ili ne. I jedno i drugo je legitimno, ali moramo znati na čemu smo“- istakao je gradonačelnik Jokić. On je pozvao državu da  „svojim autoritetom i snagom“ stane iza grada.

„Ono što vas uvjeravam je da čak iako država ostane nijema, ukoliko se u pravnoj proceduri nešto drastično ne izmijeni, Opština Kotor, dok sam ja na njenom čelu i dok je ova ekipa u lokalnoj izvršnoj vlasti, neće dozvoliti takvu devastacuju prostora. Mi nećemo dozvoliti da se na taj način neko ruga sa onim što je ostalo u nasljeđe ovoj generaciji da ga čuva“- zaključio je Jokić.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije