4 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić na meti Katnića jer hoće da sačuva Kotor u UNESCO?

Kotor panorama – foto Z. Nikolić

Specijalni policijski tim  koji djeluje pri Specijalnom državnom tužilaštvu zatražio je od Opštine Kotor kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na postupanje lokalne uprave u vezi sa zajtjevima za izdavanje građevinskih dozvola investitora, kompabnije „A-Y Montenegro“ iz Kotora- ekskluzivno saznaje Boka News.

„Rukovodilac tima Dragan Radonjić po nalogu SDT od 15. novembra, zatražio je od Opštine Kotor uvid u kompletnu dokumentaciju i spise predmeta vezano za upravni postupak koji je vođen u vezi zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola kompaniji „A-Y Montenegro“. Iz ovoga pretpostavljam da je taj investotor podnio krivičnu prijavu protiv mene SDT-u jer im te dozvole do danas nismo izdali“- kazao nam je  gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić (Demokrate).

„A-Y Montenegro“ je u septembru, odnosno novembru 2016. Opštini Kotor podnijela ukupno osam zahtejva za izdavanje građevinskih fozvola na pracelama u vlasništvu te firme u Kostanjici, a kojima je tražila da im se omogući gradnja čak čak tridesetak novih rezidencijalno-turističkih i pomoćnih objekata, ukupne površine skoro 8.700 kvadrata. To su tražilili pozivajući se na kontroverzni, izmijenjeni i dopunjeni DUP Kostanjica iz 2009. kojim je na do tada netaknutom području od Turskog rta prema Kostanjici, ucrtano na destine novih objekata „turističke namjene“. Taj DUP donešen je u vrijeme kada je na čelu Kotora bila lokalna DPS-SDP vlast, za mandata gradonačenice Marije Ćatović.

Boka Kotorska – foto Boka News 2018.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture dao je 2009. negativno mišljenje na predlog izmjena i dopuna DUP-a Kostanjica ali je mišljenje međutim, iskazano nakon što je protekao rok od 15 dana koliko institucije kojima je predlog planskog dokumenta upućen na davanje saglasnosti, imaju da se o njemu izjasne. Stoga je Opština Kotor kojom je u to doba rukovodila Ćatović, usvojila DUP Kostanjica, zvanično konstatujući da se Zavod nije o njemu izjasnio u datom roku, a što se smatra davanjem prećutne saglasnosti. U međuvremenu je po tom planskom dokumentu već sagrađeno nekoliko desetina hiljada kvadrata stambenih objekata stambenih kapaciteta u Kostanjici čime je već uništena vizura na ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa iz Perasta. Iz UNESCO-a su upozorili da bi dalja gradnja na ovom području sigurno ugrozila opstanak Kotora na listi zaštćenih podrulja svjetske prirodne i kulturne baštine pod patronatom UNESCO.

Kotor – foto Boka News

Aktuelna kotorska vlast koju čini koalicija Demokrate-DF-URA-SDP uz parlamentarnu podršku SNP, dovedena je u nezavidan položaj jer je Vlada, navodno pokušavajući da Kotor zadži na listi UNESCO-a, prije oko godinu uvela moratorijum na novu izgradnju na području Kotorskog zaliva, ali je istovremeno kroz usta ministra održivog razvoja i turizma Pavla radulovića (DPS), lokalnoj vlast poručila da „postupi po zakonu“ i izda sve građevinske dozvole za koje su zahtjevi podnešeni prije stupanja na snagu moratorijuma. Među njima su i zahtjevi za neke vrlo kontrverze projekte koji po stanovištu eksperata UNESCO-a, mogu ugroziti status Kotora kao svjestke prirodne i kultune baštine, posebno na području Kostanjice, Dobrote i Glavata.

„Poenta svega ovoga sa SDT sada je da se napravi pritisak na mene kako bi se te građevinske dozvole izdale ovom investotoru.“- ocijenio je Jokić, podsjećajući da je u međuvremenu ministar Radulović u nekoliko javnih nastupa Jokiću preporučivao „da te dozvole treba odbiti“, a takva je stav čak i javno pred kamerama RTCG i potpisala tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović, kada joj je to kotorski gradonačelnik ponudio.

DRŽAVA ĆUTI O NACIONALNOM INTERESU                                                        

Niko od čelnika države izuzev Radulovića koji je zvanično kazao da se „postupi po zakonu“, nije odgovorio na pismo gradonačelnika Vladimira Jokića koji je u decembru 2017. od premijera Duška Markovića, predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, tadašnjeg predsjednika države Filipa Vujanovića i još nekoliko nadležnih državnih institucija, tražio da država zauzme stav o pitanju dalje gradnje na od UNESCO-a identifikovani kritilnim lokacijama, među kojima je i Kostanjica. Vlada se oglušila i na poziv Savjeta za upravljanje prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotor koji je u januaru tražio da Vlada pod hitno, na svojoj narednoj sjednici, zauzme stav što bi trebalo da uradi Opština Kotor u vezi zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola za novu mamutsku izgradnju na području Kostanjice. Isti zahtjev prema Vladi u martu je takođe bezuspješno, uputila i SO Kotor. Aminovanje te gradnje definitivno bi Kotor izbacilo da liste sbjetske baštine, što bi ialo nemjerljive negativne posljedice kako za taj grad, tako i za Crnu Goru kao državu u cjelini.

Vladimir Jokić – foto Boka News

„Tražimo od države i svih nadlećnih instituicija da se uključe u riješavanje pitanja Kostanjice. To nije pitanje ni današnje koalicione vlasti u Kotoru, ni one vlasti što će sutra doći. Ovo je pitanje očuvanja prostora koji smo dobili da čuvamo, ovo je pitanje očuvanja Kotora na UNESCO listi. „Stameno ćutanje“ države stim uvezi je zapanjujuće. Mislim da je vrijeme i red da mi u ovom gradu konačno dobijemo odgovor na pitanje da li država Crna Gora namjerava da očuva status Kotora na UNESCO listi ili ne. I jedno i drugo je legitimno, ali moramo znati na čemu smo“- istakao je na sjednici SO u martu ove godine, gradonačelnik Jokić. On je pozvao državu da  „svojim autoritetom i snagom“ stane iza grada.

„Ono što vas uvjeravam je da čak iako država ostane nijema, ukoliko se u pravnoj proceduri nešto drastično ne izmijeni, Opština Kotor, dok sam ja na njenom čelu i dok je ova ekipa u lokalnoj izvršnoj vlasti, neće dozvoliti takvu devastaciju prostora. Mi nećemo dozvoliti da se na taj način neko ruga sa onim što je ostalo u nasljeđe ovoj generaciji da ga čuva“- zaključio je tada  Jokić.

Gospa od Škrpjela i Kostanjica mart 2018.

„Plodovi“ njegiove odlučnosti da nedozvoljavanjem nastavka uništavanja Kostanjice, sačuva Kotor u UNESCO, za sada su Jokića doveli pred SDT Milivoja Katnića koji je Kotoranima poslao specijalni policijski tim da prečešlja dokumentaciju u vezi zahtjeva kompanije „A-Y Montenegro“. Ta firma u međuvremenu se žalila prvo glavnom administratoru Opštine, a potom i Upravnom sudu koji je naložio Opštini da „odluči po zahtjevu“ za građevinske dozvole. Kako dozvole nisu stigle ni do danas, „A-Y Montenegro“, se obratio Katniću.

Izvor:S.L

Najčitanije