13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić: Kotor je trenutno najviše ugrožen planskom gradnjom

Kotor foto Boka News

Predsjednik opštine Vladimir Jokić smatra da nije riječ o tome da li će Kotor i područje Boke Kotorske ostati na listi UNESCO. On tvrdi da je Kotor trenutno najviše ugrožen planskom gradnjom.

“Da li ćemo ostati formalno na nekoj listi, ili će nas staviti na neku kao ugroženo područje, ili izbrisati je manje bitno od toga kako ćemo kao društvo i država da se ophodimo prema prostoru koji nam je dat na čuvanje, a koji je od strane cijelog svijeta prepoznat kao prostor jedinstvene, neponovljive i univerzalne vrijednosti”, kazao je Jokić sinoć u emisiji “Replika” RTCG.

Predsjednik opštine Kotor je ocijenio da “smo sebe doveli u poziciju da se prema tromilenijskom nasljeđu ponašamo kao varvari.”

Ministar turizma i održivog razvoja, Pavle Radulović, podsjetio je da je Vlada, u martu prošle godine, donijela moratorijum na gradnju u Boki Kotorskoj.

Radulović kaže da je Vlada, ne samo odlučila da štiti ono što je već bilo štićeno, već je značajno proširila zonu zaštićenog prostora, na cijelu Boku.

Dobrota gradnjaapartmana

“Dakle, proširila je i na ostale opštine oko Kotora. Siguran sam da svako dobronamjeran može vidjeti vrlo konkretne napore Vlade u tom pravcu”, kazao je ministar.

Bilo koji projekat koji se bude realizovao moraće da ima posebnu studiju, kaže Radulović, jer bez nje nijedan objekat neće moći da bude izgrađen na prostoru koji je zaštićen.

On tvrdi da se, kako se koji izbori približe, pokušavaju tehnička pitanja eksploatisati.

“Slučaj Perast je jedan od klasičnih primjera politizacije tehničkog problema”, ocijenio je Radulović.

Perast gradnja hotela – foto Boka News

Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Anastasija Miranović, kaže da je najveća opasnost da Kotor bude izbrisan sa liste UNESCO, ukoliko se nastavi gradnja na Kostajnici.

“Mi smo se obraćali Opštini Kotor da se uradi sanacioni plan za ovaj dio gradnje koji je već nastao u Kostajnici i koji bi sigurno znatno bio umanjen sa vizuelnog aspekta da se taj dio pozeleni”, kazala je Miranović.

Jokić je naglasio da se opština ne protivi novim hotelskim kapacitetima, ali ukoliko su u skladu sa zakonom i ne na uštrb kulturnog nasljeđa.

Direktor Direktorata za kulturnu baštinu, Aleksandar Dajković, podsjetio je da je usvojeno više akata za zaštitu kulturne baštine Kotora, grada koji se, kako navodi, pojačano urbanizuje još od 1969. godine.

“Mi smo prepoznali potrebu da se sva ta planska dokumenta revidiraju i usklade sa principima konzervacije”, rekao je Dajković.

Stav ministarstva kulture je da na prostoru Kostajnice ne treba da bude gradnje, odnosno da se ona, kako je kazao Dajković, anulira.

On je poručio da se mora učiniti sve da se Kotor sačuva na UNESCO listi svjetske baštine, jer u suprotnom Crna Gora može mnogo toga izgubiti.

Emisija je realizovana u okviru projekta “Činjenice su važne! Objektivno i inovativno novinarstvo za EU!”, koji sprovode CGO sa RTCG i Portal Ul-info. Projekat finansira Evropska unija.

Izvor:rtcg

Najčitanije