20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Jesenja fešta u Herceg Novom

Jesenja fešta – foto Boka News

Tradicionalna Jesenja fešta u organizaciji NVO Ruke, biće održana od 19. do 21. novembra na više lokacija u Herceg Novom.

Prema riječima Miline Kovačević iz NVO Ruke, ovogodišnja manifestacija zamišljena je kao trodnevni koncept, jer grad ima dosta potencijala da se na različite načine pristupi svemu što je tema fešti u budućnosti.

Prvi događaj, samostalna izložba umjetnice Vesne Musić, koja je dugi niz godina posvećena rukotovorenju, na programu je 19. novembra.

-Njeni radovi će biti izloženi u večernjim satima u kafeu Ikhaja u ulici Save Kovačevića, a radi se o dekoraciji upotrebnih predmeta u mandala tehnici. Radovi su vrlo atraktivni, te smo mislili da zaslužuju posebnu pažnju, a i prostor u kojem će biti izloženi odgovara tom duhu. Postavka će biti pred publikom sedam dana, kazala je Kovačević.

Centralni događaj fešte, izložba rukotvorina i domaćih proizvoda, najavljena je za subotu, 20. novembar od 10 do 14 sati u Gradskoj kafani. Kako kaže Kovačević, biće dosta izlagača, većina je iz Herceg Novog, ali i iz drugih krajeva Crne Gore.

-Jesen je inspirativna tema, specifična zbog boja, plodova, koji u našem kraju dospijevaju od septembra do novembra. Biće izloženi domaći proizvodi i rukotvorine, koji prezentuju šta je specifično za naše podneblje, i šta sve ljude inspiriše kada je ovo godišnje doba u pitanju, rekla je Kovačević.

Planiran je i segment kroz koji će biti predstavljen rad novog udruženja poljoprivrednih proizvođača sa područja Orjena, Eko Vil. U pitanju je nekoliko žena koje će proizvode predstaviti u sklopu glavne manifestacije u NJegoševoj ulici i dijelom uz Gradsku kafanu, a na kojoj očekuju oko 30 izlagača. U slučaju lošeg vremena ovaj program biće organizovan na donjoj terasi Gradske kafane.

Novost u programu je „Jesenja štrafta“, kostimirana parada na biciklima, koja od Titove vile ka hotelu Lazure kreće u 10 sati u nedelju, 21. novembra.

Milina Kovačević foto Boka News

-U udruženju smo okrenuti ekološkoj temi i zdravim stilovima života, pa je ovaj događaj način da podstaknemo veći dio sugrađana da komuniciraju biciklima. Mi smo toj biciklističkoj paradi dodali i momenat kostimiranja, odnosno dekoraciji bicikala. Željeli smo da bude kreativno i u duhu sa našim mentalitetom. Ovu manifestaciju je pokrenula naša saradnica Antonina Čumakova sa grupom prijatelja, radi promovisanja vožnje bicikla, a pridružiće se i članovi NVO Maškare i svi, naravno, koji su voljni da odvoze tu „štraftu“, kazala je Kovačević.

Kako je zaključila, na cilju, u hotelu Lazure, učesnike će čekati osvježenje, te slatke nagrade sponzora za najbolje dekorisan bicikl, najmaštovitiji jesenji kostim i najmedenijeg malog biciklistu. U hotelu će, takođe, imati nekoliko izlagača, a sve zainteresovane očekuje tematski nedeljni branč – delicije sa ukusima jeseni, od 11 do 13 sati.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije