Ivanović: Ključni prioritet u 2018. godini za Luku Kotor je ostvarivanje prava na koncesiju

Predsjednik OD Branko Baćo Ivanović

Odbor Direktora „Luka  Kotor“ A.D. Kotor je jednoglasno odobrio finansijske iskaze za 2017.godinu, usvojio Izvještaj menadžmenta zajedno sa Izvještajem o upravljanju rizicima, utvrdio Izvještaj o poslovanju za 2017.godinu i donio Odluku o sazivanju Redovne Skupštinu akcionara za 18.maj 2018.godine. Iskazano je posebno zadovoljstvo izuzetno dobrim poslovnim rezultatima za 2017.godinu koji su  ostvareni i pored niza otežavajućih okolnosti, što je još jedna potvrda da je menadžment „Luke Kotor“ rukovodio stručno, odgovorno, savjesno i sa pažnjom dobrog privrednika i na taj način ostvario značajan uspjeh u poslovanju.

Na osnovu svih nefinansijskih podataka i finansijske analize za 2017. – tu godinu Odbor direktora obavještava javnost da je „Luka Kotor“ A.D. Kotor ostvarila :

Značajnu neto dobitu iznosu od 925.958€, što je približno rekordnoj 2016 – toj godini  čija je neto dobit iznosila 936.293€.

Dakle, iako je u 2016.godini bilo rekordnih 488 brodova, a u 2017.godini 430 brodova odnosno 58 manje, neto dobit „Luke Kotor“ je za samo 10.335 eura manja od  prethodne.

Napominjemo da je 2016.godina bila rekordna po broju brodova zbog globalnih problema koji su se dešavali tokom te godine na drugim područjim a i nametali našu destinaciju kao najbolju alternativu.

Iz tih razloga poslovne rezultate u 2017.godini koji su skoro istovjetni  sa prethodnom rekordnom godinom smatramo izuzetnim uspjehom. Ovakav poslovni rezultat posledica je racionalnog i domaćinskog poslovanja kojim je  postignuto smanjenje ukupnih troškova u iznosu od 155.850 € u odnosu na prethodnu  godinu,

Kao i povećanjem prihoda od jahti za  108.141 euro u odnosu na prethodnu godinu.

Značajno je povećana likvidnost i solventnost društva „Luka Kotor“ A.D. Stanje novčanih sredstava na dan 31.12.2017. godine iznosi 2.117.392 € što je za 881.896 eura  odnosno za 71,38% više u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena je mnogo efikasnija naplata potraživanja koja  se manifestuje u činjenici da je u kalendarskoj 2017. – oj godini postignut bolji stepen naplate potraživanja za 24.3%.

Luka kotor foto Boka News

Osim navedenih poslovnih karakteristika koje jasno pokazuju da je“Luka Kotor“ A.D.  Kotor na dan 31.12.2017. godine ekonomski zdravo i stabilno preduzeće, sa visokim  stepenom rentabilnosti i likvidnosti ukazano je na neophodne preduslove za još značajnije uvećanje dobiti i unapređenje poslovanja.

Luka Kotor
Luka Kotor foto Boka news

Ključni pritoritet u 2018.godini za „Luku Kotor“ A.D. Kotor je ostvarivanje prava na Prvenstvenu koncesiju na lučko područje luke Kotor, jer dobijanje dugoročne koncesije  stvara preduslove za realizaciju investicija u infrastrukturne projekte. Menadžment Luke je, u saradnji sa Opštinom Kotor, kao i nadležnim državnim organima,  naročito Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, Ministarstvom održivog razvoja i turizma  i Ministarstvom unutrašnjih poslova preduzeo niz mjera i aktivnosti za podizanje kvaliteta usluga, podizanje nivoa bezbjednosti, i planiranje važnih investicionih aktivnosti koje bi  značajno proširile i poboljšale kapacitet i kvalitet pružanja usluga, kao i dalje promovisanje Kotora kao rastuće kruzing destinacije

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.