12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Istražili smo: Inspekciju sigurnosti plovidbe nisu pitali iako će da grade u moru

Dobrota Pallazi – foto Boka News

Kompanija Serzman Incorporated iz Kotora nije dobila sve formalne saglasnosti svih državnih organa za svoj konktroverzni projekat gradnje novog kupališta sa pješčanom plažom površine nekoliko stotina kvadrata u Dobroti, ispod lokaliteta kamp. Potvrđeno nam je to u Inspekciji sigurnosti plovidbe Lulke kapetanije Kotor  gdje su podsjetili da po propiosima, svaki novi ugovor za korišćenje mora i obale koji sklapa Morsko Dobro mora da dobije saglasnost te Inspekcije da njegovom realizacijom, neće biti ugrođena sigurnost pomorske plovidbe.

„Investitori – zakupci morskog dobra moraju po zakonu da zatraže saglasnost Inspkecije da njihov prijekat neće ugroziti sigurnost plovidbe. Budući da je u zalivu Boke maltene čitava morska površina zapravo plovni put i da njega može ugroziti svaka nova građevina ili objekat koji štrči sa obalne linije u odnosu na dva susjedna prirodna njena vrha-rta, trebalo je sagledati što će se desiti ako se u Dobroti na ovom mjestu dagrade dvije nove velike ponte tamo gdje ih prije nije bilo. To međutim, nije urađeno jer od nas niko nije tražio da damo saglasnost na taj projekat“-kazao nam je izvor iz Inspekcije sigurnosti plovidbe Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Kazao da oni ipak, ne mogu zabraniti izgradnju novih ponti, ali svakako mogu i hoče tražitiida se one adekvatno obilježe obalnim pomorskim svjetlima koje će u mraku upuzoravati nautičare na prepreku u moru koje do sada nije bilo na tom mjestu.

Inače, Opština Kotor je nevoljno, Serzman Incorporatedu koji se dovodi u vezu sa Edinom Kolarevićem, sestrićem bivšeg premijera i predsjednika DPS Mila Đukanovića, krajem februara izdala građevinsku dozvolu za izgradnju kupališta u Dobroti ispod kampa. Na mjestu bivšeg kampa, na placu od oko 6.800 kvadrata koji se nalazi iznad obalnog puta u Dobroti Serzman je već je sagradio veliko „turističko naselje“ nazavno Dobrota Pallazi. Izgradnju tog mamutskog objekta sa stanovima koji su nuđeni za prodaju na tržištu, prethodno je odobrila Vlada premijera Đukanovića, a ona je započeta u vrijeme dok je na lokalnoj vlasti u Kotoru bio DPS.

Uprkos tome što na tom mjestu, kao i nigdje drugdje u Dobroti, nikada nije postojala pješčana plaža, Serzman je dobio potrebne saglasnosti MORT-a, Morskog Dobra, i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, da u sred UNCESCO zaštićenog područja i protivno zvaničnom moratorijumu na gradnju u Kotoru, napravi dvije nove velike betonske ponte dugačke po 30 metara i naspe nekoliko hiljada kubika šljunka i pijeska na potezu dužine oko 120 metara između njih, te na taj način „revizalizuje kupalište“. Ispod starog kamenog obalnog zida – parapeta na ovom mjestu nekada je postojalo samo manje kupalište – drvena platforma na stubovima, ali nikada pješčana plaža površine nekoliko stotina kvadrata kakvu će sagraditi Serzman. Po UNESCO propozicijama, ali i Zakonu o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora,  u okviru tog zaštićenog područja ne može se mijenjati postojeća linija i vršiti nasipanje morske obale.

Projekat koji namjerava realizovati Serzman glatko je odbijen od najpozvanijih stručnjaka – onih iz Instututa za biologiju mora iz Kotora koji su septembra prošle godine na njega dali negativno mišnjenje istakavši da bi da na tom lokalitetu postoji zaštićena ribarska posta koju bi izgradnja klupališta uništila, a nasipanje mora šljunkom i pijeskom radi formiranja nove plaže, pogubno bi uticalo na morske organizme koji ovdje obitavaju – „u potpunosti i trajno uništilo živi svijet u moru koji će biti zatrpan ispod novih ponti i plaže, te promijenilo konfiguraciju i karakteristike morskog dna“.

Uprkos tome, Komisija za procjenu elaborata o uticaju realizacije ovog projekta na životnu sredinu u kojoj su umjesto marinskih, bili biolozi iz Podgorice čija uža specijalnost nije morski ekosistem, kontroverzni Serzmanov projekat dobio je „zeleno svjetlo“ i radovi bi trebalo da uskoro počnu jer je i  Urbanističko-građevinske inspekcije na čijem je angažovaju insistirala Opština Kotor, konstatovala da je snavodno sve u redu i da se kupalište može graditi, iako za to ne postoji formalna saglasnost Inspkecije za sigurnost plovidbe.

 I Bokeljski Forum poziva na protest 

Dobrota Pallazi – foto FB

Na obali ispod kampa u Dobroti u subotu 17.marta u 11.55 sati održaće se mirni protest građana protiv gradnje novog kupališta a koji organizuje Inicijativa „Bokobran“. Poziv da se pridruše ovom protestu juče je svojim simpatizerima i građanima uputila i lokalna  politička stranka Bokeški Forum izTivta.

„Podržavamo ovaj skup jer su u njemu sadržane vrijednosti za koje se i BF više od dvije i po godine bori. Samo skupa možemo zaštititi Boku od daljih devastacija koje se dešavaju zbog sitnosopstveničkih interesa pripadnika moderne kvazielite“- saopštio je BF pozivajući „sve kojima je boka na srcu“ da se pridruže protestu u Dobroti i pokažu „da Boka nije ničija privatna prćija“.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije