Institut za biologiju mora – apel ne kradite senzore

IBM senzori

U Bokokotorskom zalivu ima nekoliko lokacija na kojima se nalaze specifične zajednice rijetke i zaštićene vrste Savalia savaglia Bertoloni, 1819, narodnog naziva zlatni ili lažni crni koral.

U odnosu na druge poznate populacije u Sredozemnom moru u našem zalivu je ova vrsta prisutna na mnogo manjoj dubini, a najvjerovatnije zbog prisustva vrulja i specifičnih mikroklimatskih uslova.

Da bi se bolje istražile ove specifične zajednice Institut za biologiju mora je od RAC SPA centra iz Tunisa dobio mini-log senzore za mjerenje temperature, saliniteta i količine svjetlosti koji su u avgustu 2016. bili postavljeni na mjestima istraživanja. Međutim, sada kada je posle šest mjeseci trebalo da se sa tih senzora iščitaju podaci i nastave mjerenja konstatovano je da su ti senzori ukradeni!

IBM senzori

Ukradeni senzori bez adekvatnog programa i adaptera za iščitavanje ne mogu da se koriste tako da je šteta višestruka.

Molimo sve ronioce koji primijete ovakve ili slične senzore u moru da ih ne diraju. Nama su osim same vrijednosti ovih instrumenata još vrijedniji podaci koje na taj način dobijamo i nadamo se da ćete imati razumijevanja za naše napore u istraživanju – poručuju iz Instituta za biologiju mora Kotor.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.