16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Inicijativa – Domaći proizvodi na hotelskim trpezama

Sastanak sa poljoprivrednim proizvodjacima

Na inicijativu Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo u prostorijama Opštine Tivat, u srijedu je organizovan je sastanak između individualnih poljoprivrednih proizvođača i ugostitelja i hotelijera sa područja opštine. Sastanak predstavlja nastavak akcije koju je ovaj Sekretarijat započeo prošle godine u cilju međusobnog umrežavanja lokalnih poljoprivrednih proizvođača sa jedne i renomiranih ugostitelja i hotelijera sa druge strane.

Sastanku su pored predstavnika Sekretarijata, prisustvovali individualni poljoprivredni proizvođači sa područja Opštine Tivat: Bosiljka Vuksanović – proizvođač voća, Đorđe Bulajić – proizvođač organskog povrća, Slobodan Knežić – proizvođač začinskog bilja i sezonskog povrća, Zoran Dragojević – proizvođač sezonskog povrća, šef nabavke hrane za hotel Regent Porto Montenegro – Danilo Škurić, menadžer hotela Franca Tivat – Goran Vujić i predsjednik Udruženja ugostitelja Tivta i vlasnik restorana Volat 1 i Volat 2 Tonći Francesković.

Sekretar Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Petar Vujović istakao je zadovoljstvo što je ova akcija, inače uspješno započeta prošle godine sa hotelom Regent Porto Montenegro, ove godine okupila veći broj interesenata na obije strane.

Navodeći aktivnosti koje ovaj Sekretarijat kontinuirano preduzima u cilju unapređenja poslovnog ambijenta i razvoja poljoprivrede na području opštine, Vujović je dodao da je intencija Opštine Tivat i samog Sekretarijata da bude proaktivni učesnik u međusobnom povezivanju poljoprivrednih proizvođača sa hotelijerima i ugostiteljima.

Pijaca domaćih proizvoda u Porto Montenegru

“Mi ćemo uvijek primat dati ononome što je lokalno. Povezujući lokalne poljoprivredne proizvođače sa našim hotelijerima i ugostiteljima, pored jačanja lokalne ekonomije pomoći ćemo samim poljoprivrednim proizvođačima da lakše plasiraju svoje proizvode, unaprede svoju proizvodnju i povećaju kvalitet raspoloživih proizvoda i usluga, dok će, sa druge strane, hotelijeri i ugostitelji nabavljajući lokalne poljoprivredne proizvode smanjiti ukupne troškove poslovanja i biti glavni zamajac razvoja lokalne poljoprivrede”.

Vujović je prisutne upoznao sa brojnim olakšicama i stimulansima za razvoj poljoprivrede kako na lokalnom tako i na državnom nivou, uz poseban osvrt na programe podsticanja biznisa u saradnji sa UNDP-em i Ministarstvom ekonomije.

 “Sinergijskim djelovanjem svih aktera, uz podršku lokalne samouprave mogu se ostvariti mnogobrojni uzajamni benefiti”, zaključeno je na ovom sastanku na kojem su riječ uzeli i svi predstavnici poljoprivrednika odnosno ugostitelja/hotelijera koji su pohvalili ovu akciju Sekretarijata te razmijenili međusobno sve detalje i informacije o saradnji u narednom periodu.

Najčitanije