15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

In memoriam: Miroslav Homen

Miroslav Homen – foto KotorArt

Poznati dirigent Miroslav Homen koji je bio redovni dirigent Sarajevske filharmonije, a zatim i Hrvatskog narodnog kazališta, preminuo je danas u Kotoru u 81. godini.

Miroslav Homen je rođen u Dubrovniku 1940. godine, a Muzičku akademiju je završio u Sarajevu 1966. Iste godine je postao dirigent sarajevske Opere i baleta. Također je bio redovni dirigent Sarajevske filharmonije i Orkestra RTV Sarajevo, a od 1988. do 1990. godine je bio direktor sarajevske Opere i Sarajevske filharmonije.

Zatim, 1992. godine, u vrijeme rata, odlazi u Rijeku, u Hrvatsko narodno kazalište gdje je ostao do penzionisanja. Nakon umirovljenja ostaje kao šef dirigent.

Miroslav Homen – foto KotorArt

Već 1998. godine, nakon završetka rata, postavlja prvu poratnu opernu premijeru u Sarajevu, Puccinijevu Toscu, potom 1999. i Verdijeva Trubadura, a 2000. praizvedbu prve bosanske opere Hasanaginica Asima Horozića.

“Čast nam je da je Miro Homen oplemenio i KotorArt Don Brankove dane muzike. Podsjetimo se 2016. godine, kada je ovaj divni čovjek i veliki umjetnik dirigovao na otvaranju Festivala” – saopšteno je iz KotorArta.
Počivaj u miru, dragi Maestro!

Najčitanije