U Hrvatskoj ošto kritikovali Vladu Crne Gore: ‘Montenegrinizacija Bokeljske mornarice asimilacija je Hrvata u Boki’

Bokeljska mornarica – kolo foto Boka News

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir, otvarajući u zagrebačkom Hrvatskom katoličkom univerzitetu izložbu fotografija ‘Saga o Boki’ autora Dražena Zetića, pozvala je političke predstavnike Hrvata iz Crne Gore i Vlade Republike Hrvatske da zajedno učine sve što je moguće kako bi se zaštitio identitet i kulturno nasljeđe Hrvata u Crnoj Gori.

‘Kao hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu koristim instrumente koji su mi na raspolaganju i zato sam odmah reagovala prema Evropskoj komisiji kada je do mene došla vijest kako je Vlada Crne Gore odlučila Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, samostalno bez Hrvatske uvrstiti na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Reagovala sam jer je Bokeljska mornarica nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke crkve i Hrvata, koji su u Boki kotorskoj autohtoni narod’, kazala je Petir, dodavši kako se Povelja o posvećenju Katedrale sv. Tripuna i Statut bratovštine, dva vrlo važna dokumenta o Bokeljskoj mornarici, čuvaju u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Petir je naglasila kako se u procesu koji je Crna Gora samostalno pokrenula ne spominje kult sv. Tripuna, kao ni hrvatski narod koji ga baštini.

‘Evropskoj komisiji uputila sam zastupničko pitanje upoznajući ih s činjenicama i tražeći njihovo izjašnjavanje, jer ovdje je riječ o tome da Crna Gora kao zemlja kandidatkinja za EU grubo krši temeljne vrijednosti EU uključujući vladavinu prava i prava nacionalnih manjina’ rekla je Petir.

Ona je pozvala Vladu Crne Gore da promijeni pristup i zajedno s Hrvatskom uputi kandidaturu prema UNESCO-u, a hrvatske političke predstavnike u Crnoj Gori da iskoriste svoj položaj u vlasti kako bi zaštitili interese hrvatskog naroda. Pozvala je i predstavnike hrvatske vlade da upotrijebe mehanizme koji Hrvatskoj kao državi članici Evropske unije stoje na raspolaganju kako bi se prestala zatirati prava hrvatskog naroda koji živi u Crnoj Gori.

Marijana Petir

Petir je rekla da ‘montenegrinizacija’ Bokeljske mornarice vodi asimilaciji hrvatskog naroda u Boki Kotorskoj, na način na koji bi, ne računajući Katoličku crkvu, ostao bez najvažnijeg, ujedno i posljednjeg jakog nacionalnog središta.

‘Za Boku se danas kaže da je razglednica Crne Gore, a kako i ne bi bila kada se više od 60 posto kulturnog blaga Crne Gore nalazi, upravo, u jednom, kako kažu oni koju Boku bolje poznaju od mene, najljepših zaliva svijeta. Ovo blago je gotovo stopostotna ostavština hrvatskog naroda’, rekla je Petir.

Mimo dobrosusjedskih odnosa i zahvalnosti Hrvatskoj na velikoj podršci za ulazak u NATO i pripremu ulaska u EU, dodaje Petir, crnogorske vlasti pripremaju dokumentaciju za UNESCO po kojoj negiraju povezanost Bokeljske mornarice sa svetim Tripunom, Hrvatima i Katoličkom crkvom.

‘To nije samo neodgovorno ponašanje jedne države, i to one koja pristupa Evropskoj uniji, već brisanje viševjekovne tradicije i kulture jednog manjinskog naroda, prisvajajući na račun većinskog, crnogorskog, kulturno nasljeđe svjetskih razmjera što sasvim sigurno ne možemo tolerisati i što iziskuje hitnu i oštru reakciju svih nas’, zaključila je Petir.

/N.Dončić/

13 Komentari

 1. Da li hrvatska zastupnica Marijana Petir zna da na teritoriji Hrvtske medju Hrvatima nema niti jedne crkve ,katedrale,bazilike koja nosi ime Sv.Tripuna ,pa valda da je to tradicija Hrvata 12 vijekova/stoljeca napravili bi neku Sv .Tripunu u cast.
  Da li ona zna da za 1200 godina kulta Sv.Tripuna niko u Hrvatskoj ne daje ime muskoj djeci Tripo u cast Sv.Tripuna.
  Da li ona zna da u danasnjoj Hrvatskoj postoji duga pomorska tradicija kod Dubrovcana ,Neretvljana,
  Dalmatinaca ,Rijecana ,Istrana itd i da ne postoji niti jedno drustvo pomoraca slicno Bokeljskoj Mornarici sa tradicijom 12 vijekova,kako je to moguce ako je BM hrvatska tradicija.
  Po ovoj raspravi oko BM koja se vodi u zadnje vrijeme ispada da Hrvati nemaju pomorske tradicije osim Bokeljske Mornarice u Boki u kojoj su vjekovima katolici i Hrvati u manjini odnsno 1/3 naprema 2/3 a u CG su 1% stanovnistva.
  Znaci na obali danasnje Hrvatske od Prevlake do Pirana sa 1000 otoka gdje su velika vecina u zadnjih 12 vijekova Hrvati nemaju boljeg dokaza svoje pomorske tradicije osim u Boki dje su manjina i to na malom djelu obale Jadrana.
  Da li su moguce ovolike istorijske nelogicnosti ili je sve ovo stvar dnevne politike a ne tradicije od 12 vijekova.

 2. Zašto se zaboravlja da je sveti Tripun u Kotoru od 809 godine , kada je bila jedinstvena crkva, kada je pretežno stanovništvo u Kotoru bilo ne slavensko, a jezik Latinski. Nije bilo ni Hrvata ni Crnogoraca, ali je bila Bokeljska mornarica koja je prenjela morskim putem sveca u Kotor. Bokeška mornarica nije ni Hrvatska ni Crnogorska, ona je kako joj i ime kaže Bokeljsk. I tako treba da bude.

  • “Svaka čast” za iskazano kratko i jasno mišljenje “Marka”. Ove “velike” diskusije oko Bokeške mornarice ne mogu promijeniti istorijske činjenice, pa time samo služe u dnevo-političke rasprave (možda nekome donose i neke lične koristi?)

 3. Svaki pomorac iz Boke širom svijeta nastavlja tradiciju Bokeljske mornarice bez obzira na nacijonalnu pripadnost i vjeroispovjest. Nastavlja tradiciju pomorskog zanimanja u Boki . Prvo i 12 vjekova dugo udruženje pomoraca Boke je za svako divljenje. U ovih 12 vjekova mjenjale su se države u Boki od Ilira,Nemanjići, Mletačka republika, Austrougarska carevina, Napoleonova Francuska,Kraljevina Jugoslavija,socjalistička Jugoslavija i Crna Gora. Mjenjala se i nacijonalna struktura, ali pomorsko zanimanje je uvijek opstajalo, a sa tim i Bokeljska Mornarica i nije manjinska ni nacijonalna.

 4. Boka Kotorska je dodata Crnoj Gori nakon prvog svjetskog rata. Od tada je pocelo naseljavanje stanovnistvom iz zaledja Boke I mjenjanje strukture stanovnistva. Najnovije nakon “rata za mir”.
  98% clanova Bokeljske mornarice su Hrvati, a Hrvatska Bratovstina Bokeljska mornarica 809 su iseljeni Hrvati iz Boke Kotorske.
  Oni znaju sto su, za razliku od ovih u Kotoru koji se okrecu kako vjetar puse.
  Puno smo se uzdali u novog Admirala, ali izgleda da je I njemu dosta “30 dinara” kao Judi.
  Prijava i zastita Bokeljske Mornarice i kola Svetog Tripuna treba da bude zajednicka od strane Hrvatske i Crne Gore, zbog toga sto su clanovi Hrvati a Boka se sada nalazi u Crnoj Gori.
  Ni jedan crnogorac Bokeljsku mornaricu ne smatra svojom, naprotiv, svi se sjecaju kada je ona bila na strani Austro-Ugarske u prvom svjetskom ratu i to je cinjenica (zato kada je I biran dan Mornarice CG nije odabran ni jedan dan vezan za Bokeljsku Mornaricu).
  A da ne spominjemo falsifikovanje cinjenica u samoj prijavi koju je Crna Gora podnijela UNESCO-u, gdje se i ne spominje Sveti Tripun niti Katolicka crkva (da ne spominjemo Hrvate) sto je nedopustivo.
  Dragi Crnogorci, ne valja se kititi tudjim perjem, pogledajte kako je vrana prosla u basni.

 5. Marijana Petir je marginalna katotalibanka i fašistikinja, te stoga njene izjave, kao i izjave njoj sličnih samo treba ignorisati.

 6. G,dine Vlado svaka ti je kao Bizmarkova (ovi zbore Njegoševa ali ima tu velike razlike),i oni koji povremeno napuštaju Dobrotu znadu da je Bokeljska Mornarica iliti Kotorska vezana za Rimokatolike Hrvate a ne za ove preko 25 kanice ili serpentine(mada mali udio ima i pravoslavna crkva sa pučanstvom).@ bandijera rossa je izašo neki dan iz ove poznate institucije. Moram reće nešto poštovanom G,dinu XXY non stop nema Tripuna u Zagorje ali nema ni Vlaha U Zagorje niti Blaža u Boku iliti Dubrovnik a svi se slave 3ćega Veljače. To je tako i to je bogastvo unutar jedne Religigije koja je vladala od Konstantinopolja pa do Kijeva i Minkena (Đekna) i ovamo preko Pirineja do kraja Škotske i Irske. Da nema tradicije pomorstva u Dalmaciji pa to nije istina i mislim da je nastupila nekakva SINKOPA u interpretaciji istorijsko pomorskog nasleđa. Ako Dalmacija ,Dubrovnik,Korčula pa preko srednje Dalmacije,Murtera sve do Trješća nema pomorsku graditeljsku tradiciju onda to imade Skadarsko jezero sa svim Skadrom. Znate li vi da danas savremena Grčka ne proizvodi ni barke PASARE a plemene polupismena Azijata grade brodove do 60 metara i više (drvene). Što se tiče procenata Hrvata i katolika u Boki direktno je kriv Drug Tito koji je ovaj kulturni biser poklonio takozvanim Kolašinskim kongresom Crnoj Gori 1945 gdine moj dobri (mada je to OZNA odradila kao što su Podgorički nešto ranije bjelaši i četnici tobože oslobodioci od čega a piše vi na vrata od Budve kakav šamar i sramota za istoriju i civilizaciju). Dalje ovoga Marka molim ve ili vas ne uzimajte za ozbiljno.

  • Postovani Petre je ponavljam isto onoliko puta koliko se isto pise na temu Sv Tripun I Hrvatska i jos mi niko ne odgovori zasto u tih 12 vijekova ne stize nista od kulta Sv Tripuna U Hrvatsku,nego samo u zadnjih nekoliko decenija.
   Dalmacija ,Dubrovnik ,Korcula pa sve preko Istre (Primorske Slovenije u A-U) do Trsta dje su cuvene palate Bokeskih Pomoraca i brodovlasnika Gopcevica,Vojinovica, Kvekica Lazavica itd koji su 1751 izgradili Srpsku pravoslavnu Crkvu Sv.Spiridona (doduse nisu Sv Tripuna) imaju pomorsku tradiciju ali da je BM tradicija Hrvata pa valda bi bilo jos takvih udruzenja nalik na BM npr Dubrovacka mornarica,Korculanska Mornarica ,Dalmatinska Mornarica itd.

   Sjor Petre trebali bi kao Bokelj znati i svijetliju stranu istorije Bokelja od prije 100 godina,pa nisu vi bili austrougarske sluge i jurisali na Lovcen ima ih i koji su bili na strani sila Atante odnosno na strani pobjedika i oslobodioca Juznih Slovena a uz to I Bokelja od Austro-ugara.
   Veliko dio Bokelja i Pastrovica su otisli kao dobrovoljci u I sv rat protiv Austrougarske.
   Takodje dosta dobrovoljaca iz Amerike porijeklom iz Boke i Pastrovica su dosli na Solunski front i ucestovali u ratu.Cuveni guslar Perunovic iz Crne Gore je otisao u Ameriku da kroz patriotizam kupi dobrovoljce i veliki broj Bokelja se javio.
   Srpska vojska u cijoj vojsci su bili ti dobrovoljci iz Boke ,Pastrovica i njihovi rodjaci iz Amerike su oslobodili Boku od Austro-ugara. Crnogorska vojska je ukazom kralja Nikole rasformirana 1916 posije kapitulacije i okupacije od strane A-U na cijoj strani su bili clanovi BM .
   U zahvalnost dobrovljcima i srpskoj vojsci Pastrovici 10-tak godina poslije 1 sv.rata postavljaju tu spomen pluce na ulazu u stari grad Budva,koja tebi ocito smeta ali i to je dio istorije isto kao sto je jurisanje na Lovcen i gusenje pobune Mornara u Boki.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.