10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

„Hrabri se ne boje“ u Porto Montenegru

Izlozba – Hrabri se ne boje

Ovo je godina dva velika jubileja koje je ispisala podmorničarska istorija: 90 godina od početka podmorničarstva u Jugoslaviji i 50 godina od početka operativne upotrebe podmornice Heroj – tim povodom izložba Hrabri se ne boje istoričara Dražena Jovanovića, biće svečano otvorena u utorak 3. aprila u 18 sati u Zbirci pomorskog nasljeđa.

Izložba je svojevrstan omaž ulasku podmornica Hrabri i Nebojša u akvatorijum tivatskog zaliva, 8. aprila 1928. godine. Posjetioci će uživati u fotografijama i nautičkim dokumentima u vezi sa njihovom istorijom – kako su služile za obuku prvih kadrova podmorničara, gdje su provele II Svijetski rat i koja im je bila dalja sudbina. Takođe, biće pomenuti ineki od najistaknutijih podmorničara tog perioda koji su počeli sa stvaranjem priče o jugoslovenskom podmorničarstvu, ističe koordinator u Zbirci pomorskog nasljeđa i autor izložbe Dražen Jovanović.

Izložbu će svečano otvoriti ministar Odbrane Crne Gore Predrag Bošković, a o tome na koji način je podmornica Nebojša povela rat boreći se uz rame sa britanskom kraljevskom mornaricom govoriće sekretar Udruženja veterana podmorničara Velike Britanije Ian Vickers. Kao i svake godine podmorničarima iz Crne Gore, okupljenih ispred NVO Podmoričar iz Tivta, pridružiće se njihove kolege iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a u čast jubileja gosti će biti i predstavnici udruženja podmorničara veterana iz drugih zemalja Evrope.

Izložba će biti otvorena do kraja aprila.

DAN OTVORENIH VRATA U PODMORNICI HEROJ

Noć Muzeja – Pomorska Zbirka Tivat

Povodom obilježavanja dana kada su davne 1928. godine u Bokokotorski zaliv uplovile prve podmornice jugoslovenske flote – Nebojša i Hrabri, svi posjetioci Porto Montenegra će imati priliku da uživaju u besplatnom obilasku podmornice P-821 Heroj, 3. aprila, od 10 sati do 18 sati.

Okupljeni podmorničari, koji su nekada plovili u Heroj-u, ponosu Jugoslovenske Ratne mornarice, tog dana će posjetiocima prepričavati svoja iskustva pod vodom, sa kojim opasnostima se se suočavali, kako su ručali na torpednim cijevima i spavali na sklopivim ležajevima, gdje god su mogli naći mjesto.

Najčitanije