HGI zbog Bokeljske mornarice napušta vladajuću koaliciju?

HGI

Ukoliko Vlada Crne Gore u nominacionom dokumentu za UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva ne naznači da je Bokeljska mornarica nasljeđe hrvatskog naroda vezano za kult svetog Tripuna, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) napušta vladajuću koaliciju, kazao je za Kotor TV visoko pozicionirani član ove stranke, insistirajući na anonimnosti.

‘Kako vlada i pored brojnih negodovanja hrvatskih udruženja i Katoličke crkve i dalje insistira na nečemu što je prekrajanje istorijskih činjenica, a što za posljedicu ima oduzimanje najsnažnije identitetske prepoznatljivosti autohtonog hrvatskog naroda u Crnoj Gori, izlazak iz vlasti u ovom se trenutku čini sasvim realnim potezom’, istakao je on.

Napuštanje koalicije značilo bi, objasnio je, ostvavku predsjednice stranke Marije Vučinović na ministarsku poziciju, te izlazak poslanika Adrijana Vuksanovića iz parlamentarne većine koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate i stranke manjinskih naroda.

HGI bi u tom slučaju napustila i lokalnu vlast u Tivtu, gdje ima potpredsjednika opštine, a izostala bi, naglasio je, i podrška kandidatu DPS-a na predsjedničkim izborima koji slijede.

‘Zbog zadatog evropskog i razvojnog puta Crne Gore svjesni smo potrebe održavanja stabilne političke većine, no taj put nikako ne može da ide na štetu hrvatskog niti bilo kog drugog naroda. Naša je moralna i statutarna obaveza štititi interese hrvatskog naroda i sasvim je jasno da nećemo prihvatiti izuzimanje Bokeljske mornarice iz hrvatskog duhovnog i kulturnog nasljeđa’, kazao je ovaj neimenovani izvor, naglasivši kako bi nominaciju, u skladu sa dobrosusjedskim odnosima i evropskom praksom, Crna Gora i Hrvatska morale zajedno da podnesu.

Bokeljska mornarica

Za zajedničku kandidaturu je i poslanik ove partije Adrijan Vuksanović, koji je, obraćajući se u parlamentu premijeru Dušku Markoviću, kazao kako ‘onaj koji briše hrvatsko ime iz Bokeljske mornarice nije prijatelj ni Hrvata, ni Crnogoraca, ni Crne Gore.’

O mogućem izlasku iz vlasti zbog nominacije Bokeljske mornarice, predsjednica HGI-a Marija Vučinović kazala je kako ne bi da prejudicira stvari.

‘U toku je definisanje nominacije, stoga, u ovom trenutku, ne bih govorila o konkretnim potezima Hrvatske građanske inicijative u narednom periodu. Nakon što bude gotov tekst, naš središnji odbor zauzeće konačan stav’, kazala je Vučinović za Kotor TV.

Nakon rasprave o ovom pitanju koja se vodila u crnogorskom, ali i u hrvatskom parlamentu, o slučaju Bokeljske mornarice razgovaraće se i u Briselu, nakon što je hrvatska europarlamentarka Marijana Petir upitala Evropsku komisiju hoće li i na koji način reagovati prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatkinji da zajedno s Hrvatskom nominuje Bokeljsku mornaricu za UNESCO, uvažavajući, kako je kazala, pripadnost mornarice katoličkoj tradiciji i hrvatskom narodu.

‘Evropskoj komisiji uputila sam zastupničko pitanje upoznajući ih s činjenicama i tražeći njihovo izjašnjavanje, jer ovdje je riječ o tome da Crna Gora kao zemlja kandidatkinja za EU grubo krši temeljne vrijednosti EU uključujući vladavinu prava i prava nacionalnih manjina’ rekla je Petir, pozvavši hrvatsku vladu da upotrijebi mehanizme koji Hrvatskoj kao državi članici Evropske unije stoje na raspolaganju kako bi se prestala zatirati prava hrvatskog naroda koji živi u Crnoj Gori.

Hrvatska bi mogla da zakomplikuje evropski put Crne Gore, a da je ovo pitanje zvaničnom Zagrebu jako važno potvrđuje nedavni dolazak ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, koja je o Bokeljskoj mornarici sa kolegom Aleksandrom Bogadanovićem vodila razgovor zatvoren za javnost.

/N.Dončić/

20 Komentari

 1. Ne vjerujem da će G,đa Marija Vučinović dati ostavku na benefite, primanja koja ima, na stanove kao i na mogućnost da ne može više zapošljavat svoju obitelj a to na skupovima zbori zaposlila je Hrvatske građane. G,din Andrija (po bokeški) isto tako dobro mu je krenulo(uz pomoć njegovog glasa izglasali su katastrofalni graševinsko urbanistički zakon),pa onaj bašeti pitur i još njih podosta, pa dijele kapom i šakom keš od parlamenta i odbornoka kao i dnevnoce (što ih je navicijao Mato od motora Marović kako kaže G,đa Marija). Proći će ova Sibirsko-Ruska zima kao i vrela ljeta ali ovi neće dati nikakvu ostavku 100% sam siguran.

 2. Sjor Petre svi politicari su manje vise slicni ,nego da se osvrnemo na istoriju jer ipak 12 vijekova je duga istorija.
  Kroz 12 vijekova/stoljeca Bokeljska mornarica je uvijek bila lojalna drzavi u kojoj se Boka nalazila.
  Bilo su lojalni Mletacoj Repiblici ,Austro-ugarskoj Kraljevini Jugoslaviji ,Titovoj Jugoslaviji u srednjem vijeku i Srpskoj Carevini ,pa po kontinuitetu tradicije trebali bi biti i lojalni Crnoj Gori.
  Nikada Zagreb u ovih 12 vijekova nije imao neke ozbiljne veze sa Bokeljskom Mornaricom, pa ne mora ni sada.
  Doduse nije ni Podgorica ,ali danas je Podgorica glavni grad drzave u kojoj se nalazi Boka i Bokeljska Mornarica.

 3. Nevjerovatno koliko je vremena potrošeno u pokušaju dokazivanja iskrivljenih istorijskih činjenica. Na žalost, nije to prvi pokušaj, to “oni” rade kroz istoriju. Komentari “petra”, “xxy” i “rimokatolkinje” su sasvim na mjestu, naročito komentar “xxy”.
  Prije dvije godine organizovali su izdavanje foto-albuma (koji su nazvali “monografija”-ha,ha,ha) pod naslovom “HRVATSKI VJERSKI OBJEKTI U BOKI KOTORSKOJ”(?). Odakle hrvatski vjerski objekti u Boki Kotorskoj, kad Hrvatska nikada nije vladala ovim prostorom? Na žalost, izdavanje ove “knjige” je pomoglo Ministarstvo za kulturu Crne Gore! (Pitam se: da li bi isto tako ministarstvo pomoglo izdavanju knjige “Srpski vjerski objekti u Boki Kotorskoj”).

 4. Boka Kotorska je dodata Crnoj Gori nakon prvog svjetskog rata. Od tada je pocelo naseljavanje stanovnistvom iz zaledja Boke I mjenjanje strukture stanovnistva. Najnovije nakon “rata za mir”.
  I dan danas 98% clanova Bokeljske mornarice su Hrvati (ima i nekoliko katolika u Mornarici koji nisu Hrvati, ali se mogu nabrojati na prstime jedne ruke, imamo i clanove Pravoslavne vjeroispovjesti koji se izjesnjavaju kao Srbi), a Hrvatska Bratovstina Bokeljska mornarica 809 su iseljeni Hrvati iz Boke Kotorske – cisto da ne bi bilo zamjene teza i spinovanja.
  Iseljeni Hrvati iz Boke okupljeni u Hrvatskoj Bratovstini Bokeljskoj Mornarici 809 (Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Dubrovnik ) znaju sto su i ko su, za razliku od ovih u Kotoru koji se okrecu kako vjetar puse.
  Puno smo se uzdali u novog Admirala, ali izgleda da je i njemu dosta “30 dinara” kao Judi. Ne zaboravimo da je bio Ambasador Crne Gore u Vatikanu (Crne Gore) i da je kadar DPS-a kao i vecina u upravnom odboru (stari naziv je Admiralitet).
  Prijava i zastita Bokeljske Mornarice i kola Svetog Tripuna treba da bude zajednicka od strane Hrvatske i Crne Gore, zbog toga sto su clanovi Hrvati a Boka se sada nalazi u Crnoj Gori.
  Ni jedan crnogorac Bokeljsku mornaricu ne smatra svojom, naprotiv, svi se sjecaju kada je ona bila na strani Austro-Ugarske u prvom svjetskom ratu i to je cinjenica (zato kada je i biran dan Mornarice CG nije odabran ni jedan dan vezan za Bokeljsku Mornaricu).
  A da ne spominjemo falsifikovanje cinjenica u samoj prijavi koju je Crna Gora podnijela UNESCO-u, gdje se i ne spominje Sveti Tripun niti Katolicka crkva (da ne spominjemo Hrvate) sto je nedopustivo.
  Dragi Crnogorci, ne valja se kititi tudjim perjem, pogledajte kako je vrana prosla u basni.
  “XXY” i “Pravi Bokelj” sigurno nisu clanovi niti je iko njihov ikada bio clan Bokeljske mornarice inace ne bi baratali polu istinama i lazima

  • Vlado,Boka je 1918 oslobodjena od strane Srpske vojske i dodjeljena Zetskoj Banovini ,1945 izasla je iz II sv.rata po Avnoju kao posebna administrativna jedinica i po Kotorskoj Skupstini 45’ izglasano da tako i ostane ali Blazo Jovanovic je to ponistio I dekretom od Crne Gore I Boke napravio Crnu Goru.
   Bilo je takvih dekreta po cijeloj tadasnjoj Jugoslaviji kad su u pitanju teritorije nacije koliko hoces da sad ne nabrajam.
   U Boku se doseljavalo i prije I sv.rata a i kasnije. Prije I sv.rata je vladala Austro-ugarska a prije nje Mlecani obadvije jake katolicke drzave. Prednost u lolalnoj vlasti imali su katolici . Doseljenici u to vrijeme bez imovine i uslova za zivot menjali su vjeru zarad benefita i postajali katolici u kasnijim generacijama Hrvati.
   Doseljenici iz istih krajeva koji su doseljavali poslije I sv.rata nisu imali potrebe da menjaju vjeru.
   Tako da danas imas Bokelja istog prezimena a razlicitih vjera I “narodnosti”.
   Danas imas u Boki katolika i Hrvata koji su porijeklom iz Hrvatske ili romanskog ,italijanskog porijekla ali imas i onih koji su porijeklom od doseljenika iz Stare Crne Gore I Stare Hercegovine (danas ist.Hercegovina rep.Srpska I ,zap.CG.)
   Ne odgovara ti poruka Bokelja sa zbora iz 1848,vjerovatno ti i ne odgovara pisanje Don Nika Lukovica o porijeklu Bokelja ,a vjerovatno ni Popa Nakicenovica a ni A-U arhiv iz Zadra i Kotora,a da ne spominjen Vaska Kostica koji je koristio istorijske zapise od svojih predaka krtoljskih pravoslavnih Svestenika.
   Odnos pravoslavnog i katolickog stanovnistva u Boki je uvijek bio 2/3 pravoslavaca naprema 1/3 katolika kroz istoriju bez doseljenika sa njima.
   Boka kao sto kazes jeste geografski pojam a ne nacinalni ,pa samim tim i Bokeljska Mornarica je lokalna zajednica mornara pomoraca u protivnom bi imala nacionalni naziv.

   Da je Bokeljska Mornarica ,Hrvatska i da je Sv.Tripun zastitnik pomoraca Hrvata pa valda bi na hrvatskom primorju za 1200 godina od Prevlake do Pirana sa 1000 otoka ,uvala ponti itd sa tolikom 1200 godisnjom tradicijom izgradili barem jednu spomen plocu Sv Tripunu ako ne Crkvu koji je tolike vjekove stitio hrvatske pomorce i njihove familije .Barem bi neki hrvatski pomorac nosio ime Tripo kao sto nose u Boki u zadnjih 1200 godina.
   Takodje moja uza i sira familija su iz Boke vijekovima unazad svi.

   • Eto opet zamjene teza.
    Pricamo o Hrvatima koji su iseljeni iz Boke (koji su nasilno ili svojevoljno napustili domove svojih predaka) i koji su svoj dom nasli u Hrvatskoj, ali znaju sto su – Hrvati. Njih se tice i njih interesuje kult Sv. Tripuna, Bokeljska mornarica i sve ostalo. Ne pricamo o Hrvatima iz Zagorja, Slavonije, Dalmacije, nego Hrvatima iz Boke.
    E sad, sto vecina sadasnjih stanovnika Boke (pa ni Vi) ne prihvata uopste cinjenicu da u Boki postoje Hrvati, nego, iz ovih ili onih razloga, govori o pokatolicenim Srbima, pokatolicenim Crnogorcima (Hercegovcima) je stvarni problem u ovoj nasoj prepisci.
    Ako pogledamo nacionalni sastav mornara sve je jasno. Imamo nekoliko pravoslavnih clanova koji su Srbi ili Crnogorci, ali su oni manjina.
    Poenta cijele ove price je da je Vlada Crne Gore napravila aplikaciju za prijem u Unesco a nigdje se ne spominje ni Sveti Tripun, ni Katolicka crkva. Tacno je, slavi se i Sv Trifun ali ne 03/02 (i uopste nema znacaj kao Sv Tripun svidjelo se to nekome ili ne). (za slucaj da se krene sa zamjenom teza o jedinstvenoj crkvi) u doba dolaska Sv.Tripuna u Kotor.

    Dodatno:
    Ne pricamo o Kotorskoj Biskupiji nego o regiji Boka Kotorska, Grbljani se nikada nisu idetifikovali kao Bokelji , kao ni Pastrovici i sl. Kazite Krtoljaninu da je Tivcanin – bolje da ste mu samar udarili.
    – Prvu pravoslavnu crkvu u Kotoru (ne opstini Kotor-ne ukljucujuci Grbalj, Risan i sl) je napravila Austro-Ugarska, ne racunajuci Katolicku crkvu Sv Luke koju su pravoslavni dobili na upotrebu jer nisu imali gdje da se mole kada su bjezali od turaka, i u kojoj su bila dva oltara dok jedan (katolicki) nije samovoljno uklonjen.
    – Don Niko Lukovic je zagovarao ideju Jugoslovenstva pa su i njegova pisanja bila u tom smislu.
    – O vjerodostojnosti popa Nakicenovica stvarno nema potrebe da se diskutuje, dovoljno su njegove “cinjenice” puta pobijane.
    – Ako je Vasko Kostic neko cijim se velikosrpskim idejama vjeruje (a ne daj Boze ga jos nazvati i istoricarem) svaki dalji komentar je suvisan.

    Iako ne podrzavam politiku HGI, u ovom slucaju imaju moju podrsku jer je konacno neko odlucio da digne glas protiv asimilacije – u ovom slucaju falsifikovanja naslijedja Hrvata u Boki Kotorskoj. Ionako cemo ovim tempom izumrijeti uskoro, ali barem ne dozvoljavamo brisanje onoga sto su nasi preci postigli tokom istorije.

    Jos jednom ponavljam, nema svrhe diskutovati sa onima koji negiraju da u Boki postoje Hrvati, nego tvrde da su Hrvati samo oni koji su doseljeni iz Hrvatske. Ne bi me cudilo da su to oni isti koji su bili za “rat za mir” ili “oslobadjanje Dubrovnika od Hrvata” – jer ti isti tvrde da je Dubrovnik bio uvjek Srpski grad ciji su stanovnici nasilno pokatoliceni da bi mogli imati razne privilegije.

    • Hrvati iz Boke nisu iseljavali zbog prinude ,nego su se osjecali Hrvatima i zamjenom nekretnina dobili su mnogo bolje nego sto su imali u Boki.Srbi iz Hrvatske sa kojima su menjali nekretnine nisu imali izbora i nisu mogli dolaziti da vide za sta menjaju nego su na slijepo menjali dok su Hrvati iz Boke mogli ici tamo amo.
     Ja ne negiram postojanje Hrvata u Boki ali sam se samo nadovezao na vasu konstataciju da se Boka naseljavala iz okolnih Brda koja je tacna ali veliki dio danasnjih Hrvata su upravo njihovi potomci,ciji su preci promjenili vjeru.

     Kad govorite o Boki mislite samo na Kotor unutar zidina ,da i to je tacno tamo su vijekovima vecina katolici ,romanskog porijekla Vlastela kotorska ,Buce,Bizanti,Verone itd danas ima i Hrvata.
     Ali Boka kao sto kazete je geografski pojam tako da Boka nije unutar zidina Kotora nego i van zidina.
     Pastrovici su administrtivno pripadali Kotoru takodje Grbljani,Risnjani itd.
     Krtoljani su imali svoju opstinu kad je Tivat bio samo livada,u tom smislu nisu Tivcani a danas je Tivat opstina.To je kao sto Lastovljani kazu da nisu Tivcani u tom smislu,lokalni rivali.

     Spominjete i Dubrovnik ,apsolutno sam bio protiv tog rata ali se mi mali nismo pitali to je odluceno na visem nivou. .
     A sto se tice istorije Dubrovnika evo nekih isjecaka, i navoda hrvatskog istoricara Natka Nodila ,valda i on nije kao Vasko Kostic ,Don,Lukovic, Pop Nakicenovic itd.
     ————–
     Prema podacima koje je skupila Austrougarska država, kada je 31. decembra 1890. godine popisala stanovništvo grada Dubrovnika, srpskim jezikom govori apsolutna većina od 5.823 ljudi, italijanskim 677, češkim 48, poljskim 6, nemačkim 263 i mađarskim 384.
     Tu su i podaci za druga mjesta u opštini Dubrovnik, a podaci su tu još frapantniji, jer Srbi u većini mjesta čine 100 odsto stanovništa.
     Dakle, iz priloženog možemo videti da hrvatski jezik nije ni postojao kao jezik kojim se pričalo u Dubrovniku i okolini.
     Ako to nije dovoljno, treba reći da je tadašnji papa, Lav XIII (1810-1903), javno i pismeno priznao Dubrovčanima da su Srbi.

     Utemeljivač hrvatske istorije:
     Natko Nodilo
     “U Dubrovniku, od pamtivjeka, govorilo se srpski, govorilo – kako od pučana, tako od vlastele, kako kod kuće tako i u općini”.
     To je tvrdio Natko Nodilo, koji se pored Franje Račkog smatra za utemeljivačem hrvatske istorije.

     Kao učenjaka, krasila ga je prije svega privrženost istini. Zaključke je donosio samo na osnovu pouzdanih izvora i nije podlegao pritiscima hrvatskih državotvoraca 19. vjeka, koji su od naučnika tražili da svoje radove prilagođavaju “istorijskim dokazima” .

     Doslednost istini Natko Nodilo je dokazao i svojim djelom “Prvi ljetopisci i davna historiografija dubrovačka” (JAZU, Zagreb, 1883. sveska 65, strane od 92. do 128), gde je, o jeziku Dubrovnika, napisao ovako:
     “U Dubrovniku, ako i ne od prvog početka, a ono od pamtivjeka, govorilo se srpski: govorilo – kako od pučana, tako od vlastele; kako kod kuće, tako u javnom životu i u općini, a srpski je bio i raspravni jezik.”
     —————-
     Pogledajte istoriju Dubrovnika ko su bili Valtazar Bogisic, Rudjer Boskovic ,Lujo Vojinovic ,Ivan Gundulic, i drugi dubrovacki Srbi ,Katolici.
     Dubrovnik su izgradili Romani a kasnije naselil oni iz zaledja Hercegovci ,sto se vidi i po dijelktu Dubrovcana.Jak uticaj Vatikana je sirio katolicanstvo a tadasnjim Hriscanima to nije mnogo smetalo mnogo kasnije je to postalo velika razlika.Vijekovima su postojali Srbi Katolici danas ih uopste nema, dje su njihovi potomci ,vremenom pod uticajem politike postali Hrvati.
     Ston su napravili Srbi i naselili Srbi ,poslije propasti Srpske Carevine dubrovacki katolicu su vrsili pokatolicavanje iako su se obavezali Srpskoj carevini ugovorom da to nece raditi ali su to kasnije prekrsili.
     Dan danas Konavljani slave Krsnu Slavu-Krsno Ime kao i vecina Bokeljskih katolika sto je tipicno Srpski obicaj.

     • Vidim da polemiku sa skala radija prenosimo na bokanews.
      niste tamo uspjeli dokazati da ste u pravu pa necete ni ovdje.
      Godine ispiranja mozga i prosrpske propagande su ucinile svoje.
      negiranje istorijske cinjenice da se u vrijeme “rata za mir” dobar dio Hrvata iz Boke (ne pokatolicenih Srba kao sto uporno tvrdite) iselio pod pritiskom, zbog toga sto su ostali bez posla, sto je nekima prijeceno i zivotom ne mozete pobiti. Cinjenica je da je vecina zamijenila kuce i stanove, ali je cinjenica da su mnogi otisli i bez icega, ali daleko od toga da oni koji su ih mijenjali nisu znali za sto su mijenjali.
      Sjecam se vijesti na RTCG svako vece, Srbi se brane a osvojili pola Hrvatske, Srbi se brane a zauzeli 70% Bosne.
      Samo je bilo pitanje vremena kada cete pomenuti Domovinski rat i Oluju (u sledecem reagovanju ocekujem pomenu Jasenovca i 50 000 000 Srba koji su tamo ubijeni). Sve po tacno organizovanom propagandnom scenariju velikosrpske propaganda i linije Virovitica-Karlovac-Karlobag.
      Konstatacija da cinjenica da neki Hrvati u Boki slave krsno ime znaci da su to u stvari pokatoliceni Srbi se provlaci decenijama po principu 100 puta izgovorena laz postaje istina.
      Kada biste znali sto je krsno ime a sto krsna slava i kada biste realno usporedili (bez velikosrpske hegemonisticke politike) vidjeli bi da to nema veze jedno sa drugim.
      Sama cinjenica da imate spremne navodne citate koji, naravno, potkrijepljuju vasu teoriju je dokaz da zlonamjerno i sistematski pristupate dokazivanju nedokazivog. Ali covjek se nada dok je ziv. 100 puta ponovljena laz na ovim prostorima stvarno postaje istina (cak je ne morate ni ponoviti 100 puta vise).

  • Ako si glasao za HGI a oni su glasali za zakon o urbanizmu, i to te razocaralo potpuno shvatam tvoje razocaranje. I ja sam razocaran iako nisam glasao za njih. Ali ipak treba imati na umu da je on jedini poslanik iz Boke u CG parlamentu (Maju ne racunam).

   Ako nisi glasao za njih treba da se zapitas za koga jesi glasao i kako te taj predstavlja u parlamentu. Ili, jednostavno nisi glasao, nego prepustas drugima da odlucuju a ti samo kukas i drugi su ti krivi za tvoje probleme.

 5. Dobri moji i deboto posteni,
  “Najprva i najsvetija nasa duznost ta je, javiti pred svijetom da mi Dalmatinci nijesmo no Bokezi”
  1848g – bokeski zbor hrvatsko-slavonskom Saboru
  Nominacija na UNESCO listu nematerijalne bastine je predata za organizaciju “BOKELJSKA MORNARICA”,
  podvlacim BOKELJSKA, ne hrvatska, crnogorska ili ma koja druga.
  Oni kojima misli idu u drugom smjeru nijesu se dobro morem bokeskim osolili niti arije nase nadisali i valja im se jos koje stoljece u nasoj marinadi tocat da bi to shvatili.

  • Bravo “Luka Vidović”, svaka Ti je na mjestu. Samo tako se možemo održati u “nemirnim” vremenima u kojima, mnogima, i istorijske činjenice ne znače ništa.

  • Slazem se da je i te 1848 “demokratski” sastavljen tekst.
   Na isti “demokratski” nacin na koji je Blazo Jovanovic skoro 100 godina kasnije stavio pistolj na stol i rekao da Boka mora da pripadne Crnoj Gori.
   Necemo, valjda, zaboraviti istorijski kontekst 1848, Ilirski pokret i ideju o ujedinjavanju juznoslavenskih naroda.
   Ja sam porijeklom iz Boke kao i moja uza i sira famelja, nisam se doselio kao vecina sadasnjih stanovnika Boke, ali moramo biti svjesni da je u trenutku kada se spominje nacionalnost geografska odrednica Bokelj nema smisla i da ona ima potpuno isto znacenje/znacaj kao Zagorac/Slavonac/Licanin/Dalmatinac//Neretvanac/Vasojevic/Grbljanin/Pastrovac/Malisor/Sumadinac/Vojvodjanin/Jugoslaven/Jugosloven – da navedem samo neke.
   Ne radite konstantnu zamjenu teza.
   Bokelji su i Hrvati i Srbi i Talijani i Njemci i Austrijanci, ali Bokelj je geografska a ne nacionalna kategorija.

 6. Da je srece Bokeljska mornarica bi bila stacionirana u Zagrebu a ne u Crnoj Gori..
  Zaboravljaju se istoriske cinjenice da je bokeljska mornarica zajedno sa Austougarskom vojskom rusila kapelu na Lovcenu..

 7. Vlado ,Ja sam samo spomenuo Utemiljivaca hrvatske istorije sa kraja 19 vijeka Natka Nodila i njegove citate , vi ste se toliko iznervirali da ste od bijesa u vasem odgovoru udrobili sve i svasta nepovezano.
  Pokusacu da to malo poslozim bez ikakvog dokazivanja ,nego samo sa opste poznatim cinjenicama da donosimo zakljucke.
  Kazete Srbi osvojili pola Hrvatske 90-tih ,Srbi su zivjeli u Hrvatskoj i bili konstutivni narod i za vrijeme A-U i za vrijeme SR Hrvatske u Jugoslaviji.Hrvatska vast je izbacila Srbe iz Ustava kao konstutivni narod i krenuli su da iih izbace i fizicki i da napuste Jugoslaviju,Srbi su htjeli da ostanu na svojim imanjima i da ostanu u Jugoslaviji sto Hrvatima nije odgovaralo i nastao je sukob.
  U BiH takodje konstutivni narod 90-tih manje od 50% ali u ranijem period i vise od 70% ali bez obzira na to i 90-tih Srbi su katastarski posjedovali 70% zemlje u BiH,nisu nista zauzimali nego samo branili vjekovne posjede i ognjista kao u Hrvatskoj.
  Alija je doveo mudzahedine iz Azije da kidaju glave vjerovatno ste vidjeli na TV koju ste tada gledali.
  Srbi iz BiH su se organizovali da brane svoj bioloski opstanak .
  Nije nezavisna Srbija napala nezavisnu BiH ili nezavisnu Hrvatsku, nego je postojala Jugoslavija i JNA a kasnije vojska rep Srpske sastavljena od Srba iz BiH.
  Dok recimo nezavisa Hrvatska je poslala svoju zvanicnu vojsku u BiH,upravo se dokazlo u Hagu nedavno.
  Spomenuli ste i Jasenovac,pa nemojte se rugati sa brojevima nije 50 000 000 ali jeste ubijeno 750 000.
  A pored Jasenovca su i djeciji Logor Jadovno a i Jame koje je opjevao hrvatski pjesnik ( ne Srbin) Ivan Goran Kovacic u svom djelu “Jama” procitajte.
  Granica Virovitica –Karlovac-Karlobag je granica po Londonskom sporazumu iz 1915 i da su je Srbi prihvtili umjesto stvaranja Jugoslavije ,Hrvatska bi bila podjeljena izmedju Srbije ,Italije ,Madjarske i Austrije,pogledajte hrvatskog istoricara Tvrtka Jakovinu na hrvatskoj HRT 1 , Youtube.
  https://www.youtube.com/watch?v=XOkbmAM4LuE
  Krsna Slava je nominovana u UNESKO kao nematerijlno kultorno nasledje i obicaj Srba.Niko je ne slavi nego Srbi niko ni od katolika a ni pravoslavaca osim Srba ni Hrvati osim Hrvata u Boki i Dubrovackoj regiji,a pogotovo oni kojima su prezimena kao i srpska, “puka slucajnost”.
  Sto se tice iseljavana Hrvata iz Boke znam one koji su promjenili nekretnine ,a znam i one koji su posli ali nekretnine su ostale i kad se vracaju imovina ih ceka ,za razliku od Srba povratnika u Hrvatskoj.
  Nezanam sve pojedinacne slucajeve ,mozda je i nekome prijeceno ,nisam upoznat.
  Takodje ima i Hrvata iz Hrvatske koji su kao pripadnici JRM dosli i ostli u Boki i oformili familije.
  Hrvatska je nezavisna od 90-tih u EU 5-6 godina pa se sad vise iseljava iz Hrvatske nego li kad je bila okupirana od Jugoslavije 50-tak godina .Cak se iseljavaju i iz plodne Slavonije sto nisu dosad kao iz krsevite Dalmacije I Dalm.Zagore,barem im sad Srbi ne smetaju.
  Nisam upoznat sa polemikom na Radio Skala.
  Kad vec kazete da su Pop Nakicenovic ,Don Lukovic i utemiljivac hrvatsko istorije Natko Nodilo ,propagatori velikosrpske hegemonije ,pogledajte Tvrtka Jakovinu i procitajte “Jamu” Ivana Gorana Kovacica ,nemojte reci i da su oni velikosrpski hegemonisti.

 8. Pobogu ljudi, zasto pravite problem tamo gde ga nema!? Kakvi su Vas to Hrvati, Srbi i da ne nabrajam ostale spopali? To ne postoji. Na Balkanu postoji samo jedan vecinski narod – Juzni Sloveni, koji govore isti jezik, imaju istu gramatiku i pismo, te imaju i iste gene.

  To sto te Juzne Slovene kroz istoriju nije porobio samo onaj ko to nije hteo, te im nametnuo kojekakve religije, nije razlog da se vise, posle toliko vekova i dalje “prepucavate” budalastim argumentacijama.

  Sve je prosto da prostije ne moz’ bit’. Hrvati su samo juznoslovensko pleme kome su posvadjani popovi nametnuli katolicanstvo. Srbi su to isto, samo je njima nametnuto pravoslavlje. Isto je i sa Crnogorcima i Bosancima, samo sto je ovima nametnut islam.

  Bokelji, Vi ste uvek bili tolerantni i multikulturalni – nekako poput Vojvodjana, nemojte posle toliko vekova da Vas nacionalisti iz koristoljublja “uzmu pod svoje”.

 9. Bravo “Yugocinik”, svaka Ti je na mjestu, odnosno svaka Ti je za “Gorski vijenac” (iako se i “ovo” mnogima neće svidjeti!).

 10. Yugonostalgičar zbog takvih priča uz marendu ostasmo na nekoliko hiljada u Boki isto kao što ste sa Šešeljom i specijalcima iz Kule a nadasve uz pomoć maloga majora Vučića kumovali iseljavanju Hrvata, dakle nijesu Bokelji Hrvati nego vanzemaljci nijesu Šokci ni Bunjevci Hrvati nego Kosovari ajde molim te uživaj u blagodetima i beneficijama Yugo udbaškim i do vođenja. Što se tiče jela od jezika teleći je dosta kvalitatan aposebno ovi od ovijeh policijskih goveda i teladi što mirno ruše sve pred sobom na poluotoku Vrmac. Što se tiče gerna niko nema kao vi Turskijeh to jest Azijatskijeh provjereno pitaj na VMA (istraživanja u 1998-89 godinia) to vi je posledica 500 godišnjeg kulturnog turskog prava prve bračne noći (i ne samo prve i druge).

 11. Boka je Crnogorska kao i mornarica ali to se ocigledno ne svidja Hrvatima koji tek sada pokazuju pravo lice i razloge zasto su zeljeli da Cg bude nezavisna,mislili su uzece ce Boku kao Albanci Kosovo ali trt!!
  Evo ja im nudim dogovor dacemo im Mornaricu a oni nama Prevlaku,Dacemo im i Jadran kad nam vrate Dubrovnik 😂😂

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.