13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovski vatrogasci spremni za ljetnju sezonu

sastanak

Hercegnovski vatrogasci spremno dočekuju ljetnju sezonu, a kako je prošle godine najviše požara bilo na Luštici, pored Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bijela, planirano je i formiranje  društva na Luštici. U saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije nabavljeno je i  plovilo koje je stacionirano u Porto Montenegru.

Lokalna uprava se mjesecima unazad  pripremala za ljetnju sezonu požara, kaže potpredsjednik opštine Miloš Konjević.

-Osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo Bijela koje broji 16 članova i dva vozila, a u formiranju je i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Luštica. Prošle sedmice obišli smo Lušticu, gdje smo se  sastali sa predstavnicima DVD Luštica, koje će raspolagati sa tri  vozila. U ovo ljeto ulazimo spremniji da odgovorimo na sve izazove, poručio je Konjević.

Dodaje da je tokom posjete Luštici doovoreno da se odradi tampon na putnoj infrastrukturi kako bi kamioni imali mogućnost prilaska. Takođe, Služba zaštite će sa “Vodovodom” kontrolisati hidrante, a Opština je dodatno angažovala devet čuvara za šume. Postoji stalna komunikacija sa Direktoratom za vanredne situacije, a juče je održan i sastanak tima za vanredne situacije, na kojem su sumirane aktivnosti u proteklom periodu i razgovarano o dodatnim preventivnim mjerama.

Komandir Službe zaštite i spasavanja Zlatko Ćirović potvrđuje da su kao služba realizovali brojne aktivnosti, kako bi spremnije odgovorarali na moguće rizike. Kako dodaje, obilaze teren i mapiraju kritične tačke, da bi u slučaju vanrednih okolnosti reagovali najefikasnije moguće.

– Poučeni iskustvom od prošle godine, angažovali smo se radi formiranja dva dobrovoljna vatrogasna društva – u Bijeloj i na Luštici, tako da ovu  godinu  dočekujemo  znatno spremniji u odnosu na prošlu, ističe Ćirović.

Vatrogasci HN

Lokalna uprava nastavlja sa unapređivanjem uslova za rad vatrogasaca i spasilaca. Upravo je završen tender nabavke opreme za vatrogasce, po kojem će dobiti novu zaštitnu opremu, koja nije obnavljana dugi niz godina.

“Imamo dobru komunikaciju sa Turističkom organizacijom Herceg Novi koja nam je izašla u susret i donirala šljemove za šumske požare. Oprema koju mi koristimo je potrošna  i potrebno je obnavljati. Imamo sreću da imamo razumijevanje od lokalne uprave koji nam maksimalno izlaze u susret, što se tiče opreme i ljudstva”, kazao je Ćirović.

Služba zaštite i spasavanja ima 37 zaposlenih, od toga su 34 operativca. Posjeduju sedam kamiona, koji su servisirani i stavljeni u funkciju sa 30 hiljada litara vode, kao i četiri mala vozila. Pored toga, novoosnovani DVD Bijela posjeduje dva vatrogasna kamiona i dvadesetak je stalno angažovanih vatrogasaca-spasilaca, dok će Lušticu “čuvati” tri vatrogasna kamiona i 15 pripadnika DVD Luštica.

Najčitanije