14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovski Španjola Festival poziva umjetnike

Španjola

Hercegnovski Španjola Festival se već treću godinu za redom bori u održavanju funkcionalnosti tvrđave Španjola. Španjola je festival kulture, umjetnosti, novih ideja i kreativnosti.

Španjola 018 upućuje javni poziv umjetnicima za učestvovanje u programu “Artist in Residence”, kojim se želi dati nova namjena ovom izuzetnom zdanju, a to je, kako i sam naziv kaže – Rezidencija umjetnosti.

Tim Španjola neumorno nastavlja da revitalizuje tvrđavu, a kao proizvod ovog truda rađaju se razni programi, akcije i festivalski sadržaji.

Ovogodišnji program aktivacije tvrđave je podijeljen na dva dijela:

ARTIST IN RESIDENCE i 4 CIRCLE.

Prvi dio Artist in Residence se tiče ovoga poziva, a za cilj ima da okupi umjetnike iz regiona, koji će u toku boravka u eko kampu tvrđave sudjelovati u bogato osmišljenom programu koji se sastoji iz predavanja, obilazaka grada i okoline i formiranja radnog tima.  U toku ovog programa, učesnici će kroz intervenciju i sopstvenu ekspresiju učiniti da Španjola zavredni naziv Rezidencije Umjetnosti u Herceg Novom 2018.

Pozivamo sve afirmisane i neafirmisane umjetnike iz Crne Gore i regiona da se prijave i postanu potecijalni realizatori krajnjeg lica Španjole 2018.

Španjola izložba

U toku sedmodnevnog boravka u eko kampu tvrđave. od 19.05. do 26.05.2018. učesnici će imati priliku posjetiti djelove grada i okruženja, upoznati se sa održivim načinima gradnje i ekološkim pristupima kao i sistemima utvrđenja u Boki Kotorskoj. Tokom ovih sedam dana učesnici će osmisliti koncept svog umjetničkog izraza, koristeći prije svega pristup efemerne arhitekture i prostorne instalacije.

Španjola koncert

Tema programa aktivacije je “Objekat” / “Object”.

Po povratku kućama učesnici pripremaju detaljan plan i budžet realizacije kako bi se ova rješenja izvela u periodu od 23.06. do 30.06.2018., kada će grupa opet boraviti na tvrđavi radi izvođenja radova.

Prilikom prijave učesnici su obavezni da pošalju:

*3-5 radova/projekata u sopstvenom maniru, poželjno vezanih za aktivaciju napuštenih objekata i/ili kulturnog naslijeđa

*motivaciono pismo, do 500 riječi
*kratku biografiju sa ličnim podacima

Prijave slati isključivo u JPG i/ili PDF formatu, najkasnije do 06. aprila, 2018. godine, na email adresu lily@sinergija.me, pod nazivom ARTIST IN RESIDENCE (bilo kakav drugi naziv neće biti uvažen).

Tim Španjola će izabrati 10 učesnika. Selekcija će biti završena 13.04. 2018. godine, nakon čega će odabrani biti kontaktirani putem email-a o detaljnom planu dolaska na tvrđavu kao i planu programa.

Najčitanije