16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: Razbijena ploča posvećna osnivaču grada Tvrtku I

Polomljena ploča foto Goran Skrobanović

Mermerna ploča ispod Sat kule, posvećena osnivaču grada Tvrtku I Kotromaniću, polomljena je.

Ploča je dar sarajevskog akadamskog vajara Adnana Hodžića koja je tu postavljena 1982. godine, povodom 600 godina od osnivanja grada.

“Nakon poziva mnogobrojnih građana i dobijenih fotografija želim da vjerujem da je ploča sama pala što će se utvrditi stručnom analizom. Želim da vjerujem da se desilo samo od sebe i da će policija brzo utvrditi šta se stvarno desilo”, kaže licencirani viši konzervator i član Savjeta Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Goran Skrobanović, uvjeren da ako se utvrdi da je ploča namjerno razbijena, “nema Novljanina koji neće osuditi taj necivilizacijski i skandalozna čin”.

Sat – kula u Herceg Novom sagrađena je za vrijeme turske vladavine o čemu svjedoči zapis na arapskom jeziku koji se nalazi lijevo od glavnih gradskih vrata.

“Ovu jaku kulu, po naredbi sultana Mahmuda, podiže 1078. (1667) godine Mustafa aga, poslužitelj u sultanovoj džamiji”.

foto Goran Skrobanović

Bareljef koji je je uradio Hodžić predstavlja kralja Tvrtka kako sjedi na kamenoj stolici koja je izrađena u obliku stećka. Ispod bareljefa su dva natpisa – prvi je pisan bosančicom, a drugi našim današnjim pismom.

Tekst pisan bosančicom i uzet je iz Povelja kralja Tvrtka I pisane Dubrovačkoj Republici. Orginal se nalazi u Historijskom arhivu Dubroivnik: “… I tada pozvah u pomoć Gospoda Boga i svetoga velikomučenika i arhiđakona Stefana, kao što i gore rekoh, i u ime njegovo sazidah grad na rečenom mjestu. I dadoh mu ime Sveti Stefan. I bjeće izvoljelo kraljevstvo mi postaviti tu slanicu i da bude trg za prodaju soli”.

Herceg – Novi

Tvrko je je udario temelje grada 1382. godine i dao mu ime Sveti Stefan, Sadašnji naziv – Herceg Novi ostao je gradu po Hercegu Stjepanu Vukšiću Kosači koji je u njemu imao svoj dvor, gdje je i umro godine 1466.godine.

/S.K/

Najčitanije