7 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – izgradnja biciklističke staze kroz projekat “Ćiro II”

Herceg Novi – Škver – foto Morsko dobro

Izgradnja biciklističke staze u okviru EU projekta „Ćiro II“ u Herceg Novom, od HDL do motela Vinogradi teče brže od planirane dinamike. U Agenciji za izgradnji i razvoj grada, koja realizuje projekat očekuju da će za oko mjesec i po kompletna staza biti završena, a nakon toga biće raspisan tender za izgradnju „pamp treka“ u blizini luna parka u Igalu, javlja RTHN.

U okviru projekra “Ćira II” biće revitalizovana stara trasa i grad će dobiti pješačko- biciklističku stazu, sa pratećim sportsko-rekreativnim sadržajima adrenalinskog tipa.

Izgradnja biciklističke staze od HDL do motela Vinogradi u dužini od 2, 1 kilometar, počela je sredinom prošlog mjeseca, a kako je istako vd direktora Agencije za izgradnju i razvoj grada Aleksandar Kovačević uskoro će biti završeni grubi radovi:

-Oko 70% iskopa i 75% radova u zidovima je završeno i vrlo brzo ćemo izaći iz grubih radova. Nakon toga ostaju izgradnja ivičnjaka, staza i rasvjeta. Opština je mimo EU projkta pomogla sa oko 30.000 tako da ćemo urediti to područje. Nakon toga, radiće se pamp trek. On će se nalaziti u blizini luna parka i procijenjena vrijednost je 90.000. Poslednja faza je i ugostiteljski privremeni objekat od oko 40 kvadrata koji će biti izgrađen u skladu ambijentom, kazao je Kovačević.

Rok za završetak biciklističke staze je četiri mjeseca, ali kompletan posao trebalo bi da bude završen i prije roke, dodao je Kovačević.

biciklisticka-staza HN foto RTHN

-Radili u sezoni i sve je prošlo bez velikih problema. Nisu se stvarali čepovi premda je bila prisutna mehanizacija, Očekujem da ćemo biciklističku stazu završiti za oko mjesec i po.

Iz projekta Ćiro dva opredjeljen je i dio novca da se napravi staza trasom kuda je nekada išao voz.

-To će biti u avanturističkom duhu, uređena prirodna staza sa nekim preprekama koji su vezani za taj vid biciklizma, dodao je Kovačević.

Projekat “Revitalizacija uskotračne željezničke pruge kroz Herceg Novi – Ćiro II” odobren je u novembru 2019. godine, u okviru Drugog Intereg IPA prekograničnog programa saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ovaj projekat je izabran između više od 160 aplikanata na konkursu iz oblasti razvoja turizma i očuvanja kulturnog i prirodnog naslijeđa.

Izvor:RTHN

Najčitanije