11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradiće stanove sirotinji, penzionerima i funkcionerima

Tivat – Gradska riva Pine u centru Tivta

Opština Tivat za period 2018 – 2019. godina planira da učestvuje u rješavanju stambenih potreba prioritetno pripadnika romsko-egipćanske populacije i penzionera. Osim za ove kategorije, Opština će učestvovati u rješavanju stambenih potreba zaposlenih (službenika, namještenika, radnika, rukovodilaca i lokalnih funkcionera) u Opštini i u njenim javnim službama, odnosno u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnovač – piše u nacrtu Lokalnog programa socijalnog stanovanja Opštine Tivat za period 2018-19. Ovaj dokument koji je izradio Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja, juče je stavljen na javnu raspravu koja će trajati do 27.marta.

Lokalna uprava Tivta trenutno raspolaže sa ukupno 38 stanova u svom vlasništvu, a koje koriste osobe slabijeg materijalnog stanja, izbjeglice, raseljena lica i pripadnici RE populacije, Najveći broj tih nekretnina međutim, kako i sami opštinari priznaju, trebalo bi da bude ponovno raspodijeljen jer su ljudi kojima su ih svojevremeno ustupili na korišćenje, u međuvremenu poboljšali ili riješili svoj status. Prošle godine useljena su i  84 nova stana koje je Opština Tivat dobila u dvije nove stambene zgrade na Sewljanovu, a koje je lokalna uprava uz subvencionisanu cijenu i pod povoljnim uslovima na dugoročni kredit, ustupila svojim namještenicima, te zaposlenima u tivatskim javnim preduzećima i ustanovama, odnosno MUP-u.

“Opština Tivat za naredni period planira da učestvuje u izgradnji tri zgrade za rješavanje stambenih potreba slijedećih kategorija: penzioneri (gradnja 8 stanova, koji će biti oslobođeni plaćanja naknade za komunalno opremanje zemljišta); pripadnici RE populacije;  lokalni funkcioneri, rukovodioci i službenici i namještenici u Opštini, odnosno zaposleni sa rukovodiocima u opštinskim javnim službama, odnosno u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština”- piše u nacrtu Lokalnog programa socijhalnog stanovanja.

Inače, ova posljednja zgrada namijenjena funkcionerima i rukovodiocima, gradiće se na elitnoj lokaciji u centru grada, odmah iza hotela Pine na istoimenoj gradskoj rivi. U tivatskoj politilčloj javnosti ona je zbog načina na koji će se graditi “preko leđa” gradske imovine i sredstava posreskih obveznika, da bi u njoj stanovi bili bukvalno poklonjeni funkcionerima, već dobila popularan naziv “sramotnica”.

Izvor:S.L.

Najčitanije