12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Gospa od Škrpjela odolijeva plimnom valu

Plimni val – Gospa od Škrpjela foto čitalac

Gospa od Škrpjela još uvjek odolijeva  plimnom valu koji je ovih dana veoma visok u Boki. Kao što vidimo na fotografijama koje nam je poslao naš čitalac nivo mora na otoku stigao je do vrha obale, a u pojedinim djelovima je počeo i da je prekriva.

Kako meteorolozi najavljuju kiša i promjenjivo vrijeme nas očekuje i narednih dana.

Plimni val – Gospa od Škrpjela – foto čitalac

Inače, danas tačno u 17 sati i 15 minuta počelo je proljeće. U tom trenutku sunčeve zrake padaju okomito na ekvator, a svakim idućim danom sve sjevernije, sve do prvog dana ljeta kada će sunčeve zrake padati okomito na sjevernu hemisveru.

Prvi dan proljeća, poznat i pod nazivom proljetna ravnodnevica (ili ekvinocij) označava i jednaku dužinu dana i noći. Svaki od tih dijelova traju po 12 sati.

Plimni val – Gospa od Škrpjela foto čitalac

Sutra nas očekuje umjereno do potpuno oblačno, povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina, na sjeveru uglavnom snijeg i susnježica, koji će se u kasnim popodnevnim satima ili krajem dana proširiti na planinske predjele centralnog i južnog dijela zemlje.

Intenzivnije padavine u jutarnjim i prijepodnevnim satima, mjestimično se očekuju obilnije padavine. Vjetar u jutarnjim satima umjeren do jak južni i jugoistočni, tokom dana u sjevernim, a krajem dana i u ostalim predjelima sjeverni i sjeveroistočni, u pojačanju, tokom noći na udare i olune jačine.

Boka Kotorska – Gospa od Škrpjela mart 2018. – foto Boka News

Jutarnja temperatura vazduha -5 do 9, najviša dnevna -3 do 14 stepeni.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije