18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Eksponati iz Kotora na najvećoj izložbi praistorijskih predmeta u Evropi

“Rat. Otkrivanje arheoloskih tragova”
Izložba “Rat arheološki tragovi

Otvaranju izložbe pod nazivom “Rat-arheološki tragovi”, koja se u periodu od 6.novembra 2015. do 3.juna 2016., održava u Narodnom Muzeju Praistorije u Haleu, u Njemačkoj, prisustvovao je Andro Radulović direktor OJU “Muzeji” Kotor.

U prisustvu 1200 zvanica iz cijele Evrope, kulturnog i javnog života Njemačke, izložbu je otvorio dr Dorgeloh,ministar kulture Saxo-Anhalt regije (koja je jedna od 16 saveznih država Njemačke) i prof. dr Herald Meller, direktor državne kancelarije za menadžment i zaštitu kulturnih dobara, koji je i direktor Muzeja Praistorije u Haleu.

Naime, u decembru mjesecu 2014. godine, OJU „Muzeji“ Kotor, kontaktirao je mr Michael Strambowski iz Državne kancelarije za konzervaciju i arheologiju Saksonija-Anhalt regije, odnosno Narodnog Muzeja Praistorije iz Halea u Njemačkoj. Tom prilikom uputio je poziv OJU “Muzeji” Kotor da učestvuje na jednoj od najvećih izložbi praistorijskih predmeta u Evropi.

“Rat. Otkrivanje arheoloskih tragova”,
Izložba “Rat arheološki tragovi

Zahtjev se odnosio na arheološke predmete, sa nalazišta Mala Gruda, a koji se kao eksponati nalaze u Lapidarijumu, koji je jedan od jedinica OJU “Muzeji” Kotor .

Muzej u Haleu je prepoznat kao jedan od najorganizovanijih i najznačajnijih Muzeja praistorije u Centralnoj Evropi, čije izložbe su posjećene u velikom broju i do 300.000 posjetilaca, te predstavljanje eksponata iz Lapidarijuma OJU “Muzeji” Kotor, predstavlja stepenicu više u prezentaciji kulturnog blaga Crne Gore.

“Rat. Otkrivanje arheoloskih tragova”
Izložba “Rat arheološki tragovi

Predmeti koji su na pozajmicu u svrhu izložbe traženi od organizatora su: zlatni obredni nož, srebrna obredna sjekira sa zlatnom aplikom, zlatne karičice kao ukras za kosu kao i keramička zdjela iz centralnog groblja humke Male Grude. Vrijednost navedenih predmeta je neprocjenjiva. Radi se o arheološkim nalazima, iz okoline Kotora (Grbaljsko polje), na čijim iskopavanjima I stručnoj obradi su radili najveći arheolozi sa prostora bivše Jugoslavije.

Treba napomenuti da je, obzirom na dragocjenost i značaj istih, Ministarstvo kulture Crne Gore, pokazalo izuzetnu predusretljivost, shvatajući veličinu ove prezentacije crnogorskog kulturnog blaga.

“Rat. Otkrivanje arheoloskih tragova”,
Izložba “Rat arheološki tragovi

Datum 6.novembar, ima poseban značaj u istoriji ove regije, pa i Evrope. Odnosno na taj dan 1632. godine, dogodila se jedna od bitaka iz perioda 1618 – 1648. Naime, ova bitka je bila jedna od najvećih u vjerskom ratu između katolika i protestanata u centralnoj Evropi. U bici kod Luetzena, ubijen je švedski kraj Gustav Adophus, te je organizator otvaranje izložbe i vezao za pomenuti datum.

“Rat. Otkrivanje arheoloskih tragova”,
Izložba “Rat arheološki tragovi

Direktor Radulović je istakao da je Muzej Praistorije u Haleu zahvaljujući svojoj organizovanosti i kredibilitetom, za ovu izložbu dobio predmete iz cijele Evrope. Takođe, direktor je posebno bio impresioniran uslovima u kojima ova Institucija funkcioniše, kao  i nivoom pristupa kompletnoj organizaciji.

Izložba Rat - arheološki tragovi
Izložba Rat – arheološki tragovi
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije