8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekskluzivno: Prodat hotel “Fjord” u Kotoru ?!

Hotel Fjord foto Boka News

Najveći i svakako najčuveniji kotorski hotel “Fjord nedavno je dobio novog vlasnika. Saga koja traje već više od decenije dobija novi zaplet, pouzdano saznaje portal Bankar.me

Hotel “Fjord”, privatizovan u masovnoj vaučerskoj privatizaciji, a onda 2005. godine i prodat kroz stečaj  irskim biznismenima, već 15 godina tavori, zatrpan smećem i brojnim obećanjima. Izgrađen 1986. godine i poslije samo 19 godina eksploatacije zatvoren, “Fjord” je rijedak, šta više nepoznat primjer u svjetskom hotelijerstvu.

Irski biznismen Luis Megvajer i njegov tadašnji poslovni partner i zemljak Majkl Finglton 2005. godine osnovali su kompaniju New Fjord Development, preko koje su, neposrednom pogodbom, za 5,5 miliona  kupili “Fjord” od kompanije Alfa invest, Veselina Barovića. Irski biznismeni i partneri su se, međutim, razišli, a firma je opet završila pod stečajem. Jedan drugog su godinama unazad pokušavali da ististnu iz biznisa i preuzmu posao.

Novi vlasnik hotela “Fjord”, ali i obližnje upravne zgrade “Jugooceanije” jeste podgorička kompanija Boka Bay Investment doo, osnovana u martu mjesecu 2017. godine, a prema podacima sa sajta Uprave za nekretnine, promjena vlasništva nad hotelom je evidentirana krajem januara. Osnivački kapital kompanije je 1 eur i trenutno nije poznata kupoprodajna cijena i način na koji je ista isplaćena, iako se nezvanično špekuliše sa cifrom od 10-11 miliona eura.

prcanj-hexagon

Inicijalni osnivači kompanije Boka Bay Investment doo su Orhan Pelinković sa 10% (koji je i Izvršni direktor firme) i Habib Cem Bahadir sa 90% vlasništva u preduzeću. U decembru 2017. godine u registru Privrednog suda je evidentirana promjena osnivača i umjesto Habib Cem Bahadira upisana je kompanija GB Investment Development Limited sa 90% vlasništva.

Da li će se Boka Bay Investment baviti hotelijerstvom ne može se pretpostaviti, s obzirom da je registrovana uz primarnu djelatnost “Kupovina i prodaja vlastitih nekretnina“, a o osnivačima se u dostupnim izvorima ne može pronaći dovoljno informacija.

Orhan Pelinković je rođen u Baru, školovan u SAD-u, a sa iskustvom na pozicijama savjetnika direktora u kompaniji Vektra Montenegro od 2007. do 2013., kao i u kompaniji Montavar Metalac od 2013. do 2014. godine.

Vlasnici zemljišta i u Prčnju
Prčanj-hexagon

Pored kompanije Boka Bay Investment, Pelinković i GB Investment Development Limited se pojavljuju kao osnivači i firme Hexagon Investments doo Podgorica, gdje dijele vlasništvo sa sljedećim licima: Dalibor Martić, Sedat Dogan, Mehmet Erdogdu i Ismail Hakan Aksu, a čija je primarna djelatnost takođe “Kupovina i prodaja vlastitih nekretnina“.

Kompanija Hexagon Investments, po podacima iz Uprave za nekretnine, u svom posjedu ima jednu od najljepših lokacija u Bokokotorskom zalivu, u Prčnju, površine čak 41 hiljadu kvadratnih metara.

Da li će Kotor konačno dobiti veliki hotel?
Hotel Fjord foto Boka News

Iako su Irci 2005.godine kad su kupili “Fjord” za skoro šest miliona eura i lokaciju URCA za dva miliona eura, a nakon toga planirajući izgradnju hotela i zgradu “Jugooceanije” za pet miliona eura, i najavili ulaganje od 200 miliona eura u izgradnju tri turistička kompleksa na tim lokalitetima i zapošljavanje 1.500 radnika, investicija ne samo da nije realizovana, već je predmetni prostor danas potpuno devastiran i spomenik je neuspješnim privatizacijama. Sada je to ruina u centru grada koji se nalazi na listi svjetske, kulturne i prirodne baštine kao jedna od 830 svjetskih lokacija koje pripadaju čitavom čovječanstvu i koju svakodnevno obilaze hiljade turista kao jednu od najvećih kultrunih atrakcija na Mediteranu.

Da li će se lice grada obojiti ljepšim bojama, u mnogome zavisi od novih vlasnika zgrada Fjorda i Jugoocenaije. Nismo uspjeli da od novih vlasnika dobijemo informacije iz prve ruke o njihovim planovima, ali se nadamo da oni postoje, da su prije svega dostojni grada u kom namjeravaju poslovati i da će brižljivo voditi računa o njegovoj istoriji i autentičnoj arhitekturi.

Najčitanije