15 C
Kotor

Slušaj online radio

U Egiptu traže brod za liniju Bar-Bari

Luka Bar – Foto Boka News

U ”Barskoj plovidbi” se nadaju da će se linija između Crne Gore i Italije trajektom Bar-Bari uspostaviti najkasnije do kraja aprila.

U toj kompaniji rade na nabavci adekvatnog broda za tu namjenu. Stručna ekipa je upravo ovih dana u Egiptu, gdje vrši pregled jednog broda kako bi utvrdili da li odgovara potrebama ”Barske plovidbe”. Podsjećamo da je linija ukinuta 1. decembra, nakon što je istekao ugovor barske kompanije i hrvatske ”Jadrolinije”.

”Barska plovidba konstantno prati tržište polovnih brodova u cilju nabavke feribota koji bi svojim karakteristikama zadovoljio potrebe linije Bar-Bari. Nažalost, do sada nijesmo prepoznali adekvatan brod, koji bi svojom dužinom, gazom, kapacitetima i tehničkim uslovima odgovarao, i koji se cijenom uklapa u mogućnost kompanije da iz sopstvenih sredstava i putem kredita obezbijedi finansiranje te nabavke. Stručna ekipa je upravo ovih dana u Egiptu gdje vrše pregled jednog broda, kako bi se utvrdilo da li svojim tehničkim stanjem odgovara našim potrebama”, rekao je Anteni M predsjednik Odbora direktora ”Barske plovidbe” Ljubomir Kočović.

On je rekao da će se, ukoliko se blagovoremo ne pronađe adekvatan brod, ići na varijantu saradnje sa nekim poslovnim partnerom.

U tom slučaju će prednost prema riječima Kočovića, imati dosadašnji poslovni partner, hrvatska kompanija ”Jadrolinija”, koja je prošle godine obavljala prevoz putnika i vozila na liniji Bar-Bari.

”Ali, nastojaćemo da postignemo bolje komercijalne uslove u odnosu na prethodnu godinu”, napomenuo je Kočović.

”Barska plovidba” je, kako kaže, zainteresovana za saradnju i sa drugim kompanijama, koje bi eventualno bile spremne da ponude kvalitetnije uslove.

”Radimo na tome da se linija između Crne Gore i Italije uspostavi što prije, a nadamo se da će to biti najkasnije do kraja aprila tekuće godine”, poručio je Kočović.

“Linija Bar-Bari-Bar uspostavljena je 18. juna 1965. godine” (Foto: Jedro)

Barska kompanija inače vlasnik dva teretna broda ”Bar” i ”Budva”, koji su unajmljeni londonskoj kompaniji ”Sea Pioneer” i kako kaže Kočović, konstantno su komercijalno upošljeni.

Prihodi ”Barske plovidbe” se u ovom trenutku najvećim dijelom ostvaruju od ta dva broda. ”Polovinom januara smo izvršili uplatu po osnovu kamate u iznosu od oko 474.000 dolara za kredit prema kineskoj Exim banci, uzet za kupovinu ta dva broda, a do sada smo redovno izmirivali svoje obaveze, kako prema zaposlenima, tako i prema domaćim i stranim partnerima”, kazao je Kočović.

Izvor:Antena M

Najčitanije