15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Đukanović: Portu da se otpiše 5,6 miliona komunalija

Đukanović u Tivtu – foto DPS

Predsjednički kandidat DPS Milo Đukanović ocijenio je danas da je lokalna DPS-SD-HGI vlast u Tivtu poklekla pod pritiscima medija i NVO sektora kada je zaustavila proces opraštanja 5,6 miliona eura komunalija Porto Montenegru. Đukanović je indirektno pozvao tivatske čelnike da taj posao realizuju do kraja, ističući da za njega ima pravnog osnova u ugovoru u kupoprodaji Arsenala kojeg je on kao tadašnji premijer 2006. potpisao sa tadašnjim vlasnikom Porto Montenegra, Piterom Mankom.

„Nema tu nikakvog oprosta, već je riječ o vrlo korektnom i uobičajenom aranžmanu gdje novog investitora oslobađate komunalija koje su pretpostavljeno plaćene ili trebalo biti plaćene za one strukture koje su prethodno bile na tom lokalitetu. Ne vidim da je tu ikome išta oprošteno, ali dozvolite –čak i da je oprošteno, a nije – sa zadovoljstvom ću oprostiti svakome 5 miliona ako on uloži 550 miliona i otvori ovoliko radnih mjesta“- poručio je Đukanović gostujući u programu Radio Tivta.

Odbornici DPS u SO Tivat 17.januara dali su saglasnost na potpisivanje ugovora sa Portom po kome bi se Opština trebala odreći 5,6 miliona eura potraživanja od Porta na ime komunalija. Gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS) međutim, odbija da potpiše ugovor jer nije sigurna u legalitet tog aranžmana.

Đukanović je ocijenio da kritičari odluke o opraštanju duga Portu to rade „zato što žele da stvore dodatno loš imidž oko svakog vrijednog projekta u Crnoj Gori“ i naglasio da „centrala destrukcije u Crbnoj Gori nije opozicija, već je ona u tom medijskom-NVO sektoru koji se opskrbljuju novcem iz inostranstva, a u Crnoj Gori bore za vlast.“

Lider DPS je danas obišao Porto Montenegro u koji je kaže, uloženo 550 miliona eura. a još toliko će se uložiti u narednih 10 godina.

Đukanović u Portu – foto DPS

„Vlast mora da  prati  proces razvoja Porto Montenegra i da prepoznaje svoju odgovornost za očuvanje i unapređenje te dinamike.Vlast uvijek mora znati da je na tom putu vrebaju izazovi. U državi kakva je Crne Gora najmarkantniji izazov je destrukcija medijskog i NVO sektora koji se bori za vlast. Oni smatraju da je sve dozvoljeno, pa time i da zatvaraju perspektivu pred Crnom Gorom. Takvim djelovanjem oni često znaju da izazovu i zabunu u postupanju raznih djelova vlasti uključujući i lokalne vlasti. Lokalne i vlasti u cjelini moraju znati da oni to rade po zadatku i da rade upravo sa namjerom da ih parališu. Umjesto toga i lokalna i vlast u cjelini, mora biti najvažniji promoter stranih investicija“- poručio je Đukanović.

SDT: Izviđaj još traje

Iz Specijalnog državnog tužilaštva danas su potvrdilii da je izviđaj o namjeri tivatske vlasti da Portu oprosti milionske iznose dadžbina još u toku.

„Obavještavamo vas da je u SDT formiran predmet koji je u fazi izviđaja i da ovo tužilaštvo preduzima sve mjere i radnje na prikupljanju potrebnih obavještenja i dokumentacije radi donošanja odluke u predmetu”- odgovrila je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević. SDT je pored izuzimanja sve dokumentacije iz lokalne uprave, ovim povodom u petak saslušao  gradonačelnicu Matijević. Ranije su svoje iskaze pred SDT dali glavna administratorka Opštine Tivat Marija Sijerković, predsjednik SO Ivan Novosel i potpredsjednik Opštine i lider OO DPS Tivta Siniša Kusovac te savjetnik u kabinetu gradinačelnice Zoran Petranović. Prema našem izvoru, SDT je najviše interesovalo zašto lokalna uprava do sada nije pokrenula sudsku naplatu dospjelih milionskih dugova Porto Montenegra.

Izvor:S.L

Najčitanije