15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Država i opština šalju poruku da se kriminal isplati

Đuraševići

Ukoliko Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) da saglasnost na predlog Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, vlasnici nelegalno sagrađenih objekata u Tivtu doći će u poziciju da ozakone svoje građevine po cijeni tek neznatno većoj nego što su to radili građani koji su poštovali zakon i gradili uz plaćanje svih dadžbina i sa propisnom građevinskom dozvolom.

Predlog ove Odluke inače,  skinut je sa dnevnog reda sjednice lokalnog parlameneta u četvrtak, jer do njenog početka nije stigla očekivana saglasnost MORT-a, neopohodna da bi se ovaj lokalni propis usvojio.

Lokalna uprava  Tivta će, pozivajući se na odredbe kontroverznog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, divljim graditeljima koji se odazovu pozivu na legalizaciju što traje do 15.jula, omogućiti da svoje obaveze prema gradskoj kasi plate na rate, na period otplate od i do čak 20 godina, a što je povoljnost kakva je bila nezamisliva za sve što su legalno gradili i platili takse po propisu. Na ovaj način država koja je kretor takvog zakona i lokalna uprava šalju indirektnu poruku da se kriminal (jer je bespravna gradnja zakonski tretirana kao krivično djelo) itekako isplati i da su svi oni koji su gradili na divlje a inspekcije im nisu porušile objekte, prošli mnogo bolje nego svi građani što su od početka poštovali propise.

Prema Odluci o kojoj će se danas raspravljati na sjednici SO Tivat, komunalije će se za legalizaciju divljih objekata plaćati uz uvećanje od samo 5 odsto u odnosu na njihovu redovnu cijenu, u slučaju da divlji graditelj pristane da svoju obavezu prema gradskoj kasi izmiri jednokratno. U slučaju plaćanja na mjesečne rate kojih može biti do 120 kod stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih objekata, naknada se uvećava 20 odsto. Za legalizaciju na divlje podignutih objekata osnovnog stanovanja, naknada se u odnosu na redovnu cijenu uvećava samo 2,5%, a ta obaveza se prema gradskoj kasi može izmirivati u čak do 240 mjesečnih rata.

Cijena komunalija  određena je u zavisnosti od atraktivnosti i infrastrukturne opremljenosti pojedinog područja opštine i kreće se od 36 eura po kvadratu u najjeftinijoj V zoni, do 126 eura za kvadrat u najeksluzivnijoj i najatraktivnijoj Ia zoni. Po toj cijeni naknadu će plaćati svi divlji graditelji za površinu dvojih objekata do 250 kvadrata, dok će se za površinu koja prelazi ovaj limit, cijena iznositi od 60 do 210 eura po kvadratu, zavisno od zone. Ranije je objavljeno da je do sada u Tivtu podnešeno oko 30 zahteva za legalizaciju na divlje sagrađenih objekata, što je izuzetno malo imajući u vidu obim bespravne gradnje na području te opštine u posljednjih desetak godina.

Izvor:S.L

Najčitanije