16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dokumenti jednog vremena – Reklame i oglasi između dva svjetska rata

U Pomorskom muzeju Kotor 16.novembra 2015.godine, je otvorena interesantna izložba, Reklame i oglasi između dva svjetska rata. Na dvadesetak panoa prikazani su uglavnom privredni oglasi koji su objavljivani u tadašnjim štampanim medijima. Autor izložbe je kustos Pomorskog muzeja Ilija Mlinarević.

Izložba je organizovana u sklopu programa proslave Dana oslobođenja Kotora 21.novembar. Goste i zvanice pozdravili su direktorica muzeja Mileva Pejaković Vujošević i podpredsjednik Opštine Kotor Branko Nedović.

„Svjedočanstvo o aktivnom djelovanju brojnih privrednih subjekata nalazimo i danas kroz nazive lokaliteta koja nose imena i prezimena ljudi kojih više nema. Oni su dali nesebičan doprinos razvoju grada. Imamo posebno obavezu da se prisjetimo prezimena kao što su Šmit, Laforest, Vujačić, Mjesečević, Milošević, Bjeladinović, Bućin… privredni objekti, Zdravljak, Hotel Slavija i drugi.

Reklame i oglasi prezentovani na ovoj izložbi samo su dio potvrde o korjenima bokeške industrije i društvenom poretku koji je nametao, industrije koje više nema nažalost, a kojoj se moramo vratiti“, kazao je između ostalog autor izložbe, Ilija Mlinarević.

Izložbu je otvorio mr Stevan Kordić, koji je kazao da izložba predstavlja svjedočanstvo o istoriji Grada kroz izbor reklama objavljenih između dva svjetska rata.

Izložba reklame i oglasi
Izložba reklame i oglasi

„Gledajući ovu izložbu prvo što možemo uočiti je mnoštvo privrednih, uslužnih, zanatskih i drugih djelatnosti koje se u Kotoru i njegovoj okolini nuđene i obavljane. Naše vrijeme bi loše prošlo u poređenju po brojnosti i raznovrsnosti…

Drugo zapažanje je da skoro svaka reklama nosi ime i prezime. Iza svake reklame stoji vlasnik posla koji se imenom i prezimenom oglašava pored naziva svoje firme. To su poznavaocima toga vremena dobro poznata imena i prezimena. Dakle, preduzetnik toga vremena je društveno i kulturno prisutan i aktivan. Kakva suprotnost u odnosu na današnja vremena. Moderna koorporativna etika uklonila je lik pojedinca vlasnika iz imidža firme i svela svoju širu vidljivost u društvu na pojam sponzorstva. Firme i njihovi vlasnici i danas obezbjeđuju određena sredstva za neke djelatnosti, ali nijesu više aktivni činioci. Upravo u tom aktivnom društvenom djelovanju, privrednika, ljekara, profesora pomoraca i drugih, u životu Grada vidim kulturni milje koji je dao ogroman doprinos onome što danas podrazumjevamo kotorskim načinom života, mnogo veći nego što mu obično priznajemo. Ova izložba podsjeća na sve te ljude njihove familije, firme, uticaj u društvu koji seže sve do naših dana“– kazo je otvarajući izložbu mr Stevan Kordić.

U muzičkom dijelu programu nastupio je sastav “Škuribanda”

Izložba se može pogledati narednih dvadesetak dana.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije