16 C
Kotor

Slušaj online radio

Dokumentarna izložba “Kulturni pejzaž budvanskog priobalja” otvorena u Tivtu

„Kulturni pejzaž budvanskog priobalja“ naziv je dokumentarne izložbe koja je otvorena u subotu u galerijskom prostoru ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

Autori izlozbes su arhitekta Slobodan – Bobo Mitrović iz Budve i arheolog i menadžer u kulturi Dušan Medin iz Petrovca.

Postavku čine reprodukcije dokumentarnih savremenih i starih fotografija, pisane, tehničke i crtane građe, vlasništvo uglavnom privatnih lica, institucija i organizacija. Na panoima su prikazani lokaliteti šireg budvanskog kulturnog pejzaža.

Izložbu je otvorila arhitektica-konzervatorka Katarina Nikolić Krasan koja je podsjetila da je ova izložba prvi puta otvorena u septembru prošle godine u Modernoj galeriji u Budvi u okviru „Dana evropske baštine“.

Kulturni pejzaž budvanskog priobalja

“Budvanski pejzaž spada u red onih nezaboravnih slika koje svaki posetilac ponese sa sobom: dramatični obronci Lovćena koji se spuštaju u more, ispresecani malim pitomim uvalama u kojima su se smestila ribarska sela, mala naselja i grad Budva. Sve u ovom prostoru odiše iskonskom lepotom. Međutim, ove slike polako se smenjuju nekim novim, mnogo manje lepim i poetičnim. To su slike koje su odraz bestijalne trke za novcem, koja pred sobom ruši sve što ne može da razume, poštuje i pokori. Pozivam vas da još jednom prođemo kroz predele koje su naše kolege izdvojile kao najlepše među najlepšima. Ovde treba malo stati i zapitati se, u čemu mi danas uživamo i šta ostavljamo svojim potomcima?” – kazala je između ostalog Nikolić Krasan.

Jedan od autora izložbe, Dušan Medin, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je izložba organizovana početkom 2018, godine koju je Evropski parlament proglasio „Evropskom godinom kulturne baštine“.

“Dobro znamo da su refleksije evropske kulture, od cijele naše zemlje, obasjavale ponajviše Boku Kotorsku, dok su treptaji njenog odsjaja stizali i do Budve i Paštrovića  istorijski, tradicionalno, i po osjećanju, najjužnijeg dijela Boke.

Iako smo prvobitno željeli da prikažemo nekadašnje i savremeno stanje ovih lokaliteta (nažalost danas prilično devastirano), kako bismo ukazali na značaj i važnost očuvanja kulturnog pejzaža ali i na njegove transformacije kroz vrijeme, nekako sasvim spontano i nesvjesno, ispostavilo se da smo zapravo za prezentaciju odredili samo one najljepše motive, bez i jednog primjera devastacije prostora!

Kulturni pejzaž budvanskog priobalja

Treba reći da fotografije koje nas okružuju uglavnom su dokumentarne, bliske „običnom“ čovjeku i mogućnostima njegovog kreativnog izražaja, nastale tokom višegodišnjeg, a nekada i višedecenijskog trajanja i želje autora da zabilježi prostor i vrijeme onakvima kakvi jesu. One su, takođe, rasterećene velikih istorijskih tema, žanrova ili kompozicija, i predstavljaju ili amaterske snimke ambijenta ili scene iz običnog života tzv. „malog“ čovjeka, onog iz naše svakodnevice, nekada i anonimnog, dok provodi vrijeme ili dok živi na datom prostoru.

Smatraćemo izložbu uspjelom ukoliko ona dodatno podstakne širu javnost na promišljanje i dijalog ne samo o budvanskom prostoru, već i o Vašem kraju: o solilima koja treba što prije zaštititi, o Luštici, o Sv. Marku, o Miholjskoj prevlaci (ili Ostrvu cvijeća), Vrmcu, Verigama i Turskom rtu, Kostanjici, odvaljenom kontraforu u Kotoru, zaštićenoj prirodnoj i kulturno-istorijskoj cjelini pod UNESCO-om, i uopšte Boki Kotorskoj, ali i drugim Vama bliskim i važnim ambijentima i vanrednim primjerima kulturnog pejzaža koje ovaj zaliv, vjerovatno najljepši na svijetu, i pored svega, još uvijek ima, ali mora da čuva, zajedno sa svima nama” – poručio je Medin.

Izložba „Kulturni pejzaž budvanskog priobalja“ nastala je u produkciji JU Muzeji i galerije Budve tokom “Dana evropske baštine” septembra 2017. godine, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Izložba se može pogledati do 15. februara.

Najčitanije