17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dodjelom nagrada završen Prvi festival knjige – FesKK Kotor “Pazi što čitaš”

Dodjelom nagrada u subotu je zatvoren Prvi festival knjige – humanistike kulture i umjetnosti FesKK Kotor „Pazi što čitaš“.

U ime organizatora festivala pristne je pozdravio direktor JU Muzeji Kotor Dušan Medin koji je istakao da je tokom ti dana festivala knjige ostvarena osnovna misija – Kulturna baština Pro futuro, da se o kulturnoj baštini priča na način na koji ona može da nam donese dobrobiti i u budućnosti, ali i da nas podsjeti na sve naše kulturne vrijednosti, a posebno na vrijednosti i osobenosti Boke Kotorske naročito Kotora kao njenog centra.

Predsjednica stručnog žirija Jelena Đurović proglasila je dobitnike nagrada, u kategoriji izdavača priznanje su dobili: izdavač CANU i Nadorni muzej Crne Gore, za publikaciju „Crvena stijena”, urednika Roberta Whallona za međunarodni doprinos u oblasti arheoloških istraživanja na tlu Crne Gore i Narodnom muzeju Crne Gore, za naučni doprinos knjige „Umjetnički muzej”, autorke Ljiljane Zeković.

Za inovativno-obrazovnu praksu, priznanje je uručeno izdavaču Gligorije Dijaku, za knjigu „Čudesni svijet puha Đorđa“, autora Žarka Vučinića za izuzetan doprinos inovativnoj praksi u obrazovanju.”

U kategoriji nagrada za autora, priznanje je dodjeljeno mr Jovici Martinoviću, za naučni doprinos knjige „Socijalno-ekonomska struktura društva u Kotoru u prvoj polovini XIV vijeka”, kako je sopšteno za sveobuhvatno istraživanje društveno-ekonomskih prilika srednjevjekovnog Kotora.

FesKK – zatvaranje decembar 2018.

Urednica festivala Stanka Janković Pivljanin saopštila je nagrade koje je dodijelio grad Kotor. Nagrade je u ime grada uručila potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov.

Žiri grada Kotora dodijelio je dvije nagrade izdavačima: Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor za knjigu „Lav Svetog Marka: simbol Serenisime predstavljen u umjetnosti grada Kotora”, autorke Radojke Abramović, u kategoriji knjige koja ima trajnu vrijednost i ostvaruje naučni doprinos. „Ova studija, koja je propraćena izuzetnim elustrativnim materijalom, pokazala je zrelost i studioznost autorke kao kritičke istražiteljke” – kazala je Janković Pivljanin.

Druga nagrada dodijeljena je Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević” za knjigu „Umjetničko blago Crne Gore”, u kategoriji vrijedno reprint izdanje stare knjige koja ima obilježje trajne vrijednosti.

Dodijeljene su i dvije nagrade za autore: akademiku prof. dr Šerbu Rastoferu za knjigu „Komunisti i muhadžiri (1958 – 1971) slučaj Opštine Rožaje”, u kategoriji knjiga koja pruža važan naučni doprinos. Druga nagrada dodijeljena je prof. dr Miodragu Peroviću za knjigu „Istorija matematike”, u istoj kategoriji.

Dodijeljena je i specijalna nagrada za fotomonografiju „Krsto Andrijašević”, urednice Ljiljane Zeković, za knjigu koja ima trajnu vrijednost, u izdanju Fondacije Ćano Koprivica i Narodnog muzeja Crne Gore.

“Tokom tri dana Festival je okupio 50 izdavača i priredio preko 20 promocija knjiga, bio je zaista uspješan” – osjenila je Maja Grgurović, profesorica književnosti i bibliotekarka u Muzeju grada Perasta, na večerašnjem zatvaranju festivala u Galeriji solidarnosti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije