14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Do kraja juna u Boku će uploviti preko 120 kruzera

KONINGSDAM foto shipspotting.com

U periodu od početka aprila do kraja juna u Luku Kotor će, prema rasporedu objavljenom na sajtu te kompanije, uploviti preko 120 većih i manjih kruzera.

Ove godine biće znatno više slučajeva nego ranije kada će se brodovi u Kotoru zadržavati duže od 24 sata, čak i po dva dana u slučajevima nekih mini kruzera poput hrvatskih brodova „Princess Eleganza“ i „Adriatica“ ili panamskog „To Callisto“.

U suboru je u Kotoru boravio prvi ovosezonskie mega-kruzer, italijanski “MSC Musica“ od 92.409 bruto-tona, dugačak 294 metra, a koji će ove sezone u Kotor svraćati svakih sedam dana. Pored njega, do kraja aprila od većih brodova u Kotor će uploviti 215 metara duga „Celestyal Olympia“ od 37.800 tona koja je u Boku Kotorsku dolazila i ranijih godina ali pod starim imenom „Thomson Destiny“. Krajem aprila dolazi i blizankinja „MSC Musice“, brod „MSC Poesia“, a  u posljednjoj sedmici ovog mjesaca uploviće i megakruzeri renomirane kompanije Holland America Line, brodovi „Oosterdam“ dug 285 metara sa 82.300 bruto-tona i 299 metara dugi „Koningsdam“ od 99.500 BT. Za 25. april zakazan je prvi ovosezonski dolazak mega kruzera „Crown Princess“ američke kompanije „Princess Cruises“, a koji će ovog ljeta biti jedan od najvećih putničkih brodova što će uplovljavati u Boku.

CROWN PRINCES foto shipspotting.com

Trećeg maja u Kotor će na svom prvom komercijalnom putovanju, uploviti potpuno novi ultraluksuzni kruzer „Seabour Ovation“ od 40.350 bruto-tona. Taj 210 metara dugi brod upravo se završava u brodogradilipštu Fincantieri  Sestri Ponente u Italiji. Ovaj  brod kapaciteta maksimalno 630 putnika je toliko lukszan da ga u stručnoj literaturi ne klasifikuju kao kruzer već super-jahta, vrijedan je skoro 400 miliona dolara.

Tokom maja u Boku će uploviti i njeni stari znanci pod novim imenima – Thomsonovi kruzeri „Marella Celebration“ odnosno „Marella Discovery 2“ koja je u Kotor ranijih godina dolazila kao „Legend of the seas“ američkog „Royal Caribbeana“. Od većih brodova tokom maja i juna u Boku će u nekoliko navrata dolaziti i TUI-ev „Meinn Schiff 2“ od 77.300 BT, italijanska „Costa Luminosa“ od 92.700 BR te „Royal Caribbeanov“ 280-metarski  “Vision of the seas“. Do kraja juna, pored ostalih,  pridružiće im se i 240-metarska  „Riviera“ od 66.000 BT američke kompanije „Oceania Cruises“, stari znanac Kotora – američki 294 metra dugi kruzer „Celebrity Constellation“ od 90.280 tona i Royal Carribeanovi „Rhapsody of the seas“, odnosno „Vision of the seas“, a redovni posjetilac Boke svakog ponedjeljka biće i „Norwegian Star“ od 91.700 tona, kompanije „Norvegian Cruse Line“.

Tokom maja i juna biće dana kada će u luci podno zidina Starog grada biti vezano ili usidreno istovremeno čak i do pet kruzera.

Izvor:S.L

Najčitanije