16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Djeca obojila Herceg Novi osmjesima, igrom i šarenim kostimima

Dvadeset grupa, koje su predstavljale neki cvijet tipičan za primorje, učestvovalo je danas, radosno i sa puno entuzijazma, na Dječjoj cvjetnoj povorci, koja je održana u Herceg Novom u okviru 50. Praznika mimoze.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo kazala je da je Dječja cvjetna povorka značajan segmet Praznika i da su djeca „naše bogatstvo“.

„Stav lokalne uprave je da se svi programi u koje je uključen veliki broj djece posebno profilišu da budu što kvalitetniji. Kao što vidite mnogo je djece. Danas nastupa čak 20 grupa iz svih vaspitno-obrazovnih ustanova u našoj opštini i Dječjeg doma „Mladost“. Radosno i sa puno entuzijazma učestvujemo u  Cvjetnoj povorci“, rekla je Zambelić Pištalo.

Svi programi koji su upućeni djeci, kako je pojasnila, pored zabavnog moraju imati i edukativni karakter.

„Shodno tome, svaka od ovih grupa predstavlja neki cvijet koji je tipičan za primorje, za Boku Kotorsku, za Mediteran. Oni će poslati svima nama poruku, u duhu prezentovanja biljke koju ta grupa predstavlja. Tako da vjerujemo da ćemo i mi naučiti štošta o biljakama, koje su zastupljene u Boki Kotorskoj i Herceg Novom“, kazala je Zambelić Pištalo.

Član organizacionog tima Dječje cvjetne povorke, Ivan Peulić, rekao je da vjeruje da je dobra energija doprinijela da kiša stane i da se Cvjetna povorka održi.

„Svi su raspoloženi i jako je bitno da ovo nije samo događaj za danas. Ovo je edukacija cijelog društva. Od malena djecu treba učiti maškaranju, s obzirom da je Herceg Novi prepoznat po tome, da smo po maskenbalima u prvim redovima. Kada djecu učite da se maškaraju, oni svakako nastavljaju tu tradiciju. To se sada i vidi. Ovdje su djeca uzrasta od pet do 15 godina“, naveo je Peulić.

On je rekao da pripreme za jednu masku traju dva do tri mjeseca i da svemu doprinos daju roditelji, a posebno vaspitači, učitelji, nastavnici.

Cvijetna povorka

Savjetnica predsjednika Opštine i član Direkcije Praznika Mimoze, Tamara Vujović, kazala je da su svi strahovali da će loše vrijeme pokvariti Cvjetnu povorku, ali su, kako je kazala, tmuran dan djeca obojila osmjesima, igrom i šarenim kostimima.

„Ništa nije moglo pokvariti današnju zabavu. Želim da naglasim da Opština Herceg Novi uvijek podržava Dječju cvjetnu povorku i sve manifestacije koje omogućavaju učešće djece i mladih u našim događajim. Želim da pohvalim želju za dodatnim naporom učiteljica i vaspitačica, koje su animirale djecu. One su dale napor, kreativnost, izrazile timski duh i zajedništvo. Opština Herceg Novi je tu da to podrži, ali bez škola i bez đaka ne bi ovoga bilo. Ovo je najbolja definicija ljubavi u vrijeme mimoze“, ocijenila je Vujović.

Najčitanije