12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Đenovići – Otkrivena bista pomorskom kapetanu Špiru Daniloviću

Bista Špiro Danilović foto S.K.

Špiro Danilović, znameniti pomorski kapetan i gradonačelnik Herceg Novog od 1862.do 1865.godine, dobio je bistu u Đenovićima na hercegnovskoj rivijeri. Bistu su otkrili dječaci Uroš Danilović, kapetanov daleki potomak i mali admiral Bokeljske mornarice Luka Kovačević.

Kapetan Špiro je iz bratstva Danilović, koje se pominje u arhivskoj dokumentaciji iz 1693. godine, kao i da je za zasluge u Morejskom ratu i učešću u oslobođenju Herceg Novog 1687. godine ovo bratstvo dobilo zemljište i kuće od moćne Serenisime, a 1718. godine imanje u Miočeviće (Kumbor), Brajge (Baošić) i uvali Pokrivenik (Đenovići). Nekoliko godina kasnije Danilovići plove kao pomorski trgovci sa barkama i gaetama do obližnjih luka van Boke Kotorske. Kasnije posjeduju veće brodove obalne plovidbe. Prvi kapetan duge plovidbe ovog bratstva bio je Špiro Danilović koji je tokom svoje karijere brodio iz Odese za Trst i London, od Trsta za Hamburg i Sankt Petersburg, ka sjevernim lukama Evrope, preko Atlantika za Njujork i za Rio de Žaneiro. Od 1844-1855 godine zapovjeda brodovima kapetana Marka Kvekića: brigantinom “Occidente”, barkom “Henriette” i brigantinom “Genio Specolatore”. Gubitkom jednog broda (zarobljen u ratnim sukobima) kapetan Špiro biva prisiljen da počne da radi kao kontrolor u Lučkoj kapetaniji Meljine. Špiro Danilović je nosilac Zlatnog krsta za civilne zasluge, zapisao je kustos Pomorskog muzeja u Kotoru, Petar Palavršić.

Uz otkrivanje biste znamenitom kapetanu organizovan je i prigodan program na kome je govorio potomak slavnog kapetana, pomorski kapetan Tiho Danilović, a bili su prisutni predstavnici hercegnovske opštine, članovi Bokeljske mornarice, podružnice Herceg Novi. pravoslavnog i katoličkog sveštenstva, a bistu su osveštali protojerej Radomir Nikčević, paroh Radovan Tomović i jerej Nebojša Vulović.

Bista je rad akademskog vajara Dragana Dimitrijevića iz Beograda.

Izvor:S.Kosić
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije