Dender: “Bokeljska mornarica je dobro od nacionalnog značaja za Crnu Goru “

“Definitivno Bokeljska mornarica je kulturno dobro od nacionalnog značaja za Crnu Goru, koju danas baštine žitelji Boke Kotorske, većinom katolici, Hrvati, zatim pripadnici pravoslavne i drugih konfensija i ubjeđenja, pripadnici ostalih nacionalnosti u Crnoj Gori koji su učestvovali u njenom očuvanju”, kazao je predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice Kotor Aleksandar Dender.

Bokeljska mornarica foto Boka News

Crna Gora će predati Nominacioni dosije za upis Bokeljske mornarice na UNESCO listu nematerijalne baštine.

To je prvo kulturno dobro koje je naša zemlja predložila za tu listu. Kao reakcija, stižu vijesti da Hrvatska priprema kandidaturu dijela Bokeljske mornarice koga su zaštitili kao svoje kulturno dobro, a to je – “Kolo i Tripundanske svečanosti”.

Aleksandar Dender

Još 2013. je Bokeljska mornarica upisana na listu nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore, te tako kandidovana za UNESKO listu. Hrvatska koja je istovremeno zaštitila dio Bokeljske mornarice, odnosno Kolo svetog Tripuna i Tripundanske svečanosti, najavljuje sopstvenu kandidaturu tog dijela Bokeljske mornarice.

U kotorskoj organizaciji kažu da se to radi bez njih.

“Ono što su stvarno Tripundanske svečanosti, karike (proglašenje maloga admirala) 13. januara, lode sv. Tripunu sa tarace katedrale 27. januara, snošenje moći iz sakristije do oltara, kađenje  i čuvanje moći 2. februara, svečana misa 3. februara u katedrali, vanjska proslava Sv. Tripuna i procesija kroz grad, hrvatsko rješenje  ne pominje i ne može da pominje jer je vezano i odvija se isključivo u Kotoru. Dakle sam naziv nominacije je sporan” – kazao je za Boka News predsjednik UO Bokeljske mornarice Aleksandar Dender.

5 Komentari

 1. Poštovani gospodine Dender,
  mislim da treba ,prema UNESCO-vom kriteriju ,konačno elaborirati pojam i značenje izraza NACIONALNO DOBRO vodeći računa o svim elementima ugrađeni u pridjev NACIONALNO.

 2. Zaljev hrvatskih svetaca….sve receno…
  jos malo pa ce biti i Lovcen da pripada hrvatskoj jer ga je granatirala i oslobodila od crnogorskih Srba bokeska mornarica 1916g.

  • Ljuto nemoj se ljutiti, Boka je najvise Hrvatska kulturoloski, to sto tebi smeta sve sto je Hrvatsko ocigledno jer si opterecena Hrvatima neznaci da si u pravu…
   Boka slucajno pripada CG, da je bilo logike danas bi granica bila negdje oko Budve a ne na Debeli Brijeg.
   Pozdrav iz lijepe nase Boke, lijepog naseg Zalijeva (prepala bi se da zna koliko uistina ima nas Hrvata ili kako ti I tvoje istomisljenici kazete u sebi “LACMANA”) 😀

  • Uzivam kada vidim kako nam sve nase smeta , koliko vama mi vise smetamo toliko mi nas same vise volimo …
   tu smo oduvijek bili prije negoli ste dosli vi dosljaci I , sto se mene tice, nikada odavde necemo otici, da pace medjusobno se zeniti, stvarati sto vise djece da nas bude sto vise..misli nas HRVATA KATOLIKA.
   Aj’ BOK 😀

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.