9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Dender: “Bokeljska mornarica je dobro od nacionalnog značaja za Crnu Goru “

“Definitivno Bokeljska mornarica je kulturno dobro od nacionalnog značaja za Crnu Goru, koju danas baštine žitelji Boke Kotorske, većinom katolici, Hrvati, zatim pripadnici pravoslavne i drugih konfensija i ubjeđenja, pripadnici ostalih nacionalnosti u Crnoj Gori koji su učestvovali u njenom očuvanju”, kazao je predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice Kotor Aleksandar Dender.

Bokeljska mornarica foto Boka News

Crna Gora će predati Nominacioni dosije za upis Bokeljske mornarice na UNESCO listu nematerijalne baštine.

To je prvo kulturno dobro koje je naša zemlja predložila za tu listu. Kao reakcija, stižu vijesti da Hrvatska priprema kandidaturu dijela Bokeljske mornarice koga su zaštitili kao svoje kulturno dobro, a to je – “Kolo i Tripundanske svečanosti”.

Aleksandar Dender

Još 2013. je Bokeljska mornarica upisana na listu nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore, te tako kandidovana za UNESKO listu. Hrvatska koja je istovremeno zaštitila dio Bokeljske mornarice, odnosno Kolo svetog Tripuna i Tripundanske svečanosti, najavljuje sopstvenu kandidaturu tog dijela Bokeljske mornarice.

U kotorskoj organizaciji kažu da se to radi bez njih.

“Ono što su stvarno Tripundanske svečanosti, karike (proglašenje maloga admirala) 13. januara, lode sv. Tripunu sa tarace katedrale 27. januara, snošenje moći iz sakristije do oltara, kađenje  i čuvanje moći 2. februara, svečana misa 3. februara u katedrali, vanjska proslava Sv. Tripuna i procesija kroz grad, hrvatsko rješenje  ne pominje i ne može da pominje jer je vezano i odvija se isključivo u Kotoru. Dakle sam naziv nominacije je sporan” – kazao je za Boka News predsjednik UO Bokeljske mornarice Aleksandar Dender.

Najčitanije