Danas predsjednički izbori u Crnoj Gori

Photo: Boka News

U Crnoj Gori se danas održavaju predsjednički izbori, na kojima učestvuje šest kandidata i jedna kandidatkinja.

Na izbornoj listi su: Marko Milačić, kandidat vanparlamentarne partije Prava Crna Gora, Mladen Bojanić, kandidat većine opozicije – Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA, Hazbija Kalač, kandidat Stranke pravde i pomirenja, Vasilije Miličković, kandidat grupe birača “Građanska akcija” i Partije penzionera, invalida i restitucije, Dobrilo Dedeić, kandidat Srpske koalicije, Draginja Vuksanović, kandidatkinja Socijaldemokratske partije i Milo Đukanović, kandidat Demokratske partije socijalista kojeg podržavaju i manje stranke iz vladajuće koalcije.

Za predsjednika ili predsjednicu će biti izabran kandidat/kinja  koji/koja je dobio/la više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako niko od kandidovanih ne dobije navedeni broj glasova, kako je predviđeno u čl.16. Zakona o izboru predsjednika Crne Gore, biće održan drugi izborni krug, za 14 dana. U drugom izbornom krugu učestvuju dva kandidat/kinje koji su dobili najveći broj glasova. U drugom izbornom krugu biće izabran kandidat/kinja  koji/a je dobio/la veći broj glasova.

Ako u drugom izbornom krugu oba kandidata/kinje dobiju jednak broj glasova, glasanje se ponavlja u roku od sedam dana.

Izbori su počeli jutros u 7.00, a biračka mjesta će biti zatvorena u 20.00 časova.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 532.599 građana, koji će moći glasati na 1.214 biračkih mjesta.

Ovo su sedmi predsjednički izbori od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori 1990. godine.

Izbore prate i posmatrači Misije OEBS-a, koja je otvorila za tu priliku i Kancelariju u Podgorici sa nekoliko stalnih posmatrača, a na dan izbora će doći više od 100 posmatrača koji će nadgledati izborni proces.

Praćenje izborna su najavile i nevladine organizacije iz Crne Gore koje će imati posmatrače na gotovo svim biračkim mjestima.

U protekle skoro tri decenije predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović u dva mandata, Milo Đukanović jedan mandat i Filip Vujanović, sa jednim mandatom u zajedničkoj državi i dva mandata u nezavisnoj Crnoj Gori. Sva trojica su bili kandidati Demokratske partije socijalista.

Predsjedničku funkciju Vujanović završava 20. maja, do kada treba da bude inaugurisan novi predsjednik.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.