16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Danas predsjednički izbori u Crnoj Gori

Photo: Boka News

U Crnoj Gori se danas održavaju predsjednički izbori, na kojima učestvuje šest kandidata i jedna kandidatkinja.

Na izbornoj listi su: Marko Milačić, kandidat vanparlamentarne partije Prava Crna Gora, Mladen Bojanić, kandidat većine opozicije – Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA, Hazbija Kalač, kandidat Stranke pravde i pomirenja, Vasilije Miličković, kandidat grupe birača “Građanska akcija” i Partije penzionera, invalida i restitucije, Dobrilo Dedeić, kandidat Srpske koalicije, Draginja Vuksanović, kandidatkinja Socijaldemokratske partije i Milo Đukanović, kandidat Demokratske partije socijalista kojeg podržavaju i manje stranke iz vladajuće koalcije.

Za predsjednika ili predsjednicu će biti izabran kandidat/kinja  koji/koja je dobio/la više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako niko od kandidovanih ne dobije navedeni broj glasova, kako je predviđeno u čl.16. Zakona o izboru predsjednika Crne Gore, biće održan drugi izborni krug, za 14 dana. U drugom izbornom krugu učestvuju dva kandidat/kinje koji su dobili najveći broj glasova. U drugom izbornom krugu biće izabran kandidat/kinja  koji/a je dobio/la veći broj glasova.

Ako u drugom izbornom krugu oba kandidata/kinje dobiju jednak broj glasova, glasanje se ponavlja u roku od sedam dana.

Izbori su počeli jutros u 7.00, a biračka mjesta će biti zatvorena u 20.00 časova.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 532.599 građana, koji će moći glasati na 1.214 biračkih mjesta.

Ovo su sedmi predsjednički izbori od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori 1990. godine.

Izbore prate i posmatrači Misije OEBS-a, koja je otvorila za tu priliku i Kancelariju u Podgorici sa nekoliko stalnih posmatrača, a na dan izbora će doći više od 100 posmatrača koji će nadgledati izborni proces.

Praćenje izborna su najavile i nevladine organizacije iz Crne Gore koje će imati posmatrače na gotovo svim biračkim mjestima.

U protekle skoro tri decenije predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović u dva mandata, Milo Đukanović jedan mandat i Filip Vujanović, sa jednim mandatom u zajedničkoj državi i dva mandata u nezavisnoj Crnoj Gori. Sva trojica su bili kandidati Demokratske partije socijalista.

Predsjedničku funkciju Vujanović završava 20. maja, do kada treba da bude inaugurisan novi predsjednik.

Najčitanije